אם פעם מנגל טבעוני היה מורכב מקצת ירקות וכמה שיפודי טופו, הרי שכבר כמה שנים טבעונים נהנים ממגוון תחליפי בשר גדול שמאפשר להם ליהנות מעל האש בלי להתפשר על טעם או ערכים. השנה המגוון גדול יותר מתמיד, עם לא מעט שחקניות חדשות שנכנסו לשוק התחליפים הישראלי ומציעות המבורגרים, נקניקיות ואפילו קבבים על טהרת הצומח, שניתן להשיג כמעט בכל סופר.

אז אילו תחליפים קיימים, ממה הם עשויים, כמה חלבון יש בהם וכמה בדיוק נשלם על התענוג? אנחנו כאן לעשות לכם סדר.

המבורגרים

שופרסל

אחת השחקניות הטריות ביותר בשוק תחליפי הבשר הטבעוניים היא רשת שופרסל, שהשיקה לאחרונה סדרת תחליפים במסגרת מותג הבית שלה. הסדרה כוללת שני סוגי המבורגר על בסיס חלבון אפונה – בורגר טבעוני רגיל, ובורגר טבעוני בטעם מעושן.

מה הבסיס? שני סוגי הבורגרים מבוססים על חלבון אפונה

מחיר: 21.90 ₪ למארז של 2 יחידות (200 גר')

חלבון (ל-100 גרם): 15 גרם

beyond meat

אחד מתחליפי הבשר הבולטים בעולם, שמבוסס גם הוא על חלבון אפונה, עשה עלייה לישראל לפני כשנתיים. אם בתחילת הדרך ההמבורגר הנחשק היה קיים רק במסעדות מעטות, היום הוא כבר מוגש במסעדות רבות, וזמין לקנייה בתצורתו הקפואה בכל רשתות המזון.

מה הבסיס? חלבון אפונה

מחיר: 39.90 ₪ לזוג (227 גרם)

חלבון (ל-100 גרם): 17.7 גרם

sensational 

הסנסשיונל בורגר של חברת נסטלה (משווק בארץ על ידי טבעולו) הוא אחד המתחרים המרכזיים של הביונד, ועשה עלייה לארץ מעט אחריו. בניגוד לביונד, הוא מבוסס על שילוב של שני סוגי החלבון הנפוצים ביותר בתחליפי בשר – סויה וחלבון גלוטן, ולכן לא מתאים לרגישים וצליאקים.

מה הבסיס? חלבון סויה וחלבון גלוטן

מחיר: 29.90 - 34.90 ₪ לזוג (226 גרם)

חלבון (ל-100 גרם): 14.4 גרם

טבע דלי BBQ

טבע דלי היא מהחברות הוותיקות ביותר בתחום תחליפי הבשר, ובעלת מגוון המוצרים הרחב ביותר. סדרת  BBQ – המבורגרים טבעוניים לעל האש, כוללת 5 סוגי בורגרים שונים, כולם על בסיס סויה וגלוטן לצד רכיבים נוספים המשתנים מטעם לטעם.

מה הבסיס? סויה וסייטן (גלוטן) ביחסים שונים, לצד פטריות, ירקות וקטניות

מחיר: 22.90 ל₪ מארז 4 יחידות (400 גרם)

חלבון (ל-100 גרם): 14-10 גרם

טבע דלי קטניות

לחברה סדרת בורגרים נוספת הכוללת שני סוגים המבוססים על קטניות ואורז מלא בתוספת זרעי פשתן, וללא סויה וגלוטן – מה שהופך אותם למתיאמים גם לרגישים. 

מה הבסיס? עדשים ואורז מלא/ קינואה

מחיר: 22.90 ₪ למארז 4 יחידות (400 גרם)

חלבון (ל-100 גרם): 9 גרם

זוגלוס

עם גדילת הדרישה למוצרים טבעוניים בישראל, הוציאה אחת ממשווקות הבשר הגדולות בארץ – זוגלובק, סדרת מוצרים טבעונית, שכוללת שני סוגי שניצל מן הצומח, נקניקיות והמבורגר. 

