בשנים האחרונות יותר ויותר ישראלים בוחרים לציין את בוא הכריסמס. נוצרים, יהודים או מוסלמים – כולם נהנים מהאורות הצבעוניים שמקשטים את הרחובות ומהאווירה הפלורליסטית. לצד היתרונות הרבים של החג, אחת המסורות המרכזיות שלו עומדת במוקד דיון ציבורי ברחבי העולם: קישוט עץ ירוק-עד בבית.
אולי חלקכם זוכרים את הפרק בסדרה המפורסמת "חברים" שבו ג'ואי עבד במכירת עצי כריסמס וחברתו פיבי החליטה למחות על כך בניסיון לשכנע אנשים שלא יעקרו את העצים המסכנים ממקומם. אז מה בכלל הבעיה במנהג ומי מהחברים צדק?
מקור המנהג של הצבת עץ ירוק עד בבית במהלך חודשי החורף בכלל לא הגיע מהנצרות. למעשה, גם יהודים נהגו להציב עצים בבתיהם כדי לחגוג את שבועות, אולם הפסיקו את המנהג לאחר שנוצרים אימצו אותו על מנת לשמור על נבדלות. העץ הירוק סימל בתרבויות שונות חיים ופריחה ומטרתו במהלך חג המולד היא בעיקר לשמח ולשעשע את הילדים.
מה הבעיה במנהג העץ?
בכל שנה תעשיית עצי הכריסמס כוללת כריתה של עשרות מליוני עצי מחט בין אירופה לארצות הברית. רובם גדלים באזורים מוגדרים לכך, אולם חלקם נכרתים באופן ישיר מתוך יערות שונים ומעמידים מיני עצי מחטים רבים בסכנת הכחדה. אלו שכן גדלים באזורים מגודרים, סובלים משימוש מאסיבי בדשנים וכימיקלים שונים להרחקת מזיקים אשר מחלחלים לאדמה ופוגעים באיכותה. בנוסף, ככל שהאוכלוסייה גדלה כך גם הביקוש גדל ונוצר צורך לפנות שטחים מיוערים לטובת גידול העצים הספציפיים הללו. לאחר החג משפחות רבות שורפות את העצים שרכשו ובכך פולטות עשן ומזהמות את האוויר.
כיום, בארצות הברית כ-70% מהמשפחות בוחרות לקשט את בתיהם בעצים מלאכותיים. אלו נוצרו לראשונה בגרמניה מתוך חשש לכריתת יתר של עצים ביערות המדינה. ה"עצים" החדשים היו עשויים בעיקר מנוצות אווז או שיער של בעלי חיים שונים ומטרתם הייתה כביכול סביבתית. בפועל, הם פגעו בבעלי חיים רבים וקשה להגיד שהמטרה הושגה. בשנים האחרונות ניתן בקלות למצוא גם עצי כרסימס עשויים פלסטיק אולם גם הייצור ההמוני שלהם תורם לפליטת גזי חממה ולזיהום, בעיקר אם עושים בהם שימוש חד פעמי ומחליפים את העצים בכל שנה.
אז מה הפתרון?
למסורות חגיגיות ותרבותיות יש יתרונות רבים. הן מאחדות משפחות וחברים, מעניקות משמעות ומשמרות את האמונה בטוב. חשוב גם לציין שאמנם הצבת עץ חג מולד בבית הוא מנהג בעייתי ברמה הסביבתית, אך הוא לא בעייתי יותר מהמנגלים של יום העצמאות, הקרבת טלה בחג הקורבן, רכישות עצומות ב"חג הקניות" או הנפת תרנגול ביום כיפור. שאלות סביב מסורת ותרבות אי אפשר לבחון רק דרך שיקולים סביבתיים אבל כן יש דרכים רבות בהן ניתן לצמצם את טביעת הרגל האקולוגית במהלך החג.
כך למשל, עץ "אמיתי" אפשר להפוך לאחר החג לרהיט. אפשר ללכת יחד לסדנת נגרות ולהפוך את כל העניין לחוויה לימודית ומשפחתית. עץ מקרטון או פלסטיק אפשר לזרוק לפחי המחזור וכמובן שאם משקיעים בעץ מלאכותי רב פעמי איכותי אפשר לשמור אותו ולהשתמש בו שוב ושוב למשך שנים קדימה. בנוסף, אפשר להחליט לוותר על העץ הביתי ולצאת להנות מהעצים המקושטים במקומות פומביים ברחובות ראשיים.