כבר כמה שנים ש-SHEIN הוא בין האתרים הפופלאריים ביותר לרכישת פריטי אופנה אונליין ומתחרה בהצלחה בענקיות כמו ASOS ורשתות האופנה הגדולות שמוכרות גם ברשת. האתר נודע במיוחד בשל המחירים הזולים שהוא מציע, ומאפשרים קנייה במחירים נוחים לכל כיס. לאחרונה אף נרשמה עליה במדד הסקרנות לאתר האופנה כאשר נשים דיווחו שהן קנו שמלת כלה במחיר ממוצע של 100 שקלים. אין ספק שמדובר בבשורה צרכנית חשובה, במיוחד בשוק החתונות בו המחירים לשמלות נעים לרוב בין 3000 ל-8000 שקלים בממוצע. מדובר בהרבה מאוד כסף ולא כל הכלות רוצות או יכולות להרשות לעצמן מחירים כאלו.
אך בנוסף למחיר הכספי של שמלה שבהחלט יכול להיות מפתה, כדאי לקחת בחשבון גם את המחיר הסביבתי והמוסרי של רכישה מהאתר הסיני הפופלארי. תעשיית האופנה המהירה היא בין התעשיות המזהמות והנצלניות בעולם, הא אחראית על יותר מ-10% מפליטת הפחמן העולמית, בזבזנית במשאבים ומייצרת כמויות אדירות של זבל. הייצור הזול והמהיר, של רשתות האופנה גרם לגידול עצום ברכישת בגדים לנפש בעולם המערבי ולתחלופה מהירה יותר של הבגדים בארון – באירופה בלבד בכל שנה נזרקים לפח 4 מיליון טון של מוצרי טקסטיל. מחקרים מראים כי יותר מ-80 אחוז מהבגדים שאנחנו רוכשים נזרקים אחרי פחות משנה – זה קשור כמובן גם לאופנה המשתנה תדיר, אך גם לאיכות הבגדים הללו.
נכון, שמלת כלה נקנית עבור יום אחד בלבד ולא בהכרח צריכה להיות איכותית ולהחזיק שנים, ובכל זאת ישנן דרכים ידיותיות יותר לסביבה לחסוך במחיר השמלה, מאשר להזמין אחת "חד פעמית" שתלך לפח בסיום האירוע במשלוח מזהם מסין. וכאן המקום לשקול את האלטרנטיבה לרכישת השמלה, ולרכוש או לשכור שמלה יד שנייה – אופציה שמאפשרת למצוא שמלה במחיר נמוך, למדוד ולהתאים אותה וגם להתחשב בסביבה.
שמלות כלה יד שנייה הן כבר מזמן לא עוד טרנד חולף ובטח לא תופעה שקורית רק בקרב משוגעי אקולוגיה ואהבת הסביבה. יותר ויותר נשים מבינות שתשלום של אלפי שקלים על שמלה לערב אחד, חשוב ככל שיהיה, זו הוצאה מוגזמת וכבדה שאפשר לחסוך בקלות גם בלי להתפשר על הרמה והאיכות, או על ערכים.
בשנים האחרונות הפכו נפוצים מאוד עסקים ומיזמים שמאפשרים השאלת, השכרת או מכירת שמלות יד שנייה במחירים נוחים ונגישים החל מהבוטיק של ארגון "רוח נשית", דרך בוטיקים וחנויות ייעודיות ברחבי הארץ ועל לקבוצות פייסבוק בהן מציעות נשים באופן פרטי למכירה או להשכרה את השמלות שלהן. המחירים כמובן משתנים ממקום למקום ובהתאם לשמלה אבל ברוב המקומות תמצאו שמלות במחירים נוחים של לא יותר מ-2,000, וכמובן שבמקרה של קנייה, אפשר גם למכור אותה אחר כך במחיר דומה.
להעביר את השמחה דרך השמלה
לשחר אוגבונה שהתחתנה בשנה האחרונה היה ברור שמתחת לחופה שלה היא תהיה עם שמלה יד שנייה, "תמיד ידעתי שאני לא ארצה לקנות שמלה לחתונה שלי אלא לשכור אחת, בעיקר בגלל הפן האקולוגי. מבחינתי לא קיימת שום סיבה לתפור שמלה במיוחד או לקנות אחת רק בשביל כמה שעות בודדות" היא מסבירה.
את השמלה שלה היא שכרה מ-"אהבת הדס", סטודיו חברתי שהוקם לזכרה של הדס בן שושן ז"ל שנהרגה לפני קרוב ל-10 שנים במפולת סלעים בזמן שטיילה בהודו. הסטודיו ממוקם ברמת גן ומתופעל על ידי מתנדבות בלבד, ויש בו כ-450 שמלות במחירים סביב 800 שקלים בלבד, בכל המידות והסגנונות. בנוסף מציע בסטודיו לשכור אקססוריז נוספים לכלות במחירים מסובסדים, כמו נעליים, הינומה, תחתית ואפילו תכשיטים. כאשר כל השמלות והאביזרים נתרמו על ידי כלות שהחליטו להעביר הלאה את הפריטים ששירתו אותן ביום השמחה שלהן.
"לפני כמה שנים טיילתי בהודו ובאחד מהטיולים שעשיתי נחשפתי לסיפור של הדס בן שושן ז"ל. הסיפור שלה נכנס לי ללב ונשאר איתי עד היום. לכן היה לי ברור שסטודיו 'אהבת הדס' זה המקום הראשון ללכת לחפש בו שמלת כלה", מספרת שחר, "אין מאושרת ממני על זה שבחרתי בסטודיו הזה, לאורך כל הדרך הצוות שם היה מדהים, חם ועוטף והייתה לי חוויה מדהימה".
היוזמות של הסטודיו הן חברות של הדס, קבוצת בנות שלמדו איתה יחד במדרשת שובה בעופרה בשנה לפני שהיא טסה להודו. "אחרי שהדס נהרגה חשבנו כמה חברות איך אנחנו מתמודדות עם החוסר והרגשנו שסטודיו לשמלות כלה יכול להמשיך את הדרך", אומרת מיטל מימון, חברתה של הדס ובין המקימות של הסטודיו. "בשנתה האחרונה הספיקה הדס ללוות כמה חברות ביום חתונתן וזה היה נראה לנו מתבקש. רצינו להמשיך את שמחת החיים שהייתה חזקה מאוד אצלה".
"הדס הקרינה שמחה, חום ושובבות עם העיניים הכחולות הבורקות שלה. וזה מה שהוביל את החברות שלה להקים דווקא את המיזם הזה, שהוא בעצם מייצג את הדבר אולי הכי משמח בחיים של הבן אדם. לפגוש כלה שמחפשת שמלה לחתונה שלה. זה פשוט דבר שממשיך את השמחה", אומרת ליסה בן שושן, אימה של הדס. "מדובר בסלון כלות לכל דבר ועניין ולרגע לא תרגישו שאתן מפספסות את החוויה שבבחירת השמלה", היא מוסיפה, "הכלות מקבלות במקום תחושה אוהבת וחמה ומקבלות ייעוץ והכוונה מקצועית לשמלה מתאימה ולדרכים בהן ניתן להתאים אותה אצל תופרת. אנחנו מאמינות שאפשר להיות הכלה שתמיד חלמת להיות במחיר המתאים לכל אחת, מבלי להוציא הרבה כסף ומבלי להעמיס על הסביבה. לאחר יום החתונה השמלה חוזרת אלינו לסטודיו ומוכנה לשמח כלה נוספת".
את השמלות כאמור, מקבלים בסטודיו מתורמות, כפי שעשתה אביגיל רוזן שחגגה את יום חתונתה עם שתי שמלות אותן החליטה לתרום בתקווה שנשים נוספות יוכלו ליהנות מהן: "אני לא אשקר, רציתי את השמלה המהממת של המעצבת הנחשבת והאמנתי שדווקא בה אני אראה מיליון דולר כמו שתמיד חלמתי ופנטזתי להיראות. אז קניתי שמלה, שעלתה כמה אלפים, והרגשתי נפלא. ואז יום אחרי החתונה פתאום אני מגלה שיש לי שמלה מאוד יפה בארון שהוצאתי עליה המון כסף וזהו היא כבר לא תשמש אף אחת. חוץ מלהצהיב בארון היא לא תעשה כבר כלום ואין שום אירוע אחר שאפשר ללבוש אותה אליו. לכן שמחתי לתרום אותה ואת השמלה הנוספת שקניתי", היא מסבירה.
"היכולת להעביר את השמלות הלאה ושעוד מישהי תלבש אותן וזה ימשיך להתגלגל הלאה אולי אפילו לעוד מישהי זה רעיון מדהים. הלוואי שאני הייתי עושה את זה בזמנו ומשקיעה את הכסף שהוצאתי על השמלה בדברים שחשובים לי יותר", אומרת אביגיל ומוסיפה, "כמה חודשים אחרי שתרמתי את השמלה, ראיתי שהם פרסמו כלה עומדת בשמלת הכלה שלי בסטודיו. ממש התרגשתי ושלחתי להם הודעה – איזה כיף לראות ששמלת הכלה הזאת מעבירה עוד נצנצים הלאה".
"כשאני רואה את התמונה של הכלה בצילומים לפני החתונה או מתחת לחופה, עם שמלה שהיא לקחה מכאן, זו תחושה שקשה לתאר אותה קצת במילים. פשוט מרגיש טוב בפנים, בלב" מסכמת ליסה ומזמינה כלות לשעבר לבוא ולתרום את שמלתן וכלות לעתיד לבוא למדידות.
כאמור, קיימות היום אופציות רבות בארץ לרכישה או השכרה של שמלות כלה יד שנייה או מחודשות. הנה כמה דוגמאות נוספות:
בוטיק רוח נשית – שמלות כלה וכערב>>
קבוצת הפייסבוק שמלות כלה יד שנייה>>