החומץ התגלה במקרה כבר ב-5000 לפנה"ס בבבל העתיקה, כאשר תהליך הכנת היין השתבש, תסס והפך לחומץ. באותה תקופה גילו כי החומץ יכול לשמש כחומר משמר. היפוקרטס השתמש בו כחומר חיטוי וטיפול בפצעים וזיהומים, ובני דורו שילבו את החומץ בדבש כאשר רצו לטפל בשיעול מתמשך. בשנת 200 לפנה"ס חניבעל, המנהיג הצבאי, השתמש בחומץ על מנת לפזר סלעים שחסמו את דרכו של הצבא שלו. ובסוף המאה ה-18, בהתבסס על כתבים רפואיים בארה"ב, מחלות רבות טופלו בחומץ. כיום, השימוש העיקרי של החומץ הוא בבישול וניקוי, אבל אילו סגולות רפואיות נוספות יש לו, ובאיזה סוג עדיף להשתמש?
איך מייצרים חומץ?
"חומץ מוגדר כנוזל שיש בו 3-5 אחוזים חומצה אצטית, חיידקים ושמרים המפרקים סוכרים שגורמים לתסיסה. בתהליך התסיסה הסוכרים הופכים לאלכוהול, ובהמשך תהליך התסיסה האלכוהול הופך לחומץ. מי שגילה את זה היה לואי פסטר", אומרת סיגל ברנר, נטורופתית.
ניתן להכין חומץ מכל מקור מותסס: פירות, בירה, מי גבינה, אורז ועוד. "מקובל להכין חומץ מתפוחים (חומץ תפוחים), מיין (חומץ בן יין), מענבים לבנים (חומץ בלסמי), וביפן נוהגים להכין חומץ אורז מאורז מותסס או יין אורז ואיתו מכינים סושי", מוסיפה סיגל ברנר.
באיזה חומץ מומלץ להשתמש?
"קיימים סוגים רבים של חומץ, לכל אחד איכויות וטעמים ייחודיים לו. ניתן למנות בין היתר חומץ בן יין, חומץ בלסמי, חומץ הדרים, חומץ אורז ועוד. ברפואה הטבעית חומץ תפוחים הוא הנפוץ ביותר בשימוש, משום שיש בו עשרות רכיבי תזונה ובהם ויטמינים ומינרלים הכוללים הרבה אשלגן, חומצות אורגניות מועילות ואנזימים".
סוגי החומץ הכי נפוצים
חומץ בירה - חומץ המיוצר על ידי החמצה של לתת. נפוץ בארצות הברית ובאנגליה ומשמש לתיבול סלטים ומטוגנים.
חומץ בן יין - מיוצר מיין לבן או אדום. נפוץ באירופה ומשמש בעיקר כבסיס לרטבים. ככל שאיכותו של היין טובה יותר כך גם החומץ יהיה משובח יותר.
חומץ תפוחים - מיוצר מהחמצה של סיידר או מיץ תפוחים. מתאים לבישול, טיבול, ניקוי ושימושים בריאותיים.
חומץ לבן רגיל - זהו הסוג הנפוץ ביותר לקנייה, וגם הזול ביותר. מדובר בחומץ סינטטי המכיל כ-92-95 אחוז מים וכ-5-8 אחוזים של חומצה אצטית. הוא לא מומלץ למאכל, ויכול לשמש למטרות ניקיון.
חומץ בלסמי -חומץ זה מיוצר בצפון איטליה מענבים לבנים (בדרך כלל ממשפחת הטרביאנו). הוא עובר תהליך יישון ארוך של כ-5 שנים, ולכן מחירו יקר. לחומץ טעם עשיר עם מתויקות אופיינית לו. בשל טעמו המיוחד הוא משמש למרינדות שונות וקינוחים בנוסף לתיבול בסלטים.
חומץ אורז - נפוץ בעיקר ביפן ובסין. בסין הוא חריף יותר, וביפן משמש בעיקר לתיבול רטבים וסושי.
חומץ שרי - מיוצר משרי בספרד, ועובר תהליך יישון דומה לשל החומץ הבלסמי האיטלקי המקורי.
במה חומץ יכול לטפל?
בפטרייה וגינלית – שטיפות של חומץ תפוחים (כף בכוס מים). ניתן למלא מזרק או אגס וגינלי (מעין מוליך אינטימי) ולבצע שטיפה. אפשר גם להוסיף שמנים אתריים (בייעוץ עם מומחה). אך יש לטפל בשורש הבעיה ע"י תזונה מתאימה.
