השבועות האחרונים, מאז פרצה המלחמה, הביאו איתם תחושות מורכבות של מתח, לחץ וחרדה. בזמן שכולנו מודאגים וכואבים, הקפדה על צריכה של חליטת צמחים עשויה לתרום להקלה, ואפילו להשרות רוגע. חליטה מעשבי תבלין טריים או מיובשים בטמפרטורה מעט מעל טמפרטורת החדר עשויה לסייע ולהקל במצבי מתח וחרדה, ובמקביל לשמש כמשקאות חמימים ונעימים לתקופת הסתיו שבפתח. חליטה ניתן להכין כמעט מכל צמח תבלין, ורבים מהצמחים זמינים לרכישה בשווקים הרלוונטיים כמו פארמים או בתי טבע. לצד זאת, ניתן אף לגדל באופן עצמאי את הצמחים על אדן החלון, כשרצוי להעדיף צמחים מגידול אורגני.

לאחר הרכישה ניתן לייבש צמחים טריים שעברו שטיפה במסננת או לשמור במקפיא לאחר השטיפה. בהמשך, מנגבים בנייר סופג ומקפיאים (לשימוש אין צורך להפשיר). לצורך הכנת חליטה, ברוב המקרים, אין צורך בכלים מיוחדים - מספיקה כוס רגילה, אך ניתן להכין כד עם חליטה שתספיק למספר כוסות.

חליטות רבות ניתנות לשתייה במגוון טמפרטורות (חם עד קר), וניתנות להכנה בכמות גדולה של 2 - 3 כוסות ולצרוך במהלך היום, כשבמקביל אפשר לשמור במקרר ולהגיש קר. בנוגע לטעם, ההמלצה היא לחליטות לא ממותקות, או שילוב של צמח הסטיביה בחליטה שמעניק מתיקות טבעית ועדינה. ניתן להשתמש גם במקל קינמון, שגם לו יש אפקט עם מעט מתיקות. ניתן לחלוט צמח יחיד או לשלב מספר צמחים לחליטה מעורבת. חליטה מצמחים טריים או יבשים נפלאה גם אחרי ארוחת צהריים או ערב, וחוסכת לרוב את הצורך במשהו מתוק.

תה צמחים (צילום: KMNPhoto, shutterstock)
"ניתן להכין חליטה כמעט מכל צמח תבלין, והיא עשויה להקל במצבי מתח וחרדה"|צילום: KMNPhoto, shutterstock

הנה מספר סוגים של חליטות שעשויות לסייע בתחושות רוגע ושלווה:

בבונג (קמומיל)

ברפואה העממית נחשב כמרפא לכאבים, כמו גם כצמח מרגיע ומוריד לחצים (ניתן גם לילדים ותינוקות), ברפואה העממית מומלצת שתיה של כוס אחת לפחות על בסיס יומי, ניתן גם לפני השינה. לחליטה משתמשים בעלים ובפרחים  שמצויים ברוב בתי הטבע והפארמים. ראוי לציין כי טעמו עלול להיות מר למי שלא רגיל, אך תוספת דבש או סטיביה מעדנת מאוד את הטעם.

לואיזה

הלואיזה מצויה בשפע בגידול מקומי וקל מאוד לגידול בגינת הבית. טעמה אהוב בקרב רוב האנשים בשילוב עם פלח לימון או צמח הלימונית. הלואיזה ידועה בסגולותיה להורדת חום ומרגיע - חלק מאלו מצויות בריח המיוחד שלה. ברפואה העממית החליטה ידועה כצמח מרפא לנפש. לטובת ספל תה מספיק להשתמש בשישה עלים.

מרווה

גדל מצוין בעציצים ובגינות ונחשב צמח מרפא כמעט לכל חולי. ידוע במיוחד כמשמש נגד כאבי בטן, הצטננות, דלקות בחניכיים וכמוריד לחץ דם. מעולה עם כמה טיפות לימון וחצי כפית דבש.

נענע

מלכת בריאות של מערכת העיכול. עלי הנענע מכילים שמן נדיף בבסיסו, שמן המתנול, והודות למרכיב זה הנענע מרגיעה ומיטיבה עם תפקוד מערכת העיכול. לנענע גם תכונות אנטי דלקתיות ואנטי חימצוניות. הנענע יכולה לסייע בהקלה על תסמיני האסתמה. ברפואה העממית, מומלץ על שתיית 3 כוסות תה נענע במהלך היום.

רוזמרין

ברפואה העממית נחשב הרוזמרין כמסייע לטיפול בכאבי ראש ולטיפול בליקויים במערכת העצבים. יעיל לשיפור הזיכרון, ובקרב אנשים הסובלים מאסתמה. להכנת תה רוזמרין יש להוסיף כפית רוזמרין לספל של מים רותחים, לכסות ולהמתין 10 - 15 דקות. לאחר החליטה, ניתן להוסיף כפית דבש ופלח לימון.

מליסה

מחקרים שנעשו הצביעו על כך שלמליסה יש השפעה על ריפוי וחידוש המוח האנושי. כמו כן, עלה כי מנות גדולות שיפרו משמעותית את היכולת הקוגניטיבית, והפכו את הנבדקים לרגועים יותר. גם ברפואה העממית, המליסה נחשבת כבעלת תכונות עם יכולת להשרות רוגע.

הכותבת היא מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה של קופת חולים כללית במחוז דן - פתח תקווה