יש משפטים שכל טבעוני וטבעונית מכירים: "אתה אוכל את האוכל של האוכל שלי"; "מה, גם דגים אסור?" או "מסכן בן הזוג שלך בטח אין לו מה לאכול". אלו הרגעים שבהם הטבעונים נושמים עמוק ומחייכים עמוק בלב. בזמן שאנשים מסוימים עסוקים בבדיחות קרש, המהפכה הטבעונית ממשיכה להתרחב ממש מתחת לאף שלהם: תעשיית המזון מן הצומח מוערכות ביותר משבעה מיליארד דולר וצופה להכפיל את הכנסותיה פי חמש עד 2030. קצב הגדילה של השוק הטבעוני מהיר יותר משל כל מוצרי מזון אחרים בתעשיה, ולמרות שרק כ-6 אחוזים מהאמריקאים מזדהים כטבעונים, אפשר למצוא אוכל טבעוני ותחליפי בשר, חלב וביצים ביותר ממחצית מהבתים באמריקה. בקיצור – אם חשבתם שרק טבעונים אוכלים אוכל טבעוני, תחשבו שוב.
עדי כהן סימן טוב היא בעלת בית הספר לבישול טבעוני בריא שבו למדו מאות תלמידים ותלמידות לבשל על בסיס מזון מהצומח, כאשר מעל 95% מהם אוכלי בשר ביומיום, ולא מגדירים עצמם כצמחונים או טבעונים. חלק מהמשתתפים חיים במשפחה עם ילד או ילדה טבעוניים ורוצים ללמוד לבשל עבורם אוכל טעים יותר, אחרים רוצים לגוון את התפריט המשפחתי או לאכול בריא יותר. בנוסף לזה, בשנים האחרונות ההשפעות הסביבתיות הקשות של תעשיית המזון מן החי עולות לכותרות ומהוות גורם נוסף שמעודד אנשים להפחית ולצמצם את צריכת הבשר, החלב והביצים.
"פעם אנשים היו מוזנים מהמון מיתוסים ומידע שגוי על תזונה טבעונית. היום אנשים הרבה יותר פתוחים לנסות לשלב חומרי גלם ומנות טבעוניות בתפריט המשפחתי. אלו אנשים שרוצים להרחיב את הידע הקולינרי, לגוון את התפריט ולאכול יותר בריא. פתאום הם מגלים איזה דברים מדהימים אפשר לעשות עם טופו וסויה. לא מזמן מישהי הייתה בסדנא וסיפרה לי שהכינה בבית קציצות טופו. בעלה שהתלהב מאוד מהמנה שאל אותה איזה בשר יש בקציצות והתפלא מאוד לגלות שהן טבעוניות!", מספרת עדי.
"היום כמעט בכל בית יש את ההורה או הילדה או הנער שהחליטו לבחור בטבעונות. לא תמיד ההורים יודעים מה לבשל במצב כזה. הם רוצים למצוא פתרונות בריאים, קלים, פחות מעובדים שיתאימו לכולם. כל שנה אני רואה יותר ויותר אנשים שמבינים את ההשפעות הקשות של תעשיית הבשר על הטבע והסביבה. כמו שהם מצמצמים שימוש בפלסטיק חד פעמי – כך הם מפחיתים גם צריכת בשר".
עדי מסבירה שעם המודעות ההולכת וגוברת ליתרונות התזונה הטבעונית, הולכים ונעלמים גם המיתוסים. אנשים רבים מבינים שבסופו של דבר גם התזונה הים תיכונית שלהם מבוססת בעיקר על מזון צמחוני כמו מג'דרה, חומוס, חיטה, סלטים וכדומה. יחד עם זאת היא ממשיכה לשמוע בסדנאות ובקורסים שאלות וחששות. ואם גם אתם חוששים או נרתעים מהמעבר לטבעונות, הנה התשובות שלה לכמה מיתוסים נפוצים.
5 מיתוסים על אוכל טבעוני שהגיע הזמן לשבור
- "טופו זה כמו מחק"
"פעם היה מיתוס על זה שסויה זה לא בריא, עלול לסרטן או ליצור בעיות פוריות אצל גברים – היום יודעים שזה ממש לא נכון. כל ארגוני הבריאות בעולם וכל קופות החולים בארץ מעודדים צריכה של סויה וטופו בפרט. תסתכלו על סין למשל, כל הגברים שם צורכים סויה וטופו ואף אחד מהם לא גידל ציצי בגלל זה" אומרת עדי.
לדבריה, טופו הוא חומר גלם מאוד ורסטילי גם בטעם וגם במרקם. "אפשר למצוא אותו בדרגות שונות של רכות ולהכין ממנו כמעט כל דבר: ממרחים, רטבים, קציצות, שניצלים, פשטידות ואפילו קינוחים. יש אינסוף דרכים לעבוד איתו. בכל סדנה שלי יש מישהו שמכריז – 'אני לא אוהב טופו', ותמיד בסוף חוזר בו". - "אוכל טבעוני זה אוכל חום"
"כאנשי המערב אנחנו רגילים לצלחת מסוימת מאוד שיש בה מנת בשר עיקרית, תוספת וסלט. כשעוברים לטבעונות עלולים להרגיש שחסר משהו במנה העיקרית. קודם כל צריך לעשות סוויץ' בראש ולהבין שאפשר להרכיב צלחת מדהימה, צבעונית, טעימה, עשירה ובריאה גם אם היא לא נראית בדיוק כמו הצלחת שאליה התרגלנו. אפשר למשל להכין בודהה בול שזה בסיס של אורז ועליו המון ירקות צבעוניים, טופו ופולי סויה. קצת יצירתיות והשמיים הם באמת הגבול. זה בדיוק מה שאנחנו מלמדים בקורסים", היא מסבירה. - "לבשל טבעוני זה מסובך"
"לא חייבים לבשל כל יום מנה עם עשרה שלבים. ברור שיש מתכונים טבעוניים מסובכים, כמו שיש מתכונים לא טבעוניים מסובכים. אבל אפשר להתייעל ולהכין דברים פשוטים לפחות בהתחלה. רוב האוכל שאנשים אוכלים בישראל הוא טבעוני – פסטה עגבניות, אורז או פתיתים למשל". - "אוכל טבעוני יקר יותר"
"קטניות ודגנים הם הדברים הכי זולים בסופר. ברור שאם תקנו גבינת רוקפור טבעונית מיושנת אז אוקי זה יותר יקר, אבל טבעונים לא חיים רק מתחליפי חלב ובשר. טבעונים בתחילת הדרך נוטים לאכול יותר אוכל מעובד ותחליפים, שזה בדרך כלל יותר יקר ופחות בריא. 95% מהאוכל שאני מבשלת ומלמדת מבוסס על המוצרים הכי טבעיים שיש. הקניות שלי יותר זולות משל רוב האנשים כי אני לא קונה גבינה, חלב וביצים", היא מפרטת. - "זה בריא אבל לא טעים"
"יש תפיסה כזאת שאוכל טבעוני הוא אמנם בריא אבל ממש לא טעים. תמיד חושבים שאנחנו אוכלים רק חסה, קינואה ונבטוטים. אוכל טבעוני בהחלט יכול להיות בריא אבל זה תלוי בבן אדם ובהעדפות שלו, חוץ מזה שלכל אחת ואחד יש תפיסה שונה של מה זה בדיוק אוכל בריא", אומרת עדי.
"יש איזונים ושיטות שונות ומנעד מאוד רחב של אוכל בריא. גם בן אדם לא טבעוני יכול להשתמש בקמח מלא או בקמח לבן, הוא יכול להזמין בחוץ כל יום או לבשל בבית. התדמית של נבטוטים וחסה היא ממש לא נכונה. היום המבחר הוא פשוט אינסופי. בסוף כל אחד בוחר בבית שלו מה מתאים לו. לי באופן אישי מאוד חשוב ללמד איך עוברים לתזונה טבעונית בצורה שהיא כן בריאה ומיטיבה, אבל אני תמיד מזכירה לאנשים שגם צ'יפס וקולה זה טבעוני".