ביום חמישי האחרון הפיץ משרד הבריאות פרטוקול רפואי ראשוני לטיפול בשבים, לששת בתי החולים שערוכים לקבלתם. במסמך, שנשלח מטעם ד"ר הגר מזרחי, ראש חטיבת הרפואה במשרד הבריאות, מפורטים מספר עקרונות הכוללים הנחיות לטיפול רפואי, הכנה והנחיות לשחרור השבים מבית החולים ועוד.

לפי המסמך, בדיקה ראשונית תתבצע מיד בהגעתו של השב לבית החולים, "לשם שלילת מצב רפואי המחייב התערבות מידית". במשרד ציינו כי לנוכח מקרים קודמים של שבים שסבלו מפקקת ורידים עמוקה - קריש דם הנוצר באחד מוורידי הגוף העמוקים, על בתי החולים לשקול לבצע בדיקות רלוונטיות לאבחון בעיה רפואית זו.

"בין מגוון המורכבויות הרפואיות, אנחנו מביאים בחשבון גם מצב רפואי של פקקת ורידים עמוקה בקרב שבים", אומר ד"ר צחי סלוצקי, סגן מנהל המרכז הרפואי סורוקה, מקבוצת כללית, ויו"ר האיגוד הישראלי לרפואה דחופה. "מדובר בחטופים שנמצאים יותר מ-470 ימים בשבי בתנאים קשים ומורכבים. ייתכן שחלקם שוהים במנהרות קטנות וצרות, כאלה שלא מתאפשר אפילו לעמוד בהן, אולי רק לזחול או לשכב. חוסר התנועה של הגפיים לזמן ממושך עלול לגרום להיווצרות של קרישי דם".

כוחות צה
מנהרות חמאס. לעיתים ניתן רק לזחול בהן|צילום: Noam Galai/Getty Images

ד"ר סלוצקי מסביר כי פקקת ורידים עמוקה היא מצב רפואי שבו נוצר קריש דם בוורידים בגפיים התחתונים. לדבריו, קרישי דם עלולים להיגרם בשל ירידה במהירות זרימת הדם, נזק לדפנות כלי הדם או עלייה בקרישיות הדם.

"ייתכן שחלקם שוהים במנהרות קטנות וצרות, כאלה שלא מתאפשר אפילו לעמוד בהן, אולי רק לזחול או לשכב, מה שמעלה את הסיכוי לסבול מהתופעה"

ד"ר צחי סלוצקי

 

הוא מציין כי ישנם מספר גורמי סיכון להיווצרותם: "יש גורמים שאינם ברי מניעה: מחלות גנטיות, סרטן, זיהומים ומחלות דלקתיות שונות. לעומת זאת, יש גורמים ברי מניעה, כגון: שכיבה ממושכת לאחר ניתוח, או כאשר מתרחש חוסר תנועה ברגליים לאורך זמן. הוא מציין כי הטיפול המצב כזה נעשה באמצעות מדללי דם, שמאפשרים לצמצם את הסיכוי להיווצרות הקריש". הוא מוסיף כי גם ישיבה ממושכת במטוס עלולה להיות גורם סיכון, ולכן מומלץ להימנע מישיבה ממושכת לאורך כל הטיסה.

מצב שעלול להיות מסוכן

ד"ר סלוצקי מסביר כי פקקת ורידים עמוקה מתבטאת בתחילה בנפיחות ברגליים, בכאבים בחלקו האחורי של השוק ואף בשינויי צבע ברגליים. "במקרים חמורים, קריש הדם עלול להתנתק מדופן הווריד ולהיסחף עם זרם הדם אל הריאות, מה שעלול להוביל לתסמינים כמו קוצר נשימה ואיבוד הכרה ואפילו למוות".

הוא מדגיש כי קשה לחזות מראש אם קריש הדם יתנתק או לא, ולכן חשוב לאבחן במהירות את המצב הרפואי הזה. "ככל שהקריש נשאר זמן ממושך בגפיים, כך עולה הסיכוי להחמרה במצבו הרפואי של המטופל".

_OBJ

לגבי הטיפול, הוא מסביר כי הוא משתנה בהתאם למצב המטופל. "כאשר מדובר בפקקת ורידים ברגליים בלבד, הטיפול כולל מדללי דם לתקופה ממושכת. לעיתים מזריקים חומרים מיוחדים לכלי הדם לצורך המסת הקריש". לדבריו, אם קריש הדם התנתק מהוורידים ברגליים והגיע לריאות, יישקלו גם אופציות טיפוליות אחרות, כולל אופציות ניתוחיות.