אלרגיה למזון היא תופעה נפוצה בארץ וברחבי העולם. אחת התגובות האלרגיות המסוכנות ביותר היא אנפילקסיס – התגובה האלרגית היא אחת התגובות הבולטות של מערכת החיסון.
מבחינה מדעית היא מוגדרת כרגישות יתר מידית (hypersensitivity immediate) לפיה מערכת החיסון מגיבה ביתר שאת לגירויים חיצוניים, תגובה שבאה לידי ביטוי קליני מידי העלול להסתיים במוות - בתוך דקות אחדות.
במקרים קיצוניים התגובה האלרגית היא רב - מערכתית ומכונה תגובה אנפילקטית. זו תגובה המתרחשת בשל חדירת האלרגן לזרם הדם (עקב בליעה, מגע או שאיפה) ומתבטאת בהסתמנות בו-זמנית של כמה תופעות כמו תפרחת מתפשטת, נפיחות, גרד מתפשט קוצר נשימה, שלשול, ירידת לחץ דם והפרעות בקצב הלב.
המזונות המוכרים ביותר כגורמים לתגובות אלרגיה קשות הם: ביצים, סויה, שומשום, חלב, מאכלי ים, אגוזים, דגים ובוטנים. עפ"י השנתון הסטטיסטי "ילדים בישראל 2017" של המועצה הלאומית לשלום הילד, כ- 2359 ילדים אושפזו בגין תגובה אנפילקטית.
העמותה הישראלית לאלרגיות למזון הינה עמותה שפועלת בהתנדבות מלאה להעלאת המודעות בקרב הציבור, אולם לצערנו, רוב מקרי המוות בישראל התרחשו משום שהסובלים מהאלרגיה לא נשאו עימם את מזרק האפיפן.
במסגרת קמפיין חדש שעלה לאחרונה התנדבו חברי כנסת להצטלם על מנת להעלות את המודעות לאלרגיות למזון: