שתייה קלה נמצאת כמעט בכל בית בישראל. מילדות אנחנו נוהגים להרוות את צמאוננו בנוזלים בשלל צבעים וטעמים - מבלי לחשוב יותר מדי על ההשלכות של זה. בסה"כ שתייה, לא? אז זהו, שלא. מי שרגיל להכניס לגופו כמויות גדולות של נוזל שאינו מים, עלול לגרום לעצמו לנזקים - עד כדי סיכון בריאותו. איך בדיוק שתייה ממותקת משפיעה על הגוף שלנו? הנה התשובות.

"תעשיית המזון, לרבות תעשיית המשקאות הקלים, משתמשת בחומרים משמרים כגון סודיום בנזואט. המרכיב מונע התרבות חיידקים ולכן מאריך את חיי המדף של המוצר", אומרת הלה פרנקל, מנהלת תחום טכנולוגיות מים בשטראוס מים. "הרבה מחקרים רפואיים יצביעו על נזק אפשרי בצריכה של חומר זה, כמו אלרגיות שיכולות להחמיר, פריחה, ובכמויות גדולות יתכנו גם הפרעות עיכול כמו מעי רגיז, הפרעות נשימה, אסטמה וקשר להפרעות קשר וריכוז. גם אם לוקחים את המקורות הללו בערבון מוגבל הנובע מרמת חשיפה, גיל, רקע קודם וכד', אין ספק שחומרים אלו אינם חומרים בריאים ואינם מומלצים לצריכה". אז מה באמת שתייה ממותקת עושה לגוף? הנה עוד כמה עובדות שחשוב לדעת:

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

חומצות

חומצה זרחתית , חומצת לימון וסולפיטים ( מחל של חומצה גופרתית) הינם מרכיב נפוץ במשקאות קלים. חומצה זרחתית עלולה לפגוע ביכולת הגוף לנצל סידן, שהינו מרכיב חיוני בשמירה של בריאות העצמות. כמו כן חומציות המשקה פוגעת בציפוי השן ולכן בבריאות השיניים. 

רוצים להתפנק עם כול המשפחה בחופשה על חשבוננו? 

הקשר בין תחלואת לב וצריכת משקאות ממותקים

מחקר רחב משתתפים לאורך מספר שנים מצא קשר מדאיג בין צריכה ארוכת טווח של לפחות  כוס משקה ממותק לסיכון לחלות במחלות לב. חשוב לסייג את המחקרים הללו ולציין שישנם משתנים שונים שלא נמדוד, כמו השאלה אם מראש הימנעות משתייה מתוקה נובעת ממודעות גבוהה יותר לבריאות המשפיעה על הפרמטרים שנבדקו, אולם המסר הכללי ברור, שתייה מתוקה אינה בריאה ללב.

פרוקטוז והקשר למחלות מטבוליות

רוב המשקאות הקלים מכילים סירופ תירס עשיר בפרוקטוז, ממתיק שלאחרונה נמצא שכמויות גדולות ממנו מובילה לנזקים בריאותיים כמו עליה בסיכון למחלות לב, לכבד שומני, לדלקת מפרקים שגרונית וליתר לחץ דם ואפילו להאצת תהליכי הזדקנות ותחלואה בסוגי סרטן מסוימים. כמויות רבות מגדילות גם את הסיכון לתסמונת מטבולית, תסמונת שנמצאה קשורה לסוכרת וגם למחלות לב.

מחקרים מראים כי פרוקטוז אינו תורם לתחושת שובע כמו גלוקוז, משום שהוא אינו תורם לעלייה ברמת הסוכר בדם ולתחושת שובע במוח. מחקר עדכני נוסף מראה כי צריכת גלוקוז עודפת גורמת לעלייה ברקמת השומן התת-עורית, ואילו כמות זהה של פרוקטוז מביאה לאגירת שומן.

מזרק אינסולין וסוכר (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
העומס הגליקמי מעלה את הסיכון לחלות בסוכרת|צילום: אימג'בנק / Thinkstock
עוד ב-mako בריאות:
>> כאבי ביצים? לא רק לגברים
>> למה יש לנו בריין פריז? ומה עושים עם זה?
>> האם החיסון נגד נגיף הפפילומה יכול לגרום לשיתוק?

עודף משקל וסוכרת

הקשר בין צריכת שתייה מתוקה ועודף משקל ידוע. המשקאות הקלים המתוקים מספקים לגוף אנרגיה זמינה שמטעה ויוצרת תחושה של שובע רגעי. היא באה לרוב על חשבון משקאות ומזונות מזינים, זאת בנוסף לתכולת הסוכרים הגבוהה המצויה בהם והמזיקה לבריאות. יתר על כן, העדר שובע ועליית רמות האינסולין בדם לאחר השתייה מביאים לאכילה, כך שבסופו של דבר צורכים יותר אנרגיה מהדרוש לגוף לצרכי קיומו ולפעילות היומיומית.

אם שותים כל יום במשך שנה שתי כוסות משקה קל ממותק, כמות האנרגיה ממשקאות קלים מסתכמת בכ-82,000 קילו-קלוריות השוות לתוספת משקל (במקרה של צריכה עודפת) של כ-11 קילוגרם. העומס הגליקמי, המביא עם הזמן להתפתחות דלקת בכלי הדם שמהווָה נדבך בהתפתחות טרשת העורקים, לתנגודת לאינסולין ולתִפקוד לקוי של הלבלב - גורם סיכון בהתפתחות סוכרת מסוג B. 

ממתקים מלאכותיים

מה לא נאמר ונכתב על ממתיקים מלאכותיים, נכון, אולי זה לא משמין, אבל זה לא כל הסיפור. נמצא קשר אפשרי בין החומרים האלה לבין ירידה ברגישות לאינסולין ולכן קשר להתפתחות סוכרת.

לאספרטיים, הממתיק הנפוץ במשקאות הדיאט (ומופיע גם בשמות מסחריים אחרים כמו NutraSweet ועוד), עלול להיות מגוון של השפעות לוואי שונות על כל מערכות הגוף (לא נמנה את כולם כדי לא להפחיד). בנוסף לכך, כאשר אספרטיים מאוכסן בטמפרטורה העולה על 30 מעלות צלזיוס הוא מתפרק לחומר מסרטן.

ממתיקים מלאכותיים משבשים את פרוק המזון ולמעשה ממצאים בשנים האחרונות מעידים על כך שצריכת ממתיקים מלאכותיים מביאה להתפתחותן של אותן הבעיות הבריאותית שהם נועדו מלכתחילה למנוע.

>> 8 דרכים שיעזרו לכם לשתות יותר מים

>>  לחצו לצפייה בקטלוג המלא של מוצרי תמי 4 
>>  תמי 4 Bubble bar מים מוגזים בלחיצת כפתור - לחצו להתרשמות
 >> לעמוד הפייסבוק של תמי 4 >>