בשנים האחרונות, נראה שיותר ויותר אנשים מבינים שהשקעה בעצמם היא המשתלמת ביותר. הם דואגים לשלב כושר גופני בחייהם, שומרים על תזונה מאוזנת, הולכים ליוגה ולומדים טכניקות שונות להפחתת סטרס.
כחלק מזה, הולכת גוברת המודעות להשפעה של המזון שאנו בוחרים להכניס לגופינו על התפקוד שלנו ואפילו על מצב הרוח שלנו. מודעות זו הולידה לא מעט טרנדים בתחום המזון, ביניהם דיאטות שונות, הימנעות מסוגי מאכלים שונים (למשל גלוטן) או הכנסה של מזונות שלא ידענו שקיימים אפילו לתפריט באופן קבוע (מישהו אמר סופר-פודס?). אחת המגמות הבולטות ביותר בתחום היא הבחירה במזון אורגני.
עד לפני כמה שנים תוצרת אורגנית היתה סוד של קומץ יודעי דבר, כאלו שנחשבו משוגעים לדבר וקנו את הפירות והירקות שלהם באופן ישיר מהחקלאים. בהמשך החלה השמועה להתפשט וכמה משקים החלו לבצע משלוחים של גידוליהם האורגניים עד לבית הלקוח. וכך, לאט לאט, התפשט הטרנד, והפך ממגמה שולית לתופעה רחבת היקף, עד כדי כך שהיום אפשר למצוא מזון אורגני גם במחלקות הטבע של הסופרים הגדולים כמו למשל בשופרסל green, ואל היצע הפירות והירקות מצטרפים עם הזמן עוד ועוד מוצרים אורגניים ובהם מוצרי מדף שונים כמו קטניות, דגנים ורטבים.
למה אורגני?
אז מה זה בכלל אורגני? המונח "מזון אורגני" מתייחס לאופן הגידול והעיבוד של מוצרים חקלאיים, ואם נכנס להגדרות מדויקות, חבר התקנים האורגנים הלאומי בארה"ב (NOSB) הגדיר כך – "שיטת גידול אקולוגית אשר מעודדת ותומכת במגוון מינים, מחזורים ביולוגים ופעילות ביולוגית בקרקע, היא בנויה על הוספות מינימאליות של חומרים לא טבעיים ועל שיטות גידול שמשמרות, שומרות ומעודדות הרמוניה אקולוגית". ובמילים פשוטות, כשמדברים על מזון אורגני לרוב הכוונה היא לתוצרת חקלאית שבגידולה לא היו מעורבים חומרים כימיים או סינתטיים, כאשר התקן והתנאים המדויקים למה מוגדר מזון אורגני משתנים מעט בין מדינות שונות.
מדוע הפך המזון האורגני לפופולארי ומבוקש כל כך? החקלאות האורגנית כאמור נמנעת מהתערבות מלאכותית בגידול המזון, ועל כן המזון האורגני נתפס כטבעי יותר, אבל לא רק – תוצרת אורגנית נתפסת גם כנקייה יותר, איכותית יותר ויש כאלו שיעידו שאפילו טעימה יותר. אך בעוד טעם הוא עניין סובייקטיבי, האיכות כנראה מובטחת – בשל התקנים המחמירים והבדיקות שעובר כל משק שמעוניין להגדיר את תוצרתו אורגנית, כשאנחנו קונים אורגני אנחנו יכולים להיות בטוחים שבמזון שלנו אין חומרי הדברה או כימיקלים מזיקים.
מעבר לכך שמזון אורגני הוא כנראה טוב יותר עבורנו, אחת הסיבות שגורמת לרבים להעדיף אותו הוא שהוא טוב יותר לסביבה; שכן גידולים אורגנים אינם מזהמים את הקרקע, שהדישון שלה נעשה באמצעות קומפוסט טבעי, ובכך נמנע גם זיהום מקורות מים. ולא רק זה, שיטות חקלאות אורגניות עשויות גם לחסוך במים ובאנרגיה, ואף להגביר את פוריות הקרקע. וכמובן שחקלאות ללא הדברה סינתטית טובה יותר גם עבור בעלי חיים סמוכים, כמו גם אנשים המתגוררים בקרבת שטחי הגידול.
לא רק פירות וירקות
כשאנחנו חושבים על מזון אורגני, אנחנו חושבים בעיקר על פירות וירקות אבל טיול קטן במחלקה האורגנית בסופר יגלה לנו שהיום ההיצע גדול בהרבה, אז מה בעצם הפירוש של כל האורגני הזה? כשהכול ממותג וארוז בפלסטיק קל לנו לפעמים לשכוח, אבל למעשה הרבה מהמזונות שאנחנו אוכלים מקורם בתוצרת חקלאית, כך לדוגמה קטניות כמו עדשים שעועית וכו', וגם דגנים כמו אורז, קינואה ואפילו פסטה. גם מוצרי מזווה שונים ניתן למצוא בגרסה אורגנית ובהם תבלינים, שמנים צמחיים שונים, סילאן, מייפל, טחינה וקטשופ. כל אלו הם מוצרים מן הצומח, אבל תופתעו לגלות שגם מוצרים מן החי יכולים להיות אורגנים וזה כולל ביצים, בשר וגם חלב – וזאת בתנאי שבעלי החיים גדלו בשיטה האורגנית.
בעקבות המגמה המתגברת וההבנה שהצרכנים מחפשים מזון אורגני ואיכותי השיקו לאחרונה ברשת שופרסל green חלב אורגני המיוצר על ידי רפת הרדוף, היא חלק מהמשק האורגני של הקיבוץ. אז מה הופך את החלב לאורגני? בדומה לתוצרת חקלאית המגודלת בצורה אורגנית, כך גם הפרות ברפת האורגנית מטופלת באופן טבעי ככל הניתן, הן מואכלות במזון שגודל גם הוא בשיטה האורגנית, והתזונה שלהן כוללת רק רכיבים מהצומח ללא מזונות שעברו הנדסה גנטית. ברפת האורגנית גם משתדלים לצמצם את השימוש באנטיביוטיקה ככל האפשר, ולכן משתמשים בשיטות טיפול תחליפיות. אם הפרה נמצאת במצב בריאותי המחייב שימוש באנטיביוטיקה, בזמן זה לא נעשה שימוש בחלב שלה, עד לזמן שבו כל התרופות יצאו ממחזור הדם שלה. חשוב לדעת כי כמו בתוצרת החקלאית, גם לגבי החלב הגדרת מוצר "אורגני" למעשה מחייבת את היצרן לעמוד בפיקוח מחמיר וביקורות חוזרות.
החלב החדש שמצטרף לשורת המוצרים האורגניים שכבר מצויים על מדפי הסופר, הוא ללא ספק בשורה טובה למי שמחפש נגישות ומחיר נוח ולא רוצה להתפשר על האיכות.