בני נוער מעשנים (צילום: Monkey Business Images, Shutterstock)
"יש בקיץ בכנרת קרחנה ענקית של שתייה וסמים". אילוסטרציה|צילום: Monkey Business Images, Shutterstock
הצעיר ביותר שהגיע לכפר הגמילה מלכישוע היה ילד בן 12.5, שחי ברחוב מגיל 8. יכול להיות שאתם מכירים אותו, שהוא הבן של השכנים, אולי עברתם לידו ברחוב, ראיתם אותו על הספסל בפארק, מבלי לדעת עד כמה הוא אבוד. למזלו, היה מי שיושיט יד ויגרור אותו  מהתהום הפעורה לתוך קהילה טיפולית, תומכת, מכילה, מלאת אהבה ורצון אמיתי לשקם.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

קשה להאמין שמישהו כל כך צעיר, נקלע למצוקה כל כך גדולה, חסרת סיכוי, כל כך הרסנית, בגיל שבו רובנו, אנחנו או ילדינו, נהנינו מחיים שלווים, מוגנים ובטוחים. הלב נחמץ למחשבה כמה ילדים נוספים כאלה נמצאים סביבנו, נסתרים, חיים בצללים, וזקוקים לנו שנציל אותם מעצמם?

מלכישוע הינו כפר שיקום לנפגעי סמים, אלכוהול ותרופות מרשם, שהוקם למרגלות הגלבוע ומפעיל מספר מסגרות למבוגרים ולבני נוער. מספר המטופלים מגיע ל-320 גברים ונשים.

בלי שיפוטיות 

מעבר להרחקתם של הנפגעים מהחיים ברחוב ומהקלות הבלתי נתפסת של השגת אלכוהול וסמים, יש למסגרת הקהילתית הזו יכולת להעניק לנגמלים אהבה, הכלה, אמונה. "אנחנו מביאים אלינו אדם ואומרים לו 'אוהבים אותך', 'רוצים בטובתך'. זה הכוח האדיר שגורם לקהילה להצליח להחזיר למטופלים את האמון בעצמם", מספרת המנכ"לית ד"ר אתי גונן, אשת חינוך במקצועה. "זאת, ביחד עם הניתוק מהרחוב, התמקדות בכל אחד ואחת, במה שכואב, במקומות הפגועים, בלי שיפוטיות – זה הכוח של קהילות טיפוליות. ביחד עם הפגיעות והחשיפה שכרוכות בכך, הקהילה נותנת הגנה. אנחנו מאמינים ביכולת של הנגמלים, בכוח ובאפשרות שלהם למצוא את עצמם ואת דרכם, כי את השינוי רק הם יכולים לעשות.

אין תמונה
"אנחנו מביאים אלינו אדם ואומרים לו 'אוהבים אותך'". כפר הנופש מלכישוע

"התמכרות זו מחלה מאד קשה, והפילוסופיה שעומדת מאחורי הקמת קהילה היא לאפשר לנגמלים 'לחשב מסלול מחדש': לקבל אמון, עזרה, הקשבה והכלה מהחברים החדשים שהקהילה יוצרת. זו דרך משמעותית לחזור לתפקוד נורמטיבי, לקהילה יש כוח עצום ואנשים לומדים כיצד להשתמש בה", כך מתאר הרב איתן אקשטיין,  המייסד והמנכ"ל של רטורנו, עובד סוציאלי בהכשרתו.

לדברי הרב אקשטיין ברטורנו נמצאים כיום כ-100 נשים וגברים, במסגרות שונות, המיועדות לבני נוער ולמבוגרים. ההמתנה למקום בקהילה הטיפולית אורכת בממוצע 3-4 חודשים.

עוד ב-mako בריאות:
>> למה פסיכיאטרים קושרים מטופלים? כל האמת מאחורי הקשירות
>> שעווה וביקיני: האם זה בריא למרוט את שערות הערווה?
>> סלמון ובטטה: 9 הארוחות הכי בריאות שיש 

"הקמתי את רטורנו בשנת 1990 במקסיקו, שם שימשתי בשליחות כרב באחת הקהילות היהודיות. להפתעתי, גיליתי קשר הזוי בין סמים "טובים" וילדים מבתים טובים שיכלו להרשות לעצמם לרכוש אותם. כבר אז, במקסיקו, הבנתי שהחלק הכי קשה זה לשכנע את המתמכר שיש לו בעיה. אף אחד לא מוכן להודות בכך", מספר הרב אקשטיין, "עבורנו זהו טיפול, עבור הנגמלים – קהילה. מרתק לראות אדם במרכז המעגל, בוכה, צועק, מסביב עוטפים אותו החברים. השער פתוח, אבל האדם הזה בוחר להישאר, כי לקהילה יש כוח עצום, והוא בוחר להשתמש בו במקום לחזור לרחוב ולהתמכרות".

מדברים כיום הרבה על לגליזציה של סמים קלים או על אי הפללה. מה עמדתך?

הרב אקשטיין: "היו אצלנו חברי כנסת מהוועדה למלחמה בסמים, וזה מה שאמרתי גם להם: אם נבחרי הציבור יחליטו לחוקק חוקים כאלה, אני דורש שכל מי שכן יפגעו מהחלטה הזו – ויהיה אחוז מסוים שיפגע – יזכה לקבל טיפול.  מצידי, תעשו מה שאתם רוצים - אני רוצה לטפל בכל מי שיפגע מזה".

רכיבה טיפולית (צילום: נתאל קוסקס)
זה הכוח של קהילות טיפוליות. רכיבה טיפולית ברטורנו|צילום: נתאל קוסקס

בינתיים, הרב אקשטיין מבקש להזהיר שתקופת החופש הגדול היא "הימים הנוראים" של ההורים. "כי הילדים כבר מזמן החליטו על לגליזציה של סמים. אם הילדים שלכם נוסעים לבלות בחופי הכנרת, דעו לכם ששם כולם משתמשים ושותים. זו קרחנה ענקית. סעו לשם, תראו מה קורה, ואם אתם מתלבטים – תיוועצו באנשי המקצוע. ילד שנכנס למים אחרי שבלע אקסטזי, עלול לחזור הביתה עם נזק מוחי.  דברו עם הילדים, תהיו קשובים להם, תהיו מעורבים, זו הדרך הכי טובה, זולה ויעילה למנוע את הקטסטרופה".

ד"ר גונן: "אני מאמינה שצריך להציב גבולות חדים וברורים, כי בני נוער תמיד מנסים לבחון ולמתוח את הגבולות. הדור הצעיר הוא תוצר ומראה של המבוגרים ולראיה השינוי בתרבות צריכת האלכוהול במדינת ישראל חלחל במהירות ובחוסר אחריות ובקרה אל בני הנוער. כך יקרה גם עם לגליזציה של סמים. גיל המשתמשים ילך וירד, והנזק יהיה בלתי הפיך, כי בגיל ההתבגרות סמים עלולים לגרום לנזקים בלתי הפיכים, ואת הגלגל הזה לא יהיה ניתן להחזיר לאחור", מדגישה ד"ר גונן. 

>> האם באמת יש דבר כזה סמים קלים?