גברים ובעיקר נשים מקדישים רבות לטיפוח מראה הציפורניים. ציפורניים בריאות, נקיות ומטופחות בכפות הידיים והרגליים הן אחד הסימנים החיצוניים המובהקים בגופנו לאסתטיקה ויופי, אך הציפורניים הן גם ראי למתרחש בגוף ויכולות לסמן לנו על בעיות בריאותיות.
הציפורניים בנויות בעיקר מחלבון קראטין נוקשה. קצב צמיחת הציפורניים באצבעות הידיים מהיר פי 2 ויותר מקצב צמיחתן ברגליים, והצמיחה מהירה במיוחד באצבעות היד הדומיננטית, וביניהן במיוחד האצבע האמצעית. קצב הצמיחה מושפע מתורשה, ואפילו מעונות השנה - בקיץ קצב הגדילה מהיר יותר. לתינוקות קצב צמיחת ציפורניים מואץ ולזקנים נוטות הציפורניים להתעבות.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
מה משפיע על בריאות הציפורן?
יש קשר בין בניית הקראטין לבין צריכת תזונה בריאה ומלאה. חוסרים תזונתיים מושפעים מצריכת מזון מהיר ומתועש ומצריכת מי שתייה מותפלים בחלקם. רכיבים חשובים בתזונה המסייעים לבנייתו של הקראטין הם חלבון, ברזל, אבץ, סידן ומגנזיום. חוסר בוויטמין ביוטין יכול גם הוא להתקשר לציפורניים חלשות או שבירות. כמובן שגם לחיים רוויי מתחים, ולגורמים סביבתיים כמו למשל חשיפה מרובה לחומרי ניקוי עלולה להיות השפעה על בריאות הציפורניים.
טעות נפוצה היא שכתמים לבנים על הציפורניים מעידים על חסר בסידן. נטילת תוסף סידן לא נמצאה במחקרים כמחזקת את הציפורניים.
המקורות התזונתיים החשובים לבריאות הציפורנים:
מקורות לחלבון בתזונה: בשר בקר, הודו, עוף, דגים, ביצים, חלב ומוצריו, קטניות לסוגיהן ואף דגנים מלאים כמו כוסמת וקינואה הם מקורות מצוינים.
מקורות לברזל בתזונה: כבד, בקר, הודו אדום, קטניות, טחינה גולמית, אגוזים שונים וירקות ירוקים כהים. כדאי לגבות צריכת מזונות עשירים בברזל במקור לוויטמין C כמו קיווי, גויאבה ופירות הדר.
מקורות לסידן בתזונה: גבינות צהובות, גבינת ריקוטה, סרדינים עם העצמות, שקדים, טחינה משומשום מלא וירקות ירוקים כהים.
מקורות לאבץ: בשר לסוגיו, קטניות, אגוזים וזרעים – ביחוד גרעיני דלעת ודגנים מלאים.
מקורות למגנזיום: גרעיני דלעת, גרעיני פשתן, אגוזים שונים, טחינה משומשום מלא, עלי סלק ותרד ודגנים מלאים.
מקורות לביוטין: כבד, בשר, דגי ים, ביצים, חלב ומוצריו, אגוזים שונים, קטניות, עלים ירוקים ודגנים מלאים.
למי שחושב לעשות קיצור דרך ולקחת תוספי ויטמינים ומינרלים, כדאי לדעת: ההמלצה תהיה תמיד להעדיף לצרוך מרכיבים אלו בתזונה בריאה וטרייה, ולא מתוספי תזונה. וגם חשוב לשים לב, עודפי מינרלים עלולים לפגוע בספיגתם, ולהפריע לספיגת מינרלים אחרים בגוף.
תמי ציטרשפילר, דיאטנית קלינית MAN,RD במכבי שירותי בריאות מחוז צפון