כשלוחמי האש פרצו לדירה הבוערת, הם נותרו המומים: במרכז חדרו של יואב בן ה-17 (כל השמות שלהלן בדויים) דלקה מדורה קטנה. הנער עצמו נמצא בריא ושלם בדרכו לבית הספר. כששאלו אותו מדוע הדליק מדורה, השיב שרצה להכין לעצמו קפה "אמיתי". התשובה ההזויה הותירה את לוחמי האש ואת הוריו המאמצים של יואב כל כך המומים שכבר לא היה טעם לנסות להבין מדוע לא כיבה את האש לפני שיצא מהבית.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

והנה סיפור נוסף: בבוקר יום ראשון, כשהתארגנה לצאת לעבודה, הבחינה נעמה כי בארנקה חסרים שטרות כסף. מארנקו של ארז, בן זוגה, נעלמו כרטיס האשראי. ואולם משום שלא היו סימני פריצה לבית, ודבר לא נגנב מלבד השטרות והכרטיס, החלו לחשוד כי גילי, הנערה שאירחו בביתם בשבת, היא שאחראית לכך.

עוד ב-mako בריאות
>> קים קרדשיאן: "הפסוריאזיס התפשט לי לפנים"
>> ארוחות הבוקר שיעזרו לכם לרדת במשקל
>> טור אישי: האיש שחי 21 שנה בלי מעי

המשותף לשני הסיפורים הללו היא העובדה שגילי ויואב הם ילדים לאמהות ששתו במהלך ההריון שלהן אלכוהול, וכי ייתכן שכתוצאה מכך מוחם של גילי ויואב ניזוק באופן שמקשה עליהם להבין סיטואציות חברתיות ואת ההשלכות של המעשים שלהם. אנחנו רגילים לשמוע על תסמונת הגמילה מאלכוהול של יילודים שנולדים מכורים ואלה כמובן סיפורים דרמטיים ומזעזעים. אבל מתברר ששתיית אלכוהול במהלך ההריון עלולה לייצר קשת רחבה מאד של נזקים, שיתגלו רק בשלבים מאוחרים יותר בחיי הילדים.

רבים מהאסירים בבתי הסוהר - תינוקות שנולדו לאמהות ששתו אלכוהול במהלך ההריון

"תינוק שאמו שתתה במהלך ההריון עלול לסבול מפגיעה בלתי הפיכה בהתפתחות המוח ובמבנה התקין שלו. אלכוהול עובר באופן חופשי דרך השלייה אל העובר, כך שרמת האלכוהול בדם העובר זהה לחלוטין לרמה שמצטברת אצל האמא השותה. רוב העוברים שאימהותיהם שתו אלכוהול נולדים ללא התסמונת המלאה הכוללת סימנים גופניים אופייניים והם סובלים מבעיות שלא נראות לעין: אצל רובם יתעוררו עם השנים בעיות קשב וריכוז, בעיות התנהגות, ובמהלך חייהם הם עלולים להיקלע לעימותים רבים עם החוק. ישנן עבודות מחקריות שונות שמדגימות כי רבים מהאסירים בבתי הסוהר היו תינוקות שנולדו לאמהות ששתו אלכוהול במהלך ההריון", מסביר ד"ר יהודה סנצקי, מומחה לרפואת ילדים, נוירולוגיה ולהתפתחות הילד מהמכון להתפתחות ולשיקום הילד ומנהל מרפאת מ.ש.ב. לאבחון, טיפול ומעקב בילדים שנחשפו לאלכוהול במהלך ההיריון במרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל ושירותי בריאות כללית, הפועלת בשיתוף עם הרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול. "ישנם בישראל ילדים שאומצו ממדינות בהן השתייה היא חלק בלתי נפרד מן התרבות. אלה ילדים בעלי יכולת שכלית תקינה, אבל לחלקם יש בעיות בהבנת סיטואציות חברתיות, וקושי להבחין בין טוב לרע. אלה ילדים שעלולים להפר את החוק מבלי שהם מבינים זאת. בארץ התופעה מוכרת פחות, אבל בקנדה ובארה"ב ישנם עורכי דין שזו המומחיות שלהם: הגנה מול הרשויות על אנשים שנפגעו מאלכוהול ועברו על החוק".

בדיקת הריון (צילום: istockphoto)
מזל טוב, הגיע הזמן להפסיק לשתות|צילום: istockphoto

מדובר בתחום רפואי חדש יחסית, שהמודעות אליו בישראל נמוכה. "נפח הפרסומים הרפואיים והמדעיים אודות קשת הפגיעות של אלכוהול בעובר גדלה בשיעור ניכר בשנים האחרונות. ממחקרים שנערכו בארבעת העשורים האחרונים עולה כי במדינות המפותחות שיעור הילודים הנפגעים במידה זו או אחרת כתוצאה מצריכת האלכוהול של אמם הוא 1 מתוך 100 לידות. זו עובדה ההופכת את החשיפה לאלכוהול לפגיעה הנוירו־התפתחותית הנפוצה ביותר בעובר, פגיעה הניתנת לחלוטין למניעה", מזהיר ד"ר סנצקי.

נשים בהריון, בפרט בישראל, עושות הכל כדי ללדת ילד בריא: תזונה נכונה, הפסקת עישון, בדיקות רבות - חלקן גם יקרות, שימוש בתוספי תזונה, הימנעות מאכילת דגים נאים ועוד. אבל המודעות לנזקי האלכוהול אינה מפותחת מספיק בקרב הנשים ובקרב הרופאים. "ממחקר שנערך בבתי יולדות במרכז הארץ ובצפונה, עולה כי שתיית אלכוהול במהלך ההריון היא תופעה נפוצה - 17 אחוז מהנשים היהודיות ו-11.1 אחוז מהנשים הנוצריות. עוד נמצא כי כחמישית מהמשתתפות במחקר האמינו כי שתיית שני משקאות בשבוע במהלך ההריון אינה מזיקה. נמצא גם כי מודעות הרופאים לקיומה של התופעה בישראל היא נמוכה וכי 75 אחוז מהיולדות לא קיבלו כל מידע רשמי מאנשי המקצוע לגבי הסכנות שבצריכת אלכוהול במהלך ההריון", מתריע ד"ר סנצקי.

להפסיק לשתות אלכוהול - עוד לפני הכניסה להיריון

"חושבים שסמים ועישון הם מסוכנים, אבל האמת היא ששתיית אלכוהול היא המסוכנת ביותר למוח העובר ואלכוהול הוא הגורם הנוירו־טוקסי הנפוץ ביותר. אישה לא צריכה להיות שתיינית של אלכוהול כדי שהעובר יינזק. די אם מישהי תשתה מנות משקה רבות, במסיבת רווקות למשל, כאשר היא אינה יודעת עדיין שהיא בהריון, בכדי לגרום לפגיעה בלתי הפיכה בעובר. אלכוהול יכול לפגוע בכל שלבי ההיריון ואין לנו כיום מדד לכמות שיכולה להיחשב כבטוחה, בעיקר משום שלכל אישה יש כמות שונה של אנזימים שמפרקים את האלכוהול, ולעוברים אין אנזימים כאלה בכלל. כך, האלכוהול עלול להיצבר בגופם, וכאמור – להזיק להתפתחות המוח בצורה שאיננה הפיכה. לכן ההמלצה של ארגון הבריאות העולמי וארגונים רבים אחרים הינה חד משמעית: לא לשתות, גם אם אישה רק מתכננת להיכנס להריון, וכך גם אם היא מניקה - כי אלכוהול עובר אל גוף התינוק גם בחלב האם והמוח ממשיך להתפתח לאחר הלידה".

אל תדבר איתן על כדורגל (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אלכוהול עובר לתינוק בחלב אם, ומחקרים רבים מציגים פגיעות קשות|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

לאור ההתפתחויות בהבנת התחום, פועלת כיום מרפאת מ.ש.ב. - מניעת שתיית אלכוהול בהריון - במרכז שניידר לרפואת ילדים. המרפאה הוכרזה על ידי משרד הבריאות כמרפאה לאומית מתמחה. ד"ר סנצקי, מנהל המרפאה, מסביר כי יש למרפאה מספר מטרות: לבדוק ילדים שיש חשד לגביהם ולהציע טיפול. מטרה נוספת היא להפיץ את המידע לציבור הרחב לרופאים ולאנשי מערכת המשפט, שעדיין אינם בקיאים בתחום. "אנחנו קוראים לרופאי משפחה ולרופאי נשים להיות ערים לבעיה ההולכת ומתרחבת, להזהיר נשים מפני שתייה של אלכוהול, אפילו בכמות מועטה, וכמו כן – לנסות לברר עם אמהות של ילדים שסובלים מבעיות שונות האם שתו, ולו גם מעט, אלכוהול במהלך הריונן.
"מגיעים אלינו הורים לילדים מכל רחבי הארץ כדי לעבור אבחון ולקבל טיפול מתאים. ההערכות שאנחנו מבצעים הן פסיכיאטריות ונוירו־פסיכולוגיות, הטיפולים שאנחנו מציעים הם מתחום התפתחות הילד", מדגיש ד"ר סנצקי וממליץ להורים להיות ערים לאפשרות ולבקש הפניה למרפאה במידת הצורך.

 והנה מה שלא מספרים לנו על סיגריות אלקטרוניות