לאחרונה הרשת מוצפת בטרנד חדש–ישן של אנשים הממליצים בחום לאכול שום, בטענה שמדובר ב"אנטיביוטיקה של הטבע" - האם זה נכון? נתחיל מהסוף: שום אינו מחליף ולא מטפל בדלקות או מחלות כמו אנטיביוטיקה - לא כמעט, לא ליד ולא בערך. חשוב שמטופל שמקבל מרשם לאנטיביוטיקה לאחר ביקור ואבחון של רופא, ייטול את הטיפול התרופתי כדי להחלים.
על שום מה - מה יש בו בכל זאת?
מדובר בסופר-פוד (מזון-על), בעל יתרונות בריאותיים רבים: הוא עשיר במינרלים, בנוגדי-חמצון (אנטיאוקסידנטים) הנלחמים במחלות ובחומר הפעיל אליצין - תרכובת אורגנית המעניקה לו את תכונותיו הייחודיות. בפועל, השום מסייע באיזון רמות הכולסטרול ולחץ הדם ובהפחתת פעילות דלקתית, תורם להגנה מפני נזק קוגניטיבי ואפילו מסייע בירידה במשקל.
@mollysringlets it’s getting harder and harder to do it everyday day 13 I’ve had no other side effects from doing this (that I’ve noticed anyways) #acne #garlic #acnetreatment #skincare #skincaretips #skincarenatural #skincareroutine #skin #skinhealth #explore #clearskin ♬ Scary - Lishagi
כדי להפיק את המירב מסגולותיו מומלץ לאכול אותו טרי ולא מעובד על ידי בישול. אם כותשים - רצוי לאכול מיד ולא לחמם. יתרון נוסף הוא – הטעם שלו. כתבלין, השום משדרג כל מנה, מה שעשוי להפחית את הצורך להשתמש במלח.
למי לא מומלץ לצרוך שום?
החומר הפעיל אליצין מתחמצן בקלות, ולכן מומלץ לצרוך אותו במינון ולא לאכול יותר משתי שיני שום ביום. לאנשים הסובלים מצרבות, מרפלוקס או מחומציות בקיבה, עדיף להימנע מאכילת שום באופן יומי, כיוון שהיא עלולה להגביר תופעות אלו. מובן שצריכת שום אינה מומלצת לאנשים האלרגיים לשום.
@danielle_weinrib מי שלא יודע זה כמו אנטיביוטיקה לגוף שלנו
♬ KEHLANI - Jordan Adetunji
ד״ר אלכס רוזנטל, מומחה בגסטרואנטרולוגיה במכבי שירותי בריאות, מחוז הדרום, מציין כי ישנם מחקרים רבים בנושא אכילת שום, אך לא בהכרח כאלו שמוכיחים באופן מדעי את השפעתו על חיידקים באופן דומה לפעילותה של אנטיביוטיקה. כמו כן, הוא מסביר כי אכילת כמויות גדולות של שום עלולה לגרום לתופעות לוואי כגון: ריח רע מהפה, צרבת, גזים ונפיחות.
"אנשים הנוטלים מדללי דם או תרופות אחרות צריכים להתייעץ עם רופא לפני תחילת צריכת שום באופן קבוע, מכיוון שהוא עלול להשפיע על יעילותן", הוא מוסיף. "חשוב לצרוך שום בכמויות מתונות, ונשים בהריון או מניקות צריכות להתייעץ עם רופא לפני צריכת כמויות גדולות".
הכותבת היא איילת בירן דיאטנית קלינית מכבי שירותי בריאות: