אם חשבתם שהקורונה מאחורינו, צר לנו לבשר לכם: מומחים מבהירים שהמצב רחוק מלהסתיים, ושיש עוד גלים של המגפה לפנינו. ראש מכון מחקר בריאות עצמאי שעוסק במודלים של התפשטות ומעקב אחרי המגיפה, אומר לרויטרס כי התחזיות מדברות על כך שרק בארה"ב אנחנו עומדים לראות למעלה ממיליון נדבקים ביום בחורף הקרוב. גם באירופה צופים המדענים גלים של קוביד בחורף, זאת לנוכח העובדה שאנשים מבלים יותר בתוך חללים סגורים וגם חובת המסכות ושמירת המרחק כבר לא קיימת.
גופי בריאות הציבור ממשיכים לנטר ולעקוב אחר מקרים חדשים, שכן זה אחד הכלים החזקים כנגד התפשטות הנגיף המאפשר להתריע מפני עלייה דרמטית במקדם ההדבקה, אבל אחד המכשולים העומדים בדרכם הוא העובדה שאנשים פשוט לא מעוניינים להיבדק יותר – כולנו סובלים מ"עייפות קורונה", ומתחמי בדיקות בעולם נותרים מיותמים.

לאחרונה התבשרנו על כך שבישראל יותקנו עמדות דיגיטליות לבדיקת PCR עצמאית, ואף שאלה חוסכות את הצורך באלפי עובדים, הן עדיין מחייבות את הציבור לעמידה בתור ולהמתנה לתוצאות.
הדור החדש של בדיקות הקוביד מנסות להתגבר על המכשול הזה, ומאפשרות לגלות את סימני הנגיף בגוף מבלי לתחוב מקלון לאף, בדרכים שיקלו על העומס במערכות הבריאות ואולי גם ידרבנו אנשים להיבדק יותר. הנה כמה מהמבטיחות שבהן.


תשתעלו על הסמארטפון
סטארטאפ אוסטרלי בשם ResApp Health, עובד על דרך לגלות תסמיני קוביד לפי צליל של שיעול. "האפליקציה כבר יודעת להבדיל בין שיעול אותנטי לשיעול כפוי, כשמישהו משתעל בכוונה לתוך המכשיר", מסביר ה-CEO, טוני קיטינג ל-WebMD. ווירוס הקורונה עושה שינוי בריאות בדרך מיוחדת למדי, המתרחש עמוק בתחתית הריאה, מה שיוצר את הצליל הייחודי של שיעול הקורונה. בדיקת הסקר של האפליקציה הזו משתמשת בלמידת מכונה כדי לנתח את הצליל, והתוצאות מועברות לגוף הבריאות הרלוונטי שיכול לבצע אבחנה על פיהן. החברה, שקיימת עוד לפני הקורונה, כבר קיבלה אישור למוצר שלה באוסטרליה ובאירופה לבצע אבחנה של דלקת ריאות ומצבים נשימתיים אחרים, וכעת מקווים שם לקבל אישור גם לבדיקות קוביד. במאי השנה שחררה החברה תוצאות של פיילוט קליני בו נבדקו 741 נבדקים בארה"ב ובהודו, ו-446 מהם אובחנו כחיוביים. האפליקציה זיהתה נכון נבדקים החולים בנגיף ב 92% מהפעמים, וזיהתה את אלה שלא חולים כ-80% מהפעמים. מי שקיבל תוצאה חיובית, ממליצים בחברה, יכול לעשות בדיקת PCR או אנטיגן כדי לוודא סופית. כשתאושר, האפליקציה תוכל גם לשמש לבדיקות בשדות תעופה ובתי ספר, ותהיה זמינה על כל מכשיר של אפל או גוגל.

טלפון סלולרי (צילום: triloks, Thinkstock)
תשתעלו על הנייד ותדעו אם חליתם|צילום: triloks, Thinkstock


תבדקו בבית אבל תקבלו תוצאות מהימנות
מאז שהחלה המגפה, במעבדות רבות בעולם מדענים עובדים על בדיקות קורונה מהימנות, לפחות כמו בדיקות PCR, אבל מהירות יותר. מפתחים משתי חברות העובדות על המיזם, מאמינים שבקרוב נוכל לבצע בדיקת ביתית עצמאית, שאיכותה תהיה זהה לזאת של PCR, אשר שתוכל לאתר גם קוביד-19 וגם את מחלת השפעת בבדיקה אחת עם תוצאות מהירות. שלושה סוגי בדיקות ביתיות ברמת PCR כבר קיבלו אישור חירום מה-FDA.
נכון לעכשיו, הן יקרות יותר מבדיקות אנטיגן, אבל ההבטחה לקבל את הדיוק של PCR ללא הצורך במעבדה היא מאוד אטרקטיבית, טוענים המפתחים. בחברת Detect בטוחים שהבדיקה שלהם תשנה את הדרך לאבחון קורונה. "בין שלנחשף יש סימפטומים או לא, אם הייתה חשיפה, בדיקה אחת שלנו מספיקה לחלוטין", אומר אוון קיי-קאודר, מנהל האסטרטגיה ומייסד שותף בחברה. כדי לממש את החזון של דיטקט נדרש האב - מעין מרכז המעבד את הבדיקה והתוצאות. מחיר של ערכה עם האב ובדיקה אחת עולה כיום 85 דולר, בדיקות נוספות בלבד עולות 49 דולר. הבדיקה לוקחת 3 דקות לביצוע ונותנת תוצאה מדויקת כמו בדיקת PCR תוך שעה בלבד.

