בתעשיית הביצים בישראל מוחזקות כ-10 מיליון תרנגולות, נכון להיום יותר מ-90% מהן בכלובים. התקנות החדשות שאושרו היום בכנסת ישימו לכך סוף. 

היום (ב') אישרה ועדת החינוך של הכנסת את התקנות שקידם שר החקלאות לאיסור החזקת תרנגולות בכלובים בתעשיית הביצים. על פי התקנות, כל לול חדש שייבנה בישראל יהיה לול ללא כלובים. בכך מצטרפת ישראל ל-18 מדינות שהחליטו לאסור על כליאת תרנגולות בכלובים. 

בנוסף לאיסור כליאת תרנגולות בכלובים, התקנות אוסרות על הרעבת התרנגולות למשך כ-10 ימים - בפרקטיקה המכונה "הנשרה כפויה" שנועדה להגביר את תפוקת הביצים - וכן על קיטום מקור בלול,  ומסדירות מתן טיפול סדיר לתרנגולות. 

תקופת מעבר ממושכת

האיסור על בניית לולים חדשים הוא אמנם מיידי, אך הלולים הקיימים יוסבו בהדרגה: בשלוש השנים הראשונות יותר לאכלס לולי כלובים בצפיפות הקיימת כיום, לאחר מכן הצפיפות בכלובים תפחת מעט ותגיע ל-600-750 סמ"ר לתרנגולת (25X30 ס"מ), ורק בעוד יותר מ-15 שנים ב- 1.1.2038 יאסר לחלוטין להחזיק תרנגולות בכלובים.  עם זאת, ההערכה היא ששיעור גבוה מהלולים יוסבו כבר בשנים הקרובות כחלק מהרפורמה בענף, שבמסגרתה יוחלפו רבים מלולי הכלובים הישנים. 

תקופת המעבר הממושכת, שנועדה לאפשר לענף ההטלה להיערך בהתאם לשינויים המחייבים, עוררה לא מעט סייגים גם בתוך הועדה, "מעולם לא שמעתי על חוק לעוד 15 שנה. המשמעות היא שאנחנו יכולים להמשיך להתעלל בבע"ח עוד 15 שנה", אמר חבר הכנסת פרופ' אלון טל במהלך הדיונים. אך בסופו של דבר עברו התקנות פה אחד.

גם בארגוני בעלי החיים ברכו על התקנות אך מתחו ביקורת על תקופת המעבר הארוכה שנקבעה להשלמת המהלך, וציינו כי על פי דו"ח הרגולציה (RIA) של גורמי המקצוע במשרד החקלאות ניתן היה להשלים את המעבר של תעשיית הביצים כולה ללולים ללא כלובים תוך שנים ספורות.

תרנגולות בלול כלובים (צילום: אנימלס)
סוף עידן הכלובים|צילום: אנימלס
  

בשורה אחת עם המדינות המתקדמות

"התקנות שיזמתי לסיום עידן לולי הכלובים בישראל אושרו כעת בכנסת, במהלך שיטיב עם רווחת בעלי החיים וישמור על בריאות האזרחים. מדובר בשינוי היסטורי שסימנתי כמטרה עיקרית מרגע כניסתי לתפקיד שר החקלאות, שיסיים את עידן הלולים המיושנים ויתחיל את עידן הלולים ללא כלובים. בלי מדורים ובלי דרכים עקיפות לכלוא את התרנגולות בשטח מצומצם. מדינת ישראל תצטרף למדינות המתקדמות ביותר בעולם. היום נצא לעידן חדש וטוב יותר. אמשיך לקדם את רווחת בעלי החיים ולדאוג ליותר מ-9 מיליון אזרחים", אמר שר החקלאות, עודד פורר.

יו"ר ועדת החינוך בכנסת ח"כ שרן השכל: "הגיע הזמן שנתקדם ונעמוד בסטנדרטים של מדינה מתוקנת שדואגת לבעלי החיים וגם לחקלאים. זה אירוע היסטורי! 12 שנה לולנים רוצים לבנות ולא יודעים אם ההשקעה שלהם תיזרק לפח או לא. אנחנו רוצים לתת יציבות ואופק כלכלי ללולנים"._OBJ

בין המברכים על התקנות נמנית גם עמותת אנימלס אשר הובילה מאבק ציבורי בנושא מאז 2009, שכלל עתירה לבג"ץ וקמפיין נרחב. "היום נרשם ניצחון אדיר לבעלי החיים וגם לציבור בישראל, שרובו המוחלט תומך בהפסקת כליאת תרנגולות בכלובים. מדובר במהלך היסטורי שיפסיק בהדרגה את אחת מצורות ההתעללות הקשות ביותר שבני האדם גזרו על בעלי החיים, ויקל על הסבל של מיליוני תרנגולות", נמסר מהעמותה. "התקנות מעמידות את ישראל בשורה אחת עם המדינות המתקדמות שאוסרות על כליאת תרנגולות בכלובים, והן צעד ראוי ומתבקש כעניין של מדיניות. לצד זאת, גם לולים ללא כלובים הם לולים תעשייתיים לכל דבר וגם בהם התרנגולות סובלות, ולכן ישראלים רבים בוחרים להוציא את הביצים מהצלחת". 

מעמותת תנו לחיות לחיות מסרו כי "מדובר באירוע היסטורי, שמתחייב לפי עקרונות היסוד של איסור ההתעללות שבחוק צער בעלי חיים. חייהן של התרנגולות בתעשיית הביצים לא היו ולא יהיו חוויה משמחת כל עוד תהיה התעשייה קיימת, אבל אפשר לשמוח על כך שלפחות כמה מהפרקטיקות האכזריות והמיושנות יותר בתעשיית הביצים ייצאו מהחוק. זה אמנם לא יקרה היום או מחר, אבל מדובר בצעד חשוב שהיה ראוי שיינקט לפני שנים רבות, יחד עם שורה ארוכה של מדינות שכבר אסרו את הגידול בלולי כלובים ופרקטיקות אכזריות אחרות."