מה הבסיס? פטריות, עדשים וקינואה

מחיר: 24.90 - 29.90 ₪ למארז (450 גרם)

חלבון (ל-100 גרם): 9.5 גרם

Wonders of Nature

עוד מותג חדש מאוד בשוק הוא וונדרס, תחליף בשר שפותח על ידי סטארט אפ ישראלי ומשווק גם הוא עלי ידי זוגלובק שהשקיעה מליונים בפיתוחו. המותג מציע מגוון מוצרים טבעוניים המבוססים על חלבוני אפונה וסויה.

מה הבסיס? חלבון אפונה, סויה

מחיר: 34.90 ₪ למארז 2 יחידות (226 גרם)

חלבון (ל-100 גרם): 15 גרם

Rainbow

ההמוברגריה התל אביבית ריינבו, מוסד טבעוני וותיק ומוכר, מציעה מגוון מנות רחוב טבעוניות ולאחרונה החלה לשווק את תחליפי הבשר שלה גם להכנה ביתית. לצד ה'ריינבורגר'- המבורגר הבית שלה, שעשוי מפטריות וסויה, משווקת החברה גם 'בורגר לצלייה' שמבוסס על חלבון סויה.

מה הבסיס? סויה / פטריות+ סויה 

מחיר: 24.90 -30 ₪ למארז 2 יחידות (250 גרם)

חלבון (ל-100 גרם): 12.4 גרם

Meatless Farm

המצטרפת החדשה ביותר לקטגוריה היא תנובה שאחרי שנים של פיתוח תחליפי חלב טבעוניים נכנסה לאחרונה גם לשוק תחלפי הבשר, והפכה למשווקת בישראל של מוצרי Meatless Farm הבריטית, המבוססים על חלבון אפונה.

מה הבסיס? חלבון אפונה

מחיר: 29.90- 24.90 ₪ למארז 2 יחידות (227גרם)

חלבון (ל-100 גרם): 17.1 גרם

נקניקיות

זוגלוס

בנוסף להמבורגרים מציע המותג הטבעוני של זוגלובק גם נקניקיות, שבניגוד להמבורגרים עשויות מ"חלבון צמחי משוחזר" – שילוב של חלבון סויה וגלוטן.

מה הבסיס? סויה וגלוטן

מחיר: 29.90- 21.90 ₪ למארז (460 גרם)

חלבון (ל-100 גרם): 15 גרם

Wonders of Nature

המותג שפותח על ידי סטארט אפ ישראלי מציע נקניקיות צ'וריסו, שעשויות בדומה להמבורגרים שלהם מסויה וחלבון אפונה ואינן מכילות גלוטן.

מה הבסיס? חלבון אפונה, סויה

מחיר: 29.90-34.90 ₪ למארז (226 גרם)

חלבון (ל-100 גרם): 11.5 גרם

Rainbow

חוץ מהמבורגרים, המותג של ההמבורגריה התל אביבית מציע גם שני סוגי נקניקיות – בסגנון צ'וריסו ובסגנון מרגז.

מה הבסיס? חלבון סויה, תירס

מחיר: 49.90-54.90 ₪ למארז 4 יחידות (400 גרם)

חלבון (ל-100 גרם): 14 גרם

 בית עם אופי

בית עם אופי הוא מותג מקומי, בין יצרני הנקניקיות הטבעוניות הוותיקים בארץ. המותג מתמחה בנקניקים ונקניקיות מהצומח ומציע לא פחות מחמישה סוגי נקניקיות שונים – קלאסיות, מרגז, חריפות, מעושנות ונקניקיות בסגנון אנגלי. כולן מבוססות על חלבון אפונה בשילוב חלבון חיטה (גלוטן) ונמכרות במארזים של קילו בלבד, במגוון חנויות ואתרים.

מה הבסיס? חלבון אפונה, גלוטן

מחיר: 55-60 ₪ למארז (1 ק"ג)

חלבון (ל-100 גרם): 18-22 גרם

קבב וטחון

Wonders of Nature

וונדרס מציעים גם מוצר פחות נפוץ בשוק, מיני קבב טבעוני, וגם טחון מן הצומח איתו אפשר להכין קבב, בורגר או כל סוג קציצה שתרצו. 

מה הבסיס? חלבון אפונה, סויה

מחיר: 29.90-34.90 ₪ למארז (226 גרם)

חלבון (ל-100 גרם): 11.5 גרם

טבע דלי

בנוספ להמבורגרים, סדרת  ה-BBQ כוללת גם קבב בולגרי עם פטרוזיליה, שמבוססים על תערובת חלבונים מן הצומח בתוספת סצל מטוגן, פטרוזיליה ועוד.

