סליחה על הקלישאה, אבל אי אפשר שלא להשתמש בה: בגדי מעצבים, העשויים מסיב מלאכותי, המדמה תפטיר של פטריות, צצים כפטריות אחרי הגשם. זה קורה משום שהמודעות שלנו למה שאנחנו לובשים מתחילה להשתוות למודעות מה אנו אוכלים.

אחרי שהמעצבת הבריטית סטלה מקרטני, מובילת האג'נדה לקידום אופנה בת קיימה בעולם, קטפה לעצמה, יחד עם מדענים, את הראשוניות על פיתוח בד מחומר דמוי תפטיר פטריות – בית האופנה בלנסיאגה ממהר לקפוץ על הרכבת הביוטכנולוגית וחשף מוצר משלו: מעיל שחור עוטף, שהוצג בתצוגת סתיו-חורף 2022 תוך כדי צעידה על מסלול התצוגה באווירת שלג לבן.

החל מהחודש, בית העיצוב בלנסיאגה מציע את אותו מעיל למכירה כמוצר הראשון העשוי מחומר דמוי עור – עור אלטרנטיבי. המעיל שעוצב על ידי המנהל הקריאטיבי דמנה מוצע למכירה במספר חנויות מובחרות בבירות אופנה כגון פריז, ניו יורק, מילאנו, לונדון ועוד.

עוד ב 2021 הבינו ב-בלנסיאגה כי עליהם להתחבר לטרנד העולמי הדוגל בשימור כדור הארץ, שמירה על הסביבה ומניעת זיהום סביבתי, והחלו לעבוד עם חברת "SQIM", אשר חרטה על דגלה לפתח חומרים שיהוו את חומרי הגלם של העתיד, על מנת לפתח חומרים חדשניים. החברה מתבססת על פיתוחים מדעיים על מנת ליצור עתיד טוב יותר, בו הזיהום הסביבתי והבעיה האקולוגית הגדולה, עמה מתמודד העולם, ימוזערו.

עם ההשקה, בית האופנה והמעצב העומד בראשו, שמים את כל הקלפים על תחליף עור מלאכותי שיכול להפוך  לבד העתיד. מדובר בהימור נועז כפי שמתאים לאופיו הבועט. זוהי ראיה לכך שבית האופנה בלנסיאגה מכיר בעובדה כי לעולם האופנה  יש השפעה משמעותית על הסביבה, לאור העובדה שתעשיית האופנה נחשבת לאחת מהתעשיות המזהמות ביותר בעולם.  

איך ולמה עושים עור מפטרייה?

בית האופנה בלנסיאגה, כאמור, מצטרף לרשימה הולכת וגדלה של חברות אופנה המתעניינות ומפתחות אריגים תחליפי עור העשויים מחומר דומה לתפטיר פטריות, מבנה השורש של פטריות. התפטיר (מייסליום) הוא הגוף הלבן והחוטי הדומה לקורי עכביש, שגדל ומתפתח בטבע, אבל מה שיפה הוא שניתן לגדלו גם במעבדה.

הפיתוחים הם פרי מחקרם של חברות ביוטכנולוגיה אשר משתפות פעולה עם תעשיית האופנה. עוד דוגמאות לשיתופי פעולה בין עולם ההיי-טק המדעי לעולם האופנה, בין הייתר למותגי על, הן  סטלה מקרטני שחברה לחברת BOLTTHREDS, בית האופנה הרמס שחבר ל- MYCOWORKS וראלף לורן שחבר ל- Natural Fiber Welding. בעוד סטלה מקרטני קוראת לחומר הגלם הפטרייתי שהמציאה "מיילו", בלסיאגה קוראים לפיתוח שלהם "אפאה".

רוב השותפויות בין עולם הטק לעולם האופנה עדיין בראשית דרכן ותהליך הפיתוח המדעי עדיין מתפתח, המוצרים ברובם לא ניתנים לקנייה ואם כן מחירם גבוה מאוד ואינו נגיש לצרכן הממוצע אבל זה רק עיניין של זמן עד שהמוצרים יהיו זמינים לרכישה.

פעמים רבות אני נשאלת – מה בעצם ההבדל בין עור לעור מלאכותי טבעוני? במישוש או מבט לא ניתן להבחין בין עור אמיתי לעור שפותח במעבדה. ההבדל העיקרי הוא הנושא הסביבתי, החומרים המיוצרים במעבדה, המדמים את החומר הקיים בטבע, מפותחים ומיוצרים תוך שימת דגש על הפחתת השימוש בכימיקלים מזהמים, ובכמויות גדולות של מים.

בדומה לסטלה מקארטני, גם בלנסיאגה מתכנן להקטין את טביעת הרגל האקולוגית מבלי לפגוע באיכות. אין ספק כי ניתן לייצר חומרים מדהימים וברי קיימא מהצומח שיובילו לאופנה ירוקה.

 

ד
ד"ר אושרית קטורזה נבון|צילום: אינגה אבשלום

ד"ר אושרית קטורזה נבון, כימאית וחוקרת אופנה