טישו, מד חום וכדורים. מי לא מוצא את עצמו משתמש בהם מידי פעם במהלך החורף? העונה הקרה ממש בעיצומה ואם הצלחתם לצלוח אותה בשלום מבלי לחטוף שפעת או וירוס (טפו, טפו, טפו) - סביר להניח שבמקרה הקל תסבלו לפחות משיעול טורדני או מהצטננות. ואם כבר נאלצים להתמודד עם התענוג הזה, אז למה לא לנסות להשתמש בכל מה שיש לאמא טבע להציע?
הכנו עבורכם רשימה שווה ביותר של תרופות סבתא, שיכולות לרפא כמעט כל תופעה טורדנית שקשורה לחורף. קדימה, רוצו לנסות וספרו לנו אם זה עובד.
1. קינמון וג'ינג'ר: להתקררות
מי שאוהב את התבלינים האלה, ירוויח מהעניין כפליים.
איך מכינים? מערבבים רבע כפית קינמון + רבע כפית אבקת ג'ינג'ר (האבקה מרוכזת יותר מהג'ינג'ר הטרי לכן היא עדיפה במקרה הזה) בתוך כוס מים רותחים, ולוגמים בהנאה. לג'ינג'ר אפקט אנטי דלקתי והקינמון ידוע בסגולותיו המחממות. השילוב שלהם עוזר להתגבר על התקררות. אם תרצו לשדרג את המרקחת תוכלו לצרף גם 5 זרעי הל ורבע כפית אבקת ציפורן, שגם להם תכונות מחממות.
2. חליטה של עלי זית: לחיטוי הגרון ולשיעול
עלי זית ידועים כמסייעים בהורדת לחץ הדם. מסתבר, שגם בתקופת החורף כדאי לכם להחזיק כמה עלים שלהם למקרה הצורך. היי, אם לא תבריאו מזה לפחות אולי תסייעו בהבאת שלום עולמי.
איך מכינים? הרתיחו 10 עלי זית בתוך סיר מים במשך 10 דקות והוסיפו לזה גם: מעט תימין (קורנית), מרווה, עלי סרפד, פרחי סמבוק וזעתר, אותם תוכלו לרכוש בחנויות הטבע. אין הכרח להשתמש בכל המרכיבים ואפשר להסתפק בהחלט גם בשניים-שלושה מהם. המרקחת הזאת תסייע בחיטוי הגוף והגרון ותסייע למגר ווירוסים בתחילת דרכם.
3. סירופ דבש, שום ובצל: מצוין לשיעול
מי שמכיר את הסירופ הזה שולף אותו בעת הצורך ללא היסוס. יש כאלה האומרים שהוא פועל כמו קסם נגד שיעול. הבצל והשום יכולים לסייע בחיטוי האזור ואילו הדבש ידוע בסגולותיו האנטי – בקטריאליות.
איך מכינים? השרו בתוך צנצנת חתיכות קטנות של בצל עם 2-3 שיני שום כתושות וכמה כפות דבש למשך 3 ימים בטמפרטורת החדר. במהלך השרייה ארוכה זו החומרים הפעילים מהבצל והשום עוברים אל הדבש. ניתן לסנן את התערובת ולשתות מהסירופ - כפית לילד וכף למבוגר, מספר פעמים ביום.
*מתאים לילדים מגיל שנה ומעלה בלבד
4. הגרסה הקלה יותר: אגסים ותימין
אם השילוב הזה לא נשמע לכם כמו משהו שהייתם מכניסים לפה, תוכלו פשוט להרתיח כמה אגסים (רצוי אדומים) בתוך מים עם תימין ולשתות כמו תה. אפשר את התימין לשים גם אחרי. גם זה יעזור לכם להילחם בשיעול המציק ומתאים לילדים.
עוד ב-mako בריאות:
>> מרק עוף? המאכלים שיכולים להחמיר את המחלה שלכם
>> שיטת שרמן: כך תשלטי במחזור שלך ולא ההיפך
>> רוצים לאכול בריא ולא יודעים איך? 50 המאכלים הבריאים
5. בצל וצנונית: לליחה
מה יותר מעצבן ממשהו שפשוט תקוע לכם בגרון ולא משתחרר? נוסיף לזה גם גודש באף שחוסם את דרכי הנשימה ובכלל אפשר להשתגע.