מה הבסיס?

טבע דלי היא מהחברות הוותיקות ביותר בתחום תחליפי הבשר, ובעלת מגוון המוצרים הרחב ביותר. סדרת  BBQ – המבורגרים טבעוניים לעל האש, כוללת 5 סוגי בורגרים שונים, כולם על בסיס סויה וגלוטן לצד רכיבים נוספים המשתנים מטעם לטעם.

מה הבסיס? סויה וסייטן (גלוטן) ביחסים שונים, לצד פטריות, ירקות וקטניות

מחיר: 20.90- 23.50 ₪ למארז  (400 גרם)

חלבון (ל-100 גרם): 14-10 גרם

מחיר: 22.90 ל₪ מארז של 8 יחידות (400 גרם)

חלבון (ל-100 גרם): 13 גרם

beyond meat

אחחרי שהבורגר הביונד כבש את ישראל בסערה, הגיע לארץ גם הטחון של המותג הפופלארי שמאפשר לכם להכין בעצמכם, בורגרים, קבבים, קציצות ובעצם כל מה שבא לכם ולתבל איך שאתם אוהבים.

מה הבסיס? חלבון אפונה

מחיר: 54.90-59.90 ₪ למארז (450 גרם)

חלבון (ל-100 גרם): 17.7 גרם

sensational 

כיאה למתחרה הגדולה ביותר, גם סנסשיונל השיקו במקביל להמבורגרים שלהם טחון מהצומח. בדומה להמבורגר שלהם, גם הטחון מבוסס על שילוב של חלבון סויה וגלוטן - ולא מתאים לרגישים. 

מה הבסיס? סויה, גלוטן

מחיר: 34.90-36 ₪ למארז (400 גרם)

חלבון (ל-100 גרם): 17.3 גרם

שופרסל

הנכנסת הטרייה לשוק התחליפים, מציעה מלבד ההמבורגרים גם מגוון קציצות מבוססות קטניות, שווארמה מן הצומח, וכמובן טחון מן הצומח. הטחון של שופרסל מבוסס על סויה ומתובל בסגנון מזרחי, והוא מתאים כתוספת לחומוס, כמילוי לעראייס וכמובן להכנת קבב.

מה הבסיס? סויה

מחיר: 24.90 ₪ למארז  (450 גר')

חלבון (ל-100 גרם): 14 גרם

 

קל יותר מתמיד להיות טבעוני

שוק תחליפי הבשר הוא מהצומחים ביותר בשנים האחרונות, וכמו שניתן לראות השפע המוצע לטבעונים ונמנעים מבשר רק הולך וגדל עם עוד ועוד חברות שמזהות לאן נושבת הרוח ומצטרפות בייבוא ופיתוח מוצרים מן הצומח. "השפע הקיים בשוק עבור הצרכנים הטבעונים, הצמחונים והמפחיתנים הוא אדיר" אומר מנכ"ל ומייסד עמותת 'ויגן פרנדלי' עמרי פז, "זו גם הסיבה שהחברות הגדולות ביותר בישראל ובעולם משקיעות מאמצים בפיתוח וקידום של מוצרים מן הצומח".

את האמירה של עמרי מחזקים נתוני StoreNext  שנאספו מכלל רשתות השיווק, גם באונליין. מהנתונים עולה כי במהלך 2020, שוק המזון מהחי עלה רק ב-1.4%, בעוד שוק התחליפים צמח ב-18.5%, כלומר פי 13 .תחת שוק תחליפי הבשר, צמחה במיוחד תת הקטגוריה של הבשר הטחון וההמבורגר על בסיס צמחי - עליה של כ58%. הנקניקיות מהצומח עלו ב13% ושניצל מהצומח שאינו תירס עלה ב25%.

עמרי מסביר כי "היום, יותר מאי פעם, קל להיות טבעוני. סביר להניח שאם אנשים היו יודעים עד כמה זה פשוט, אולי יותר היו עושים את הצעד. בימים אלו אנחנו עובדים בעמותה על 'הרצאת 10 המיליון' שצפויה להגיע  למיליוני אנשים ותעזור להם להבין עד כמה הצעד הזה פשוט וחשוב".