למי זה לא קרה? עשיתם קנייה גדולה בסופר, סידרתם הכל יפה במקרר, ואחרי שבוע – רגע לפני הקנייה הבאה, פתחתם את המקרר וזרקתם שאריות שלא נאכלו, מזון שפג תוקפו, שהתקלקל או נרקב. לטענת שי רילוב, מנהל עמותת רובין פוד, זה קורה לכולנו וזה גם עולה לנו הרבה כסף – "משק בית ממוצע בישראל מבזבז מעל ל-3,000 שקלים בשנה על מזון שהוא קונה ובכלל לא נהנה ממנו, הוא זורק אותו", אומר רילוב.
במסגרת פינה חדשה שמטרתה לסייע לנו לחסוך בכסף בקניית המזון, הגיע רילוב לאולפן 'פאולה וליאון' כדי לתת עצות וטיפים לצמצום בזבוז המזון. לדבריו, הסיבות העיקריות לבזבוז הן חוסר מודעות והרגלים שגויים בכל הנוגע לקנייה, בישול ואחסון המזון, והדרך לצמצם את הבזבוז היא קודם כל על ידי תכנון נכון של הקניות.
איך לצמצם בזבוז מזון בבית?
רילוב מציע כמה שלבים פשוטים שיעזרו לכם לצמצם את כמות המזון שאתם זורקים:
1. הצלת מזון – עברו על המקרר והמזווה, בדקו מה הם המוצרים שצפויים להתקלקל ולהיזרק בקרוב, והכינו איתם משהו.
2. החייאת מזון – גם מזון שנראה לנו לא תקין לפעמים אפשר עוד להחיות, כך למשל מציע רילוב לשים בצנצנת עם מים מלפפונים עייפים ומקומטים כדי להחזיר אותם לחיים.
3. שימור מזון – אם יש לכם כמויות גדולות של מזון שלא תספיקו להשתמש בו, אפשר להציל אותו מזריקה על ידי שימור, כך למשל מלפפונים אפשר להחמיץ, ומפירות וירקות שונים ניתן ליצור ריבות וממרחים שיחזיקו לאורך זמן רב.
4. תדירות הקנייה – רילוב מציין כי אחת הדרכים הכי יעילות לצמצם את בזבוז המזון היא לשנות את תדירות הקנייה. מכיוון שאנחנו מתקשים לחזות את העתיד ולדעת כמה בדיוק נצרוך במהלך השבוע, הוא מציע לוותר על קנייה שבועית גדולה ומרוכזת, ובמקומה לקנות מידי כמה ימים רק מה שצריך.