בקשקשים - החומצה האצטית שבחומץ מסייעת לטפל בקשקשים. ניתן להשתמש במעט חומץ תפוחים מדולל במים כשמפו לשיער.
עוד ב-mako בריאות:
>> רוצים לאכול בריא ולא יודעים איך? 50 המאכלים הבריאים
>> די לגלולות? המתג שימנע מהזרע שלך להפרות את האישה
>> עדיין בוהים במסך? זה פוגע לכם בראייה
בטחורים - יש לטבול צמר גפן בתוך צלוחית חומץ תפוחים אורגני טבעי ולהניח על איזור הטחורים במידה והוא לא מגורה. יש לציין כי הטיפול צריך להיות גם תזונתי עם שתייה מספקת של מים.
בכינים - יש לשטוף את השיער עם חומץ. במקרים קשים יותר יש לערבב חומץ תפוחים עם שמן זית (ביחס של 1:1), למרוח על השיער, לעטוף בכובע אמבטיה למשך כשעה ולסרק עם מסרק כינים. עשו זאת לסירוגין, יום כן יום לא במשך 10 ימים.
בפטריות ציפורניים - להשרות את הרגליים בגיגית מים פושרים עם חומץ - ביחס של כוס חומץ ל-2 כוסות מים - לכ-20 דקות. קחו בחשבון שזהו טיפול ארוך שנמשך 2-3 פעמים בשבוע לכשלושה חודשים, וגם כאן הוא צריך להיעשות במשולב עם טיפול תזונתי.
בהורדת חום לילדים - יש לטבול גרביים בתערובת של מים וחומץ ביחס של 1:1, לסחוט אותן ולגרוב אותן. החום ירד תוך 10-15 דקות עד מעלה אחת.
אלו שימושים נוספים יש לחומץ?
מצוין לניקוי כללי - לניקוי סירים, תנורים וכדומה ניתן לערבב 4 כפות חומץ עם חצי כוס סודה לשתיה ו-2 כפיות סבון נוזלי. אפשר להוסיף כ-10 טיפות שמן אתרי לימון או עץ התה.
למניעת עובש - ניתן לערבב כוס חומץ עם כוס מים (גם כאן ניתן להוסיף כמה טיפות של שמנים אתרים) ולרסס במקלחות ובמשטחים הנוטים לקבל עובש.
האם חומץ יכול גם להזיק? סיגל ברנר מציינת שבבליעה יש להשתמש בחומץ תפוחים אורגני. למרות שהוא חמוץ, כאשר הוא נכנס לגוף הוא גורם לבסיסיות בגוף (כמו לימון). אך כדאי להימנע מבליעה של חומץ רגיל לבן שגורם לחומציות בגוף. זכרו תמיד למהול במים כדי לא לשחוק את ציפוי האמייל מהשיניים. ומכיוון שחומץ הוא למעשה מזון מותסס, אנשים הרגישים למזונות מותססים צריכים להימנע מצריכת חומץ (חלק מהסובלים מקנדידה למשל).
כך תייצרו חומץ בעצמכם
סיגל ברנר מציינת שרוב סוגי החומץ הנמכרים בחנויות עשויים מחומץ תעשייתי או מזוקק, באיכויות שונות, אך למעשה הכנת חומץ בייתי קלה ופשוטה. כל מה שאתם זקוקים לו הוא שאריות של פירות (קליפות וליבה של תפוחים, ענבים, בננות, אפרסקים ועוד). הסוכר שבפירות תוסס בקלות והופך אותו לחומץ פשוט להכנה:
מלאו 3/4 צנצנת בשאריות פרי והיתרה מים (או סוכר לזירוז התהליך), ערבבו הכול וכסו בבד, הדקו אותו עם גומייה. ערבבו פעם ביום. אחרי כ-10 ימים הנוזל הופך כהה ואז יש לסנן את שאריות הפרי ולהשאיר את החומץ לתסוס לעוד כ-20 יום, ורק אז להכניס לבקבוק אטום. שימו לב שלרוב נוצרת פטריית חומץ לבנה שצפה למעלה: אלו הם חיידקי התסיסה, הם בריאים וניתן להשתמש בהם כתרבית בהכנה הבאה. את החומץ תוכלו לשמור מספר שנים.