 

תירקו לתוך כוס
בדיקת רוק חדשה לאיתור SARS-CoV-2 אושרה לשימוש על ידי ה-FDA כבר במאי השנה. היא אמנם לא ביתית, ומבוצעת בקליניקות, אבל היא מייתרת את הצורך במטוש הלא אהוד. הבדיקה מדויקת ומאפשרת להשיג תוצאות ברמת PCR. יתרונה המובהק הוא זמן ההמתנה לתוצאות שעומד על 27 דקות בלבד, כך מבטיחים בחברת MicroGEM US Inc, שפיתחה את הבדיקה. רמת הדיוק, אומר ה-CEO ג'ף צ'פמן, זהה לזה של PCR. יתרון אדיר של הבדיקה הוא בהקשר של ילדים – ילדים בני 5 ומעלה השתתפו במחקר לפיתוח הבדיקה. גם הם וגם המבוגרים העדיפו אותה באופן מובהק על פני המטוש. "לילדים זה היה אפילו כיף", אומר צ'פמן."כי הרי מי לא אוהב לירוק". הבדיקה זקוקה לרבע כפית רוק בלבד, היא מעורבבת, מועמסת על המכשור ומוציאה תוצאה. עלות המכשור היא 9,500 דולר, עלות כל בדיקה - 37 דולר.

אישה מופתעת עם כוס מים ביד (צילום: Krakenimages.com, shutterstock)
הרוק שלכם שווה זהב מסתבר|צילום: Krakenimages.com, shutterstock


תנשפו
בדיקה מסקרנת ממש היא בדיקת נשיפה, שפותחה על ידי חברת IR Systems האמריקאית וקיבלה אישור חירום לשימוש מה-FDA לפני כשלושה חודשים. זוהי הבדיקה הראשונה לאיתור קורונה שמאתרת תרכובות כימיות הנקראות תרכובות אורגניות וולטיליות, או VOC, בדגימות נשימה של אנשים שנדבקו בנגיף. המנשף של שיצרה החברה יכול לזהות במהירות רבה חמש VOCs המזוהות עם הווירוס בנשיפה. המכשור שמשמש לבדיקה הוא בערך בגודל של תיק עלייה למטוס. במחקר שנערך על 2,409 בני אדם, חלקם חיוביים לקוביד וחלקם לא, הבדיקה הראתה אחוז דיוק של 91.2% אנשים חיוביים לנגיף ודיוק של 99.3% בקרב אלה שהיו שליליים לנגיף. היא לא מיועדת כרגע שימוש ביתי, אבל עתידה להיפרס בקליניקות ובמרכזים שזקוקים למענה מהיר וקל.


תנו לכלבים להכריע
לכלבים, כידוע, יש חוש ריח יוצא מן הכלל, וחוקרים בבית הספר להיגיינה ורפואה טרופית בלונדון, החליטו להשתמש בפיצ'ר הזה לטובת האנושות. הם ערכו שיתוף פעולה עם ארגון המאמן כלבים לעזרה רפואית – המפעיל למשל כלבים המזהים נפילת סוכר אצל חולי סכרת בהסנפה בלבד, והם ממשיכים לבחון את היכולות של כלבים מאומנים, עם עזרת חיישנים מתקדמים, כדי להבחין בין אנשים הנושאים את הווירוס וכאלה שלא. אמצעי הבדיקה הזה עדיין לא בשימוש, ונמצא במסגרת מחקרית בלבד כרגע, אבל החוקרים משוכנעים שזה כלי יעיל מאוד למניעת התפשטות. הכלבים יכולים לזהות גם חולים אסימפטומטיים, וזה כמובן יתרון עצום. על פי המחקר, נדבקים ללא סימפטומים או עם סימפטומים מעטים, נושאים עמם ריח ייחודי שהכלבים, בעזרת החיישנים, יכולים לזהות ברמה גבוהה של דיוק. הכלב המצטיין הראה דיוק של 94.3% בזיהוי נשאי קוביד, והחוקרים כבר חושבים איך לשלב את המסניפים האלה בשדות תעופה ובאירועים המוניים.

 

עוד כלב (צילום: אוהד הצלם, אנונימי5)
כלבים יגלו אם אתם חולים בקורונה בקרוב?|צילום: אוהד הצלם, אנונימי5