על רקע משבר האקלים והמשבר האקולוגי, ועם ההבנה שתעשיית האופנה היא בין המזהמות והמזיקות ביותר לסביבה, יותר ויותר חברות בתחום מחפשות פתרונות אחרים וחדשניים לייצור אופנה – כאלו שיטיבו עם הסביבה ועם בעלי החיים, בלי להתפשר על איכות המוצר הסופי. במה שהפך למעין טרנד בפני עצמו, אנחנו רואים בשנים האחרונות חברות שמשיקות קולקציות אקולוגיות, טבעוניות, שעשויות מחומרים ממוחזרים או מחומרים טבעיים יותר, בדרך להפוך את המותג כולו לבר קיימא. המצטרף האחרון לטרנד הלוהט הזה הוא בית האופנה הצרפתי הוותיק לואי ויטון.
מותג העל היוקרתי הודיע החודש על השקה של נעלי סניקרס חדשות וראשונות מסוגן בחברה – הנעליים ששמן "צ'רלי" הן גם טבעונויות – כלומר לא מכילות עור או שום רכיב אחר מן החי, וגם עשויות ב-90 אחוז מחומרי ברי קיימא. הנעליים שמגיעות כרגע בשני דגמים – סניקרס נמוכות, ונעליים גבוהות בסגנון מגפון, עשויות בין היתר מ"עור" טבעוני מבוסס על תירס שנקרא Biopolioli – ממנו עשויה הסוליה החיצונית.
גם בשאר חלקי הנעל נעשה שימוש בחומרים ידידותיים לסביבה, כך למשל ־הסוליה עשויה מגומי ממוחזר; השרוכים עשויים מסיבים ממוחזרים; וחלקים נוספים כמו הלשונית עשויים מ-ECONYL, סוג של ניילון ממוחזר העשוי מפסולת כמו שטיחים ישנים, רשתות דיג ופלסטיק תעשייתי.
A step forward. Applying the concept of circular creativity, #LouisVuitton’s new unisex Charlie sneaker stays true to the Maison’s innovative mindset, with an eco-responsible design made of 90% recycled and bio-sourced materials. Discover more at https://t.co/3kJWA0zMSJ pic.twitter.com/DhJuKn95yS
כמו כל עיצובי ההנעלה של המותג, הסניקרס מיוצרות ב-Fiesso d'Artico, מפעל המותג באיטליה, וכוללות את הלוגו האייקוני של בית האופנה. ייחוד נוסף של "צ'רלי", לעומת קולקציות נעליים אחרות של לואי ויטון, הוא שהן משווקות כניטרליות מגדרית (יוניסקס) ומתאימות לכל המגדרים.
הסניקרס החדשות הן ככל הנראה רק סנונית ראשונה למה שעתיד לבוא מלואי ויטון. שכן, אתר האינטרנט של בית האופנה הצרפתי כולל התחייבויות למעבר לשימוש בחומרים ממוחזרים וידידותיים יותר לסביבה, ומעבר ב-100 אחוז ל-"תהליך עיצוב אקולוגי" עד 2025. המותג התחייב להשתמש ב-100 אחוז בחומרים ממוחזרים בתצוגות האופנה, התערוכות וחלונות הראווה שלה עד 2025.
אין ספק שמדובר בצעד משמעותי במיוחד מצד מותג העל, אך נציין שהם ממש לא הראשונים לעשות אותו. מותגים שונים כבר אימצו את הקונספט ומייצרים בשנים האחרונות נעליים בנות קיימא מחומרים שונים, בין היתר עשו את זה מותגים כמו ריבוק שהשיקה נעלי כותנה ותירס כבר בשנת 2017, H&M שחברו למותג 'good news' והשיקו קולקציית נעליים מסיבי בננה, ואדידס שהפכו את קולקציית סטן סמית החדשה שלהם לטבעונית ובת קיימא וגם ייצרו קולקציה כזו בשיתוף פעולה עם המעצבת סטלה מקרטני; וגם מותגים ייעודיים לנושא כמו זה של השחקן ג'ייסון מומואה המשווק נעליים שעשויות בעיקר מאצות ים.
גם בתחום מעצבי העל, לואי ויטון לא חלוצה ועוד לפניה ביוני האחרון, הציגו גוצ'י נעלי ספורט טבעוניות מעור העשוי מחומרים צמחיים; בית האופנה הספרדי בלנסיאגה עשה זאת כבר בשנה שעברה כשהשיק נעלי סניקרס טבעוניות בשם "זן". כך או כך, מדובר בצעד מבורך ואנחנו מקווים לראות עוד חברות מאמצות את הלך הרוח הזה, ומייצרות אופנה שמטיבה גם הסביבה ובעלי החיים.