איך מכינים? לוקחים פומפייה ומגרדים עליה בצל וצנונית ופשוט אוכלים אותם. הארומה החזקה שלהם תסייע בשחרור המערכת. ואם אתם מחובבי החזרת, תדעו שגם היא יכולה לעזור במשימה.
והנה עוד פתרון יעיל: ערבבו מעט תימין עם גרם ליקוריץ (אבל לא יותר מגרם, כי זה עלול להעלות את לחץ הדם) בתוך סיר קטן, כסו אותו והרתיחו במשך 20 דק. סננו את הצמחים, הוסיפו מעט דבש, בשלו שוב ושתו בהנאה. מדובר בשני צמחים בעלי יכולת חיטוי, ריכוך והוצאת הליחה.
6. חצי בצל ליד הכרית: לצינון
הילד מצונן וקשה לו להירדם? חתכו בצל לחצי והניחו בראש המיטה שלו - לא קרוב ולא רחוק מידי. הבצל יסייע לפתוח את הנשימה, והוא קולט לתוכו את החיידקים שבסביבה. נכון שזה קצת מסריח, אבל שווה את זה. טיפ קטן: בצעו כמה חתכים בבצל וזרעו עליו מלח. זה עוזר להוציא את המיצים שלו.
7. חומץ תפוחים: לכאב גרון לא מוגלתי
אם עוד לא הגעתם למצב שהשקדים שלכם מתקשטים בעיגולים לבנים של מוגלה, אבל בכל זאת כל ביס שלכם עולה לכם בבליעה כואבת, תוכלו להיעזר במרקחת הבאה:
איך מכינים? ערבבו שתי כפיות חומץ תפוחים בתוך כוס מים או כוס סיידר / מיץ וגרגרו אותם לתוך הגרון כך שישהו בו מספר שניות. אפשר גם לשתות את הנוזל בתום התהליך. הפעולה תפחית את הכאב ותמנע דלקת גרון חיידקית בשלביה המוקדמים. רק שימו לב שאתם רוכשים חומץ טבעי (להשיג בחנות טבע או בסופר). הדבר יסייע גם במניעת דלקות שתן חוזרות.
ואם ממש לא מתחשק לכם לצאת מהבית, ערבבו כף מלח בתוך כוס מים רותחים, חכו מעט וגרגרו את התערובת. המלח עוזר לחיסול החיידקים.
8. חומץ: להורדת חום
מסתבר שלחומץ יש תכונות מקררות בשימוש במריחה, הדומות לזה של המלפפון. חומץ פשוט יסייע בהורדת החום.
איך מכינים? ערבבו שליש כוס חומץ בשני שליש כוס מים. טבלו חיתול בד והניחו על המצח. כדי להוריד חום גבוה, אפשר לקחת את הבד ולשפשף את קשת גב כף הרגל בתנועות משיכה כלפי אצבעות הרגל.
9. שמנים שונים: ליובש בשפתיים
הקור בחוץ והחימום הביתי, עלולים לגרום ליובש בשפתיים. תוכלו למרוח מעט שמן קוקוס אורגני / שמן נר הלילה/ שמן שקדים או שמן ויטמין E שיקלו על העניין.
10. שמן אורגנו: לטיפול בווירוס בבטן
11. שוקולד לשיעול?
והנה משהו מפתיע לסיום: אוהבים שוקולד? הרווחתם. השוקולד הוא תרופה מצוינת לשיעול. מתברר שהרכיבים שבתוכו מדכאים את השיעול אפילו טוב יותר מאשר הקודאין, המצוי בתרופות נגד שיעול. אז בפעם הבאה שאתם משתעלים, לכו על שורת שוקולד, ככה בכיף, ללא ייסורי מצפון.
הטיפ היומי
תמיד תחזיקו לימון בבית בייחוד בתקופת החורף. לדברי ד"ר מנחם, הלימון עוזר כמעט לכל תופעה. הוא מכיל ויטמין C שנחשב לנוגד חמצון המחזק מערכת החיסון, מחטא ומכיל גם אנטיהיסטמיניים שמסייעים להתמודד עם אלרגיות וצינון.
* ייעוץ רפואי: ד"ר אסתר מנחם, ביולוגית, נטורופתית ומנהלת תחום הנטורופתיה ב"כללית רפואה משלימה",