האביב הוא תקופה של ניקיון והתחדשות, בין פסח לקית שעוד רגע כבר כאן, כולנו מסדרים עכשיו ארונות ומנפים את מה שכבר לא מתאים לנו, מכל מיני סיבות. את הבגדים שאנו מוציאים מהארון אנחנו לרוב מעבירים לתרומה מתוך כוונה טובה. אלא שדווקא בתקופות האלה של השנה העמותות ומרכזי האיסוף עמוסים בתרומות, וכך הכוונה הטובה שלנו, הפכה את הבגדים לפסולת שתמצא עצמה מוטמנת באדמה.
בכל פעם שאנחנו כותבות על הבעייתיות שבתרומת בגדים , או על כך שפחות מאחוז בודד מהבגדים הנשלחים למיחזור אכן מתמחזרים אנחנו נשאלות בצדק, אז מה לעשות עם הבגדים שאנחנו כבר לא רוצים?
השאלה הזאת היא שאלה חשובה ורלוונטית- הריי גם אם נהיה הכי מקיימים בעולם, לעיתים נצטרך להיפרד מבגדים. בין אם כי המידה שלנו השתנתה, כי סגנון החיים שלנו השתנה ואנחנו כבר לא זקוקים לבגדי טיולים או לחליפה רשמית , או אפילו כי החלפנו מיצנו בגד ואנחנו רוצים לאפשר למישהו אחר להנות ממנו, ולעשות בו שימוש טוב יותר מאתנו. לפעמים , אנחנו באמת צריכים להיפרד מבגדים.
אז הנה 5 פתרונות מצוינים למה אפשר לעשות עם הבגדים שאנחנו כבר לא רוצים:
- להעביר לחברה שרוצה לקבל את הבגדים – הפתרון הכי מוצלח בעיני, הוא לתת את הבגדים למי שבאמת רוצה לקבל אותם, כלומר לחברה שהבגדים מתאימים לה מבחינת מידה וסגנון. איך עושים את זה? פשוט שואלים- האם את רוצה את השמלה/ חולצה/ מכנסיים? אם אתן רוצות לקחת את זה צעד אחת קדימה אתן מוזמנות לפתוח קבוצת וואטסאפ ייעודית- החלפות בין חברות, החלפות במשרד וכו'. אופציה נוספת היא לערוך מסיבות החלפות בין חברות תחת הכותרת "רק דברים שווים", או לפרסם למסירה בקבוצות ייעודיות בפייסבוק.
- מסיבת החלפות – אופציה שנייה היא לערוך מסיבת החלפות גדולה. תוכלו לערוך את המסיבה מאפס ( והנה סרטון שמסביר בדיוק איך) , או להצטרף לאחת מעשרות המסיבות הנערכות באופן קבוע ברחבי הארץ ( למידע על מסיבות מוזמנות להצטרף לקבוצת הפייסבוק של מתלבשות- התנועה לאופנה הוגנת ומקיימת). מה שכן – שימו לב, מסיבת החלפות היא לא הזדמנות להפטר מפסולת טקסטיל: הביאו עד עשרה פריטים ורק בגדים במצב מצוין – כלומר ללא כתמים, קרעים ושערות של כלבים ואם אפשר גם לכבס לפני, מה טוב. במילים אחרות, אם לא היית נותנת את הבגד הזה לחברה הכי טובה שלך, אל תביאי אותו למסיבת החלפה.
- מיחדוש – למחדש- כלומר להפוך את הבגד לחדש מבחינה ויזואלית. חצאית יכולה להפוך למכנסיים, חולצה ארוכה לקצרה, שמלה לחליפת שני חלקים, ושמיכת פיקה לאוברול מהמם, עם קצת יצירתיות אינסוף למה שניתן ליצור. תוכלו להיעזר בממחדשות מקצועיות כמו גלית לבב או ליהיא אלפסי, או פשוט לקחת את הבגדים שאתם כבר לא רוצים לתופרת טובה. ובכלל, לאמץ תופרת טובה זה טיפ חשוב לחיים לכל מי שאוהב אופנה.
- למכור את הבגדים בפלטפורמה ייעודית– דרך קבוצות פייסבוק כמו מתלבשות או מכורות ליד שניה. או בעזרת נשים המתמחות בזה כמו אלינור גת, vinvo המאפשרות למכור את הבגדים ולהעביר את ההכנסות לתרומה. במקרה של בגדי ילדים אתן מוזמנות למכור דרך newwish או ארבליטה הנהדרות.
- להרוס בצורה מבוקרת – כידוע, גם האחוז הבודד של הבגדים אשר אכן מתמחזרים, ברובם הופכים לסמרטוטים עבור מוסכים. ולכן, אם ממילא הבגדים הופכים לסמרטוטים, אין צורך להעביר אותם תהליכי שינוע – אפשר פשוט להפוך אותם לסמרטוטים בעצמנו ולחסוך עלויות סביבתיות. איך עושות את זה? אפשר להעביר את הבגדים לצער בעלי חיים, שם הם יהפכו לשמיכות עבור כלבים וחתולים; להפוך את הבגדים לסמרטוטים בבית; או להפוך אותם לחומר גלם לפעילות יצירה לילדים כמו בובות סמרטוטים.
- ואחד על חשבון הבית – לקנות פחות, הרבה פחות: בסופו של יום אין איך להפוך את זה, הפתרון האמיתי הוא אך ורק לקנות פחות בגדים ולייצר מלכתחילה פחות פסולת. כשאנחנו מפנים בגדים מהארון על מנת לרכוש עוד ועוד בגדים חדשים, גם אם מדובר בבגדי יד שניה או בגדים מכותנה אורגנית, אנחנו משמרים את אותם דפוסי צריכה. כל עוד נמשיך לשמר את דפוסי הצריכה ההרסניים שלנו, המשמעות הסביבתית של החלפת מוצר הצריכה תישאר צנועה מאוד.
הכותבת היא חוקרת ומרצה על אופנה בת קיימא וצדק סביבתי בחוג למדיניות ציבורית, אוניברסיטת תל אביב ומנהלת שותפה בתנועת מתלבשות לאופנה הוגנת ומקיימת.