רבים מאתנו סובלים מתחושות לא נעימות בבטן, המתבטאות בתופעות כגון: כאבי בטן, נפיחות, גזים, שלשולים וחוסר נוחות כללית במערכת העיכול. החדשות הטובות הן שניתן להקל באופן משמעותי על הסובלים מהתופעה, על ידי שימוש בצמחי מרפא, בעיקר ממשפחת השפתניים. צמחי מרפא אלה עשירים בשמנים נדיפים בעלי השפעה מגוונת ומיטיבה הפועלת על מערכת העיכול. הם סופחים גזים ומשפרים תהליכי פירוק וספיגת מזון.

מנטה חריפה

זו שכיחה אצל רבים בעציצי הגינה. ניחוח עליה ייחודי וטעמם עוקצני בזכות שמן המנטול שהם מכילים. כדי לטפל בתופעות מציקות במערכת העיכול, לרבות עוויתות וקשיי עיכול, גזים, נפיחות בבטן או תחושת כבדות לאחר ארוחות ובחילות; ניתן להשתמש בה כחליטה (להוסיף אותה למים רותחים).

נענע חריפה, מנטה (צילום: Olesya Myzzz, shutterstock)
מנטה חריפה|צילום: Olesya Myzzz, shutterstock

 זוטה לבנה

לזוטה איכות ארומטית וטעם מריר-חריף. היא אוצרת בתוכה אנרגיה מקררת, מייבשת וסופחת גזים. היא משמשת להקלה על הסובלים מכאבי בטן והפרעות עיכול, סופחת גזים במערכת העיכול, וגם טובה להרגעת מצבים דלקתיים כגון דלקות וכיבים במערכת העיכול. לזוטא הלבנה יש גם השפעה מרגיעה עדינה, והיא משמשת לטיפול בכאבי ראש ובהפרעות שינה.

רוזמרין רפואי

הרוזמרין מקובל בשימושים רפואיים וקולינריים מזה אלפי שנים. הוא מכיל נוגדי חמצון התומכים  בתפקוד הכבד, וטעמו המריר גורם להפרשת מיצי עיכול ומלחי מרה התורמים לשיפור פירוק ועיכול המזון. השמנים הארומטיים שהעלים מכילים תורמים לפעילות נוגדת עווית במעי ולפעילות סופחת גזים. ברפואת הצמחים המסורתית, נוהגים לעשות בו שימוש לתמיכה במערכת עיכול “חלשה”. ניתן להשתמש בצמח טרי או יבש בחליטה, והוא אף מתאים כתוספת לתבשילים.

מליסה רפואית 

המליסה הוא צמח נפוץ בעל טעם וארומה לימונית המייחדת אותו. המליסה משרה תחושת נינוחות ורוגע כלליים והיא טובה להרגעה עצבית כללית וספציפית – הרגעת מערכת העיכול – בעיקר על רקע מתח. היא מתאימה לשתייה עבור הסובלים ממעי רגיז, כאבי בטן, גזים, חוסר נוחות במערכת העיכול ועוויתות. המליסה טעימה מאוד לשתייה בחליטה כצמח טרי או יבש והיא אף מתאימה כתוספת מרעננת לסלטים.

מרווה (צילום: istockphoto)
מרווה|צילום: istockphoto

מרווה רפואית או משולשת

המרווה היא אחד מצמחי המרפא והתבלין הישראליים, המוכרים והשימושיים ביותר, והיא מוזכרת אף במקורות. היא בעלת תכונות ושימושים מגוונים, ומסייעת במצבים של מעי רגיז, עוויתות במערכת העיכול, נטייה לעצירות, עייפות לאחר ארוחות. היא אף תורמת לשיפור תהליכי פירוק המזון וספיגתו. למרווה איכות מחזקת כללית ומעט ממריצה ולכן משתמשים בה גם במצבי חולשה כללית.

 

אורי גידאור היא הרבליסטית קלינית בברא צמחים