אמא שלי תמיד מספרת שבילדותה, בניגוד לימינו, לא היו מתקלחים כל יום אלא "רק בימי שלישי ושישי ובאירועים מיוחדים". לטענתה, לא היא ולא אף אחד בסביבתה היה מסריח.
במאה ה-16 מקלחות לא היו עניין שבשגרה, לא אצל פשוטי העם ולא בקרב אנשי האצולה. האמונה הרווחת הייתה שמקלחות, למעשה, מחלישות את הגוף. על פי הסיפורים, רופאיו של המלך לואי ה-17 המליצו לו להתקלח כמה שפחות ועוד נאמר כי הוא התקלח פעמים ספורות במהלך כל חייו. אבל בימינו ההנחה הפוכה. רובנו בטוחים כי מקלחות יומיות הן אמצעי הכרחי לשמור על ניקיון הגוף, וגוף מלוכלך נחשב ככזה החשוף למחלות. בהתאם, יש גם להשתמש בתכשירים מסוימים לניקוי איברים ספציפיים, וכדי להעשיר את החוויה ישנו מגוון רחב וגדל של ניחוחות ומרקמים. "מקלחות תכופות ומרובות הן עניין של העת החדשה", אומר ד"ר ראובן ברק, רופא מטפל ברפואה אינטגרטיבית. "פעם זה היה נחשב לא בריא להתקלח, והמגמה הזו אט אט חוזרת".
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
ואכן, ברשת ניתן למצוא לא מעט אנשים וקבוצות נגד השימוש בתכשירים לגוף ולשיער, הנמנעים מלחפוף או לסבן את הגוף, ומתקלחים פעם או פעמיים בשבוע, וגם אז, רק עם מים או בשימוש סבונים טבעיים. אז כמה פעמים באמת רצוי להתקלח? במה כדאי להשתמש? ואיפה חשוב לשים דגש?
הסבון בכה מאוד. וגם העור שלכם
"השימוש בסבונים מוריד כל זכר להפרשות הטבעיות של הגוף", אומר ד"ר ברק. "פעמים רבות אנחנו מרגישים שהעור שומני ומלוכלך, אך למעשה שכבת השומן הזו הכרחית להגנה של הגוף. בעור מצויות בלוטות המפרישות חלב, שתפקידו להגן ולהזין את העור בלחות. שימוש תדיר בסבון מנקה את החלב מהעור, שוטף ממנו את שכבת ההגנה שלו ובכך חושף אותו לווירוסים, פטריות וחיידקים".
ד"ר ברק מסביר כי הגוף מפצה על חוסר השומן הטבעי בייצור מוגבר שלו ושל החלב, דבר שבעצם מגביר את תחושת שומניות. "בסבונים קיימים חומרים כימיים, דוגמת ה-SLS וחומרים מקציפים אשר אינם בריאים לעור. מעבר לכך, השימוש בסבונים יוצר תלות. למעשה, על אף שבשימוש הראשוני ישנה תחושה של ניקיון ולחות, חומרים אלה מסייעים ליצירת יובש בעור - דבר המגביר את השימוש בהם וחוזר חלילה. אם כבר סבונים, אז מומלץ להשתמש בסבונים טבעיים המבוססים על שמנים כמו: שמן קוקוס ושמן זית". אגב, גם סבוני האל סבון הנמכרים היום ברשתות השונות, מכילים SLS. מרביתם מורכבים כשבעים אחוז מים וכשלושים אחוז חומרים כימיים וסינטטיים.
גם בשמפו ישנם חומרים כימיים הגורמים לגירוי הקרקפת ולאיבוד השומן הטבעי שלה, שמגן עליה ועל השיער. לוסי איטקן ריד, בלוגרית שהחליטה לבדוק את העניין ולא חפפה את שיערה במשך שנתיים, היא דוגמה לאנשים נוספים שהפסיקו לחפוף עם שמפו והקפידו רק לשטוף את השיער במים, יחד עם סודה לשתייה או חומץ תפוחים - כולם מעידים על כך ששיערם הפך בריא ומבריק יותר לאחר תקופת זמן.
ואם המחשבה לא לחפוף כלל קשה לכם לעיכול, תוכלו להסתפק בחפיפות של פעמיים עד שלוש בשבוע, עם שמפו טבעי ואורגני, ללא חומרים כימיים. והנה מסיכת הזנה טבעית לשיער:
2-4 כפות שמן קוקוס.
4-8 טיפות שמן אתרי בניחוח לבחירתכם: ילנג-ילנג, לבנדר, אקליפטוס, רוזמרין.
לערבב ולמרוח על השיער, להשתדל לא על הקרקפת, לעטוף במגבת חמימה ולהשאיר במשך 45 דקות.
טיפ אחרון: אם כל זה נשמע מסובך ואתם מעדיפים שימוש במרכך, הקפידו לא למרוח אותו ישירות על שורש השערה והקרקפת על מנת לא לפגוע בשמנים הטבעיים המופרשים ממנה.
>> עוד ב-mako בריאות:
8 טיפים שיעזרו לכם להיפטר מקילוגרמים מיותרים
אחת ולתמיד: למה הולכים לשירותים אחרי קפה?
האם נמצאה התרופה הטבעית לפסוריאזיס?
לא לאמבטיה, כן למקלחת צרפתית?
מי מאתנו לא נהנה מאמבטיה חמימה ומבושמת? אך מסתבר שמקלחות ארוכות יכולות גם ליצור גירוי ויובש בעור. ישיבה ממושכת באמבטיה מסייעת בהמסת השומן הטבעי המגן על העור ולכן היא פחות מומלצת. כדאי ורצוי לשטוף את הגוף עם טוש. אם בכל זאת חשקה נפשכם באמבטיה השתדלו שלא תמשך זמן רב.
כמה פעמים בשבוע מומלץ להתקלח?
"אנחנו כבר לא מורגלים לריחות ולכן זו צריכה להיות החלטה אישית, כזו שמצד אחד טובה לגוף ומצד שני סבירה חברתית", אומר ד"ר ברק. "בכל מקרה, העדיפות היא לסבונים טבעיים ואורגניים, כמה שיותר פשוטים ושימוש במים פושרים ולא חמים". ואם בכל זאת מתחשק לכם מקלחת ריחנית תוכלו להשתמש בשמן אתרי טבעי בניחוח שתבחרו.
מה לגבי תדירות מקלחות אצל ילדים?
"התדירות הרצויה משתנה בהתאם לילד ולפעילותו. ילד המרבה לשחק בחוץ ולהזיע יתקלח בתדירות גבוהה יותר מילד המשחק מרבית היום בבית. לילדים, וגם למבוגרים הסובלים מבעיות עור כמו אסטמה של העור ואקזמה, לא מומלץ להרבות במקלחות ובשימוש בסבונים", אומר ד"ר ברק.
אז אם מקלחת מלאה אינה הכרח יום יומי, איפה כדאי כן לשים דגש?
"חשוב להקפיד לרחוץ אזורים "מלוכלכים" כמו כפות הידיים החשופות לחיידקים, מפשעות, בתי שחי, ישבן וכפות רגליים", מדגיש ד"ר ברק. "אפשר לעשות את זה בדרך הצרפתית, באמצעות מגבת רטובה, או לרחוץ רק עם מים או עם סבון טבעי. אין חובה גם לקלח מידי יום תינוקות רכים, אך חשוב לנקות את קפלי העור והאזורים המחותלים".
ויטמין D נוצר בעור כתוצאה מחשיפה ישירה לשמש (בין רבע שעה לעשרים דקות לפחות). הוא נספג בשומן התת עורי וכך עובר למחזור הדם, אך היות והוא מסיס בשומן, שימוש בסבון ובמים חמים ממיס אותו ומונע ממנו להיספג בגוף. לכן, אם אתם נוטים להתקלח אחרי שהות בשמש, כדאי שתחכו.