פרשת אלון קסטיאל החזירה לכותרות את אחת התופעות המדוברות ביותר בשנים האחרונות בהקשר של תקיפות מיניות, ובלי ספק אחת המזעזעות ביותר שיש: השימוש בסמי אונס. העדויות האחרונות שהצטברו ברשתות החברתיות, שחלקן אף הפכו לתלונות במשטרה והובילו למעצרו של קסטיאל, לא מותירות ספק: משהו מעוות ומסוכן מאוד מתרחש בשנים האחרונות בסצנת חיי הלילה בישראל - מקומות הבילוי והמועדונים.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

ולא רק בישראל: תופעת השימוש בסמי אונס הפכה נפוצה מאד במדינות המערב, קרי אירופה וארצות הברית.
"מזה שבע שנים שמשרד הבריאות מעורב בחקירות ובכתבי אישום הנוגעים לשימוש בסמי אונס. בארבע השנים האחרונות הנושא הזה תפס תאוצה והצטברו מספר תיקים הנוגעים למי שנתפסו על יבוא ומכירה של חומרים שנמצאים בפקודת הסמים", מסביר ד"ר רוני ברקוביץ', רוקח ומנהל אגף אכיפה ופיקוח במשרד הבריאות.

עוד ב-mako בריאות
>> שאלון: חושבים שהרגלי ההיגיינה שלכם בריאים?
>> האימון הזה לא עוזר לכם, למה אתם עושים אותו?
>> מחקר: ניתוחים קיסריים ישנו את אבולוציית האדם

מה לגבי כתבי אישום על שימוש בסמי אונס?
"צריך להבין שמדובר בכמה קבוצות של חומרים, לא בסם אחד מסוים. המשותף לכולם הוא שהם גורמים לטשטוש, ערפול חושים ולאבדן זיכרון. הבעיה העיקרית היא שרוב החומרים בהם עושים שימוש נעלמים מהגוף תוך כ-10 שעות, ויש קושי גדול להוכיח את השימוש בהם. בשנים האחרונות מאות נשים התלוננו שמישהו שם סמי אונס שונים במשקאות שלהן, אבל מאחר שלא ניתן היה לאתר את החומרים בנוזלי הגוף, קשה להוכיח זאת. באירופה ובארצות הברית, לעומת זאת, היו מספר מקרים (בגרמניה, אנגליה, שוודיה) בהם נמצאו חומרים אלה בנוזלי גוף, וכמו כן תועדו בבדיקות פתולוגיות גם כמה מקרי מוות שנגרמו כתוצאה מהשימוש בהם. מדובר בחומרים מסוכנים מאוד, רעילים ובעלי תופעות לוואי קשות ביותר", מדגיש ד"ר ברקוביץ'.

כל סמי האונס: כך תשמרי על המשקה שלך

אז גם השנה, ובמיוחד לקראת חגיגות ליל הסילבסטר, הוחלט ברשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול להעלות את המודעות לקלות הבלתי נסבלת שבה אדם עלול להרעיל – אין מילה אחרת – אישה או גבר אחרים, באמצעות טפטוף של טיפות בודדות לכוס המשקה שלה או שלו. "במרבית המקרים החומרים שמשמשים כסמי אונס מגיעים בצורה של נוזלים שקופים, נטולי ריח, כך שלא ניתן להבחין שהוספו למשקה אלכוהולי או למשקאות מוגזים", מדגיש ד"ר ברקוביץ ומונה את סוגי הסם החשודים:

קטמין

תרופת הרדמה שמשמשת בעיקר ברפואה הווטרינרית אך נעשה בו גם שימוש בהרדמה בניתוחי שדה שגורמת לדיכוי נשימתי. זלגה לרחוב כסם מסיבות. "יש אנשים שנוהגים לקחת כמה טיפות של התרופה החזקה הזו, כדי להשפיע על מצב הרוח. בשנים האחרונות עושים בה שימוש גם כסם אונס, ומצאנו נוכחות שלה גם בתרופות מזויפות שנמכרות ברשת", מסביר ד"ר ברקוביץ'. "התרופה מוברחת לארץ כאבקה, בקפסולות או כנוזל. זה חומר רעיל ביותר שצריכת יתר שלו תגרום לתופעות לוואי חמורות, עד כדי מוות".

מבנה מולקולרי של קטמין (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מהוטרינר לרחבת הריקודים. המבנה המולקולרי של קטמין|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

GHB ו-GBL

חומרים שפותחו במקור לטיפול במחלת השינה (נרקולפסיה) שהיא מחלה נוירולוגית, ולגמילה מאלכוהול. החומרים מיוצרים במעבדות פיראטיות, בעיקר בסין, ומוברחים לארץ על ידי סוחרי סמים, בדרך כלל. מאחר שהם משפיעים גם במינונים קטנים, הפכו החומרים הללו לסמי מועדונים פופולריים להפחתת עכבות ולשיפור מצב הרוח. כסמי אונס משתמשים בהם בריכוזים גבוהים יותר. הם מגיעים כנוזלים שקופים, ללא ריח וטעמם מעט מלוח, אך קשה לחוש בו כשהם מוספים למשקאות. אחת הבעיות הגדולות עם חומרים אלה שהם מונעים מהקורבנות, מי שהחומרים הללו הוכנסו למשקה ללא ידיעתם – לזכור את מה שאירע במהלך שעתיים ויותר.

תרופות הרגעה ושינה

תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים נפוצות מאד בשימוש בישראל, כתרופות שינה וכתרופות הרגעה, תחת שמות מסחריים שונים. אמנם הן ניתנות רק במרשם רופא, אך קל מאד להשיגן בצורה חוקית. "בנזודיאזפינים נחשבים כסם פסיכותרפי, שיש לקחת תחת מעקב רפואי כי יש להם פוטנציאל התמכרותי גבוה. חלק מהכדורים הינם לבנים וחלקם כחולים, כך שהם עלולים לשנות את צבע המשקה אליו הוכנסו וכדאי לשים לב לכך (היפנודורם). במינונים גדולים הם מסוכנים, משום שהם עלולים לפגוע במערכת הלב וכלי הדם (קרדיו־ווסקולר), בגלל שהם ממכרים ומשום שיש להם תופעות לוואי קשות: רעד, הזיות, התפרצויות זעם ועוד", מזהיר ד"ר ברקוביץ'.

מהם החומרים הנפוצים ביותר המשמשים כיום כסמי אונס?
"ישנו מקרה מפורסם מאד שעלה לאחרונה בתקשורת, שבו נעשה שימוש בבנזודיאזפינים, כיום התרופות הללו הן הנפוצות ביותר בשימוש לרעה כסמי אונס. בנזודיאזפינים הם חומרים מטשטשים שגורמים לפגיעה בזיכרון וכשהם נלקחים בשילוב עם אלכוהול הם מסוכנים עוד יותר. נכון שבתור סם אונס נעשה בהן שימוש נרחב, אבל גם שאר החומרים שהוזכרו בכתבה נפוצים הרבה יותר מכפי שאנחנו חושבים. מדי שנה נתפסים במכס ליטרים רבים של GHB ו-GBL שמוברחים לארץ. מליטר אחד של נוזל ניתן להכין אלפי מנות, שנמכרות על ידי דילרים ובאמצעות אתרי אינטרנט שונים. ממחקרים שנערכו באירופה הם משמשים בעיקר כסמי מועדונים אבל כמובן שיש מי שעלולים להשתמש בהם כסמי אונס".

קוקאין (אילוסטרציה) (צילום: חדשות 2)
"לא מדובר בסם אחד מסויים, אלא בכמה קבוצות של חומרים"|צילום: חדשות 2

איך אפשר להיזהר מסמים כאלה?
"החשוב ביותר הוא לנסות לשים לב להרגשה: במקרה שאנשים שרגילים לשתות אלכוהול, מרגישים ערפול, סחרחורת או טישטוש אחרי שתיה של כוסית יין או אחרי שתיה של משקה מוגז, עליהם לפנות מיד לחברים ולחברות שאיתם הגיעו למועדון ולבקש עזרה. גם צבע משונה במשקה צריך לעורר חשד. בדרך כלל מתחילים להרגיש בהשפעת הסם כרבע שעה לאחר ששותים ממנו".

דברים שחשוב שתקראו לפני שאתם יוצאים לבלות: טיפים של הרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול:

1. פתחו את בקבוקי השתייה בעצמכם
2. אל תקבלו משקאות פתוחים מזרים
3. שמרו את השתייה שלכם לצדכם
4. ודאו שתמיד יש אתכם חבר שיכול להשגיח
5. שימו לב אם החברים שלכם מתנהגים בצורה שאינה אופיינית להם
6. שימו לב אם ישנם אירועים חריגים בסביבתכם
7. הפנו את תשומת ליבו של הברמן או השומר במקום במידה ומישהי (או מישהו) נראים לכם מעורפלים/ות
8. אם אתם מרגישים שיכורים, למרות שלא שתיתם, או מרגישים השפעה חזקה מהרגיל – בקשו עזרה!