כחלק מפרויקט בנייה ברחוב לוי אשכול 24 ברעננה, קיבלה חברת קידר מבנים היתר מוועדת התכנון והבנייה של עיריית רעננה, על בסיס המלצות פקיד היערות האזורי, המאפשר לה לכרות עץ אקליפטוס עתיק בן מעל למאה שנים לצורך השלמת הבנייה. "מדובר במגרש שנטוע בקצה שלו ובצמידות למדרכה עץ, שמהווה שארית מהתקופה בה ברעננה היו ביצות", מתארת תושבת רעננה פרופ׳ יפעת הולצמן גזית, הפקולטה למשפטים המסלול האקדמי המכללה למנהל.
"מדובר בעץ מרשים ביותר, עם קוטר גזע של מטר. הוא אחד מהיפים בעצי העיר, בריא וחיוני, בגובה של בין חמש לשבע קומות בניין. מדובר בעץ מוגן על פי החוק למתן היתר כריתה לעצים עתיקים, חוק שחל גם על שטח פרטי״, היא אומרת ומסבירה, "היזם, חברת קידר מבנים, ביקשה וקיבלה אישור לכריתת העץ מפקיד היערות האזורי. לתמיכה בבקשתה היא הגישה חוות דעת של ארגונום מטעמה, לפיה משום שהעץ נמצא על שביל כניסה בלתי אפשרי לבנות את החניון מבלי לכרות את העץ".
לפעילי המאבק יש מספר טענות כנגד החלטה זו, לדברי פרופ׳ הולצמן גזית: "הטעות הראשונה הייתה של פקיד היערות האזורי שאישר כריתת עץ מופת שכזה. הגשנו ערר על ההחלטה ופקיד היערות הארצי דחה את הטענה שלנו בטענה שכדי לשמר את העץ צריך לאפשר לו 6 מטר רדיוס כדי להמשיך לחיות. זה ברור שזה דורש מהיזם לבנות פחות, ויש כאן ניגוד אינטרסים בין היזם לבין הציבור שמבקש לשמור על העץ. ברור שיש פה מחלוקת וזו מלחמה. כל מטר בנוי זה רווח ליזם, אבל זה בא על חשבון העץ", היא מדגישה.
טענה נוספת מופנית לדבריה כנגד החלטת העירייה: ״הטעות נמשכה עד לוועדה המקומית לתכנון ובנייה בעיריית רעננה שלא נתנה שום משקל לעץ בהליך אישור ההיתר. אף אחד מהוועדה המקומית, כולל ראש העיר העומד בראשה, לא שם לב שיש שם עץ. לצערי הם אפילו לא מבינים מה הטעות שהם עשו. הם מתנהלים כאילו העץ לא קיים מבחינתם, כי הוא לא מדבר ולא צועק. נאבק על כך".
"החשיבה שאפשר להחליף עץ ותיק במספר עצים צעירים מוטעית"
בתמורה לכריתת העץ, נקבע כי על היזם לשלם פיצוי בגובה 52,700 שקלים. ״זה מחיר של פחות משני מטר בנוי ברעננה. תמורת הסכום הזה, שאמור להיות מיועד דרך עיריית רעננה לשתילת עצים חדשים בעיר, הוא קיבל מגרש ריק מעצים אותו הוא יכול למלא כולו בבנייה״, אומרת פרופ׳ הולצמן גזית ומדגישה, ״המאבק שלנו הוא מול הוועדה המקומית בעירייה שלא עמדה על כך שצריך להתחשב בעץ ולצמצם את היקף הבנייה״.
התושבים שדורשים הגנה על העץ מודעים לעלות הנלווית להגבלת הבנייה אותה הם דורשים, ״יש לכך עלות ואני לא נאיבית, אבל במובן מסוים אם לא מבינים שרוב העצים הוותיקים נטועים בחצרות פרטיות, ולא מבינים שצריך לצמצם בנייה, נגיע למצב שהמגרשים פשוט מתמלאים בבטון״, אומרת פרופ׳ הולצמן גזית ומוסיפה, ״חשוב להבין שהחשיבה שאפשר להחליף עץ ותיק במספר עצים צעירים מוטעית. אחוזי ההישרדות של עצים צעירים בסביבת בנייה מסיבית נמוכים מאוד, וגם לאלו ששורדים נדרש 15 שנה כדי לגדול ולהפוך למשמעותיים."
פעילי המאבק הצליחו להחתים על עצומה בעניין כבר מעל לשש מאות תושבים, והיום הם נפגשים אחר הצהריים להפגנה לצד העץ. ״אנו קבוצת 'נאמני העצים של רעננה' מוחים למתן היתרים ליזמים לכרות לנו את העצים העתיקים שתפקידם כה חשוב להמשך קיומנו ואיכות הסביבה, במיוחד בתקופה של שינויי האקלים, התחממות גלובלית והתכנית הממשלתית של משרד להגנת הסביבה המחייבת הכנת תוכניות עירוניות להצללה ולקירור באמצעות עצים וביצוע פיילוטים לפעולות הצללה אופרטיביות״, כתבה פעילת הסביבה והאמנית תושבת העיר מירי ישראלי בפוסט שפרסמה בפייסבוק, ״למען עתידנו ועתיד ילדנו. בואו לזעוק אתנו ביום שני 12.12.2022 בשעה 16:00 ברח' לוי אשכול 24 פינת החורשה, את זעקת העצים שנכחדים ברעננה בעד שלמת בטון ומלט שיפגעו באיכות הסביבה של כולנו״.
ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: משרד החקלאות ופיתוח הכפר רואה חשיבות רבה בהגנה על העצים, וכל בקשה בגינה נדרשת כריתת עצים, נשקלת בכובד ראש אל מול תכלית הבקשה לכריתה, תוך איזון מכלול השיקולים של הגנה על עצים אל מול קידום ופיתוח תשתיות ובנייה.
לעניין המקרה המדובר, פקיד היערות האזורי אישר את הכריתה, ולאחר השגת תושבי העיר, רישיון הכריתה הוקפא ונערכה בחינה מחדש של הנושא על ידי פקיד היערות הראשי במשרד החקלאות, ונמצא כי על אף ערכיות העץ, לא ניתן לבצע שינוי תכנוני בבנייה, כך שיתאפשר שימורו של העץ, הן במישור התת-קרקעי עבור שורשיו והן במישור העליון עבור נופו. על כן הוחלט לדחות את ההשגות.
מקידר מבנים נמסר: חברת קידר, הינה חברה שומרת חוק, מדובר בעץ בשטח פרטי, עשינו את הכל לפי הספר, ביקשנו רשיון כריתה מפקיד היערות טרם תחילת תכנון הבניין כי ידענו שמיקומו בעייתי ואין כניסה אחרת לבניין, קיבלנו אישור כריתה, לאחר קבלת היתר הבניה הוגש ערר עי הירוקים, שנדחה עי פקיד היערות, ואישר את כריתת העץ.
שילמנו פיצוי נופי של 67 אלף שח לנטיעת עצים חדשים לפקיד היערות, וכמו כן הצענו לשתול עוד 5 עצים חדשים בוגרים לפנים משורת הדין כנגד העץ המדובר. גם העתקה של העץ הצענו למתנגדים. לצערנו למרות שהצענו למתנגדים הירוקים לשבת איתנו, ולהסביר את מערך השיקולים ,הם דחו את ההצעה, ולוקחים את החוק לידיים.
אנו בונים במרכזי הערים בשרון, משמרים, מעתיקים מאות עצים כל שנה, ועושים כל מאמץ לשמר את העצים ככל שניתן. חבל לנו שכך פועלים הירוקים כאשר מקבלים החלטה שאינה לרוחם.
נמשיך לבנות בשרון, כפי שעשינו ב 60 שנה האחרונות, לעשות את הכי טוב שלנו גם למען בעלי דירות, ודיירים בבניינים החדשים שלנו וגם למען העצים והסביבה.
מעיריית רעננה לא התקבלה תגובה