הסובלים מגזים ונפיחויות במערכת העיכול סובלים מהתופעה באופן קבוע, עם התקפים המחמירים את הבעיה. מעבר לכך שהתופעה מביכה ולא נעימה, במצבים קשים נוצרים גם כאבים עוויתיים בבטן התחתונה - לרוב באזור הטבור ובמצבים קשים יותר גם ברום הבטן. כל אדם מייצר גזים במערכת העיכול ופולט ביום בין חצי ליטר לליטר של גזים בגיהוק או נפיחה. המצב מסתבך כאשר כמות הגזים מתגברת.
הגזים נוצרים בשתי דרכים עיקריות:
1. בליעת אוויר, בדרך כלל כשהרגלי האכילה אינם תקינים: אכילה ושתייה מהירה, עישון ועוד. חלקם יוצאים על ידי שיהוקים וגיהוקים וחלקם עוברים אל מערכת העיכול.
2. תסיסת המזון במערכת העיכול - נגרם בדרך כלל מחולשת מערכת העיכול. מזון (בעיקר פחמימות), מגיע אל המעי הגס כשהוא לא מעוכל ברמה מספקת. במעי ישנם מושבות חיידקים פרוביוטיקה ופרהביוטיקה, האחראיות על עיכול תקין וחיזוק חיסוני. עקב הפירוק באמצעות אותם חיידקים נוצרות תסיסה והצטברות גזים קלועים במעי.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם לנו?
ישנן מספר סיבות להיווצרות גזים מרובים במעי:
1. אי סבילות למזון מסוים -
חלב ומוצריו - נוכחות מועטה, או חוסר באנזים הלקטאז יגרום לתסיסה עקב חוסר פירוק הלקטוז שבחלב.
צליאק / אי סבילות לגלוטן - גלוטן הינו חלבון שנמצא בדגנים שונים. הרגישות הנפוצה ביותר היא לחיטה, שנחשבת דגן "חדש" יחסית לבני האדם, באזור ה-10,000 שנה ויש הטוענים שמערכת העיכול של המין האנושי עדיין לא הצליחה להסתגל לדגן הזה. יחד עם זאת, חיטה נחשבת לאחד משלושת הדגנים הנפוצים ביותר בעולם (יחד עם אורז ותירס) ולכן כ-50 אחוז מהאוכלוסייה מפתחים רגישויות ברמות שונות לחיטה.
2. ריבוי של סיבים בתזונה - מגיעים מקטניות, דגנים מלאים, ירקות ופירות. חשוב לציין שסיבים תזונתיים מאוד חשובים לבריאותנו, הם תורמים בין השאר לתמיכה ביציאות ובחילוף החומרים, ומורידים את קצב ספיגת הגלוקוז ממערכת העיכול לזרם הדם. אך עודף סיבים תזונתיים עלול לגרום ואף להחמיר גזים במעי.
3. ספיגה מועטה עקב נוכחות מחלות - תסמונת המעי הרגיז ומחלות מעי דלקתיות מהווים גורם משמעותי להופעת גזים חמורים במערכת העיכול.
4. אנטיביוטיקה - נטילת אנטיביוטיקה לטווח ארוך משבשת את תכולת החיידקים הטובים (פרוביוטיקה) במערכת העיכול. כפי שאנטיביוטיקה פוגעת בחיידקים הרעים, כך היא פוגעת גם בחיידקים החיוניים לנו למערכת העיכול.
5. נוכחות פטריות או חיידקים במערכת העיכול - קנדידה מערכתית או החיידק הליקובקטר פילורי - נוכחותם לרוב לא תתבטא, אך כאשר הם משגשגים ויוצרים הפרה באיזון החיסוני הם יכולים להביא למצב של חוסר ספיגת מזון ומכאן לגזים ונפיחויות.
כדי לטפל בתופעת הגזים והנפיחויות יש להבין מה מקור הבעיה ולכן חשוב לעשות בדיקות מתאימות, ביניהן דיאטות ספציפיות, בדיקת רגישויות ואלרגיות, אבחון קנדידה, בדיקת נשיפה, לצד אבחנות קונבנציונליות כמו גסטרוסקופיה וקולונוסקופיה. לאחר אבחנה מדויקת ניתן לטפל בבעיה בצורה ממוקדת , למזער ולמנוע אותה.
לרב הטיפול מחייב שינוי בהרגלי אורח חיים ותזונה, בהתאם לאבחנות שהתגלו. כמובן שאם נמצאת רגישות למזון מסוים יש להימנע ממנו, ולהבין שכל עוד יש חשיפה אליו בתזונה - התופעות ימשכו.
>> וגם: מה הכי עוזר למיגרנות?
תרופות סבתא ועוד
מעבר לשינוי בתזונה, ניתן להקל ברמה היומיומית על גזים באמצעים שונים וטבעיים:
- הזנגביל (ג'ינג'ר) - חליטה או מיצוי נוזלי מקנה השורש יכולים למנוע ביעילות רבה עוויתות וכאבים בבטן. הזנגביל סופח גזים, ממריץ תהליכי עיכול וספיגה ומחזק את פעילות הקיבה. חיתכו 4-5 פרוסות דקות מקנה השורש הטרי, ו השרו למשך 10-15 דקות בכוס מים רותחים כשהכוס מכוסה (מונע בריחת שמנים נדיפים חשובים) ולאחר מכן שתו להנאתכם.
- מנטה חריפה - עלי המנטה גם הם מכילים שמנים נדיפים שמרגיעים ומקלים מאוד על מצבי הנפיחות במערכת העיכול, בעיקר במצבים של תסמונת המעי הרגיז.
- זרעי שומר - יהיו מצוינים בתור חליטה כשעה לאחר הארוחה. השומר מתאפיין בהגברת תנועת מערכת העיכול ושמניו הנדיפים גם עוזרים בספיחת גזים. בנוסף יכול לגרום לאלחוש קל בעת הופעת כאבים וכיווצים עוויתיים במערכת העיכול. אליו מצטרפים גם זרעי האניס, הקימל, הכמון והכוסברה.
- שילובים נוספים להרגעת גזים במערכת העיכול: חליטות או מיצויים נוזליים של פרחי הקמומיל, עלי מרווה משולשת, עלי מליסה וזוטה לבנה.
- פרוביוטיקה - חיידקים טובים למערכת העיכול. במצב בו אובחן חוסר איזון בפלורת מעי, רצוי ליטול קפסולות פרוביוטיקה באיכות גבוהה. חשוב לציין שנטילת פרוביוטיקה עלולה לגרום בעצמה לגזים, לכן ישנה חשיבות באבחנה מדויקת.
- עיסוי ממוקד לבטן, בצורה מעגלית - עם כיוון השעון, יכול לעזור להוצאת הגזים ולהקל בצורה משמעותית על כאבים עוויתיים באזור המעי הגס.