כולנו חווינו את זה – אכילה מתוך שעמום או כנחמה כשעצוב, התופעה שמכונה ׳אכילה רגשית׳ מתייחסת לבלבול בין תחושת רעב פיזי לתחושת רעב רגשי, כשהמזון הופך להיות "ממלא מקום" לחסכים וקונפליקטים רגשיים, ומטרת האכילה היא לטשטש כאב רגשי או מחשבות מטרידות.

רובנו אכלנים רגשיים במידה כזו או אחרת, בתהליך החינוך שלנו התרגלנו לאכול כתגובה לרגשות לא נעימים או למחשבות טורדניות. זוהי אסטרטגיה שפיתחנו להתמודדות עם מצבים רגשיים, כאשר אנחנו נתקלים בקושי לווסת או להכיל אותם. האכילה מטשטשת את חווית הרגש. 

בעