שום הוא רכיב נפוץ מאוד במטבח הישראלי, אבל כמה אתם באמת יודעים עליו? האם ידעתם שאכילת שלוש שיני שום ביום יכולה לחולל פלאים בגוף? השום מגרה את המערכת החיסונית שלנו ובכך מסייע לחיידקי הפלורה של הקיבה להגיע לאיזון. אך משום שהוא כה עוצמתי חשוב לצרוך אותו במידה, ממש כמו תרופה.
יש אנשים רבים שבשבילם שום מהווה עזרה ראשונה לכל מחלה. "בכל פעם שאני מרגישה קצת חולה, אני ישר לוקחת שן שום ואוכלת אותה." אומרת רונה, בת 31 מרחובות, "אני באמת מרגישה שזה מגן עליי מפני התפתחות מחלות." בטינה ססמסקי, נטורופטית, הרבליסטית קלינית והומוטוקסיקולוגית בקופ"ח כללית ומאוחדת, מסכימה: "שום זה דבר מורכב ועשיר ביכולות שלו. כשמדברים על שום מדברים על הרכיב הרפואי שלו אליצין, שאגב גם נמצא בבצל אבל פחות."
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
שום או אנטיביוטיקה?
לא סתם שום נקרא "האנטיביוטיקה של הטבע". הוא הורג מספר רב של חיידקים שונים, והוא גם נפוץ מאוד כתרופת סבתא עממית. נמצא כי תרבויות עתיקות השתמשו בשום, ואפילו העניקו לו את השם "מלך התבלינים". מסמכים מהתקופה המצרית העתיקה אף מתעדים את התרופות שהיו נהוגות לשימוש, ורבות מהן אכן הכילו שום.
שום מכיל חומרים חנקניים, נתרן, אשלגן, סידן, מגנזיום, ויטמינים C, D ו-B, וחומצות חיוניות נוספות. לפי חוקרים מסוימים, לשום יש תכונות אנטי בקטריאליות חזקות, והוא גם מסוגל להילחם בזיהומים פטרייתיים. "לשום יש יכולות לא רק נגד מחלות, הוא עשיר בכל מיני ויטמינים, ובעיקר בוויטמינים B6, C וסלניום", אומרת בטינה ססמסקי. "כל אלו הופכים אותו למשמעותי בתחום הרפואה, ויש לו תכונות הדומות לאנטיביוטיקה. אך יש לצרוך אותו בפיקוח ואחריות".
הנה 6 דרכים בהן שום יכול לשפר את בריאותכם ביעילות:
1. מונע הסתיידות עורקים, ויכול לאזן את רמות הכולסטרול הרע בדם
" שום מוריד את הכולסטרול הרע," אומרת בטינה, "זה לא מגיע לרמה של תרופה המיועדת לכך. אבל הוא מוריד בין 10 ל-15 אחוז מהכולסטרול הרע. אם אתם סובלים מרמות גבוהות של כולסטרול זה לא הפתרון, אך כתוסף לאורח החיים זה תמיד עוזר."
בנוסף, הוא לא משפיע על הכולסטרול הטוב, כך שהוא חיובי גם מהבחינה הזאת. "יש מחקרים שאומרים ששום מוריד את רמת הטריגליצרידים בדם, אך יש גם מחקרים שאומרים שהוא אינו יעיל, בשלב הזה איננו יודעים עד כמה הוא יעיל בתחום הזה." מוסיפה בטינה.
2. מחזק את המערכת החיסונית
שום יכול לעזור לגוף להתמודד עם סכנות הסביבה, והוא גם הורג סוגים שונים של חיידקים. "במקרה של שפעת רגילה, אם צורכים שום ביומיום, ניתן להפחית בתופעות ובימי המחלה של השפעת", אומרת בטינה, "אך אין בכך לומר שמדובר בתרופה לשפעת, אבל זה מוכח שבצריכה יומיומית שום יכול להפחית ימי מחלה וסימפטומים."
3. עוזר להגן על הגוף מפני מחלות לב
שום יכול להפחית את הסיכוי להתפתחות טרשת עורקים, הסתיידות עורקים ומחלות לב, וגם לחץ דם. "ידוע ששום יכול להוריד לחץ דם, גם דיאסטולי וגם סיסטולי." אומרת בטינה, "זו לא בדיוק תרופה, אבל מי שסובל מלחץ דם גבוה בצורה בינונית יכול ליטול 4 שיני שום ביום, ובנוסף, גם תוספים להורדת לחץ הדם". בטינה מדגישה כי אין אפקט יעיל על כל אדם בעל לחץ דם גבוה. "בכל אופן חשוב לוודא עם נטורופת בטרם תחילת השימוש, ואפשר גם לקבל תמצית שום מהנטורופת, שיכולה להיות יעילה בהקלה על מגוון בעיות בריאותיות".
>> מצאנו את המרכיב הטבעי לעור פנים מושלם
4. מונע קרישי דם
השום עושה עבודה מאוד יפה במניעת קרישי דם, ברמה כזו שאנשים שנוטלים מדללי דם צריכים מאוד להיזהר עם צריכת השום. "יש סכנה ששום יגרום לדימומי יתר באנשים שלוקחים תרופות כמו מדללי דם," מוסיפה בטינה, "לכן חשוב להתייעץ עם נטורופת לפני תחילת השימוש."
5. יכולות אנטי פטרייתיות
6. שום בגיל הבלות
לשום יש תכונה מעניינת נוספת, הוא יכול להגביר מעט את ייצור האסטרוגן בגוף. "בגיל הבלות, שום יכול לעזור לנשים בשל כך שהוא קצת מגביר ייצור אסטרוגן," מסבירה בטינה, " ההשפעות של זה הן מאוד חיוביות, בעיקר בהקלה על תופעות גיל הבלות ואפילו הגברת ספיגת הסידן בעצמות."
איך עושים את זה?
"את השום יש לצרוך חי, ובשום פנים ואופן לא מבושל. חשוב שהוא יהיה כתוש או קצוץ כמה שיותר דק," אומרת בטינה, "ואפילו לתת לו לשבת במיצים שלו לכמה דקות כדי שבאמת נקבל את כל האנזימים שלו. אם בולעים שן שום שלמה זה לא יעשה את העבודה." בנוסף, הוא עלול גם לגרום לכיב קיבה אם הוא נלקח על בטן ריקה. לכן, חשוב ליטול את השום תמיד על בטן מלאה, גם אם מדובר בתוסף. "כדאי לאכול את השום עם האוכל, להוסיף לסלט, או להוסיף שום חי לאוכל מבושל." מוסיפה בטינה.
"הכמות המומלצת לאדם בריא היא כשלוש שיני שום ביום. "זה אמנם גורם לריח חריף, אבל זה יכול לשפר את בריאותכם פלאים", אומרת בטינה. "אם נקבל את כל הוויטמינים שלנו מהתזונה שלנו, לא נצטרך לקחת תוספים. אבל חשוב לזכור ששום זה ממש לא דבר תמים, ואסור לצרוך כמויות אדירות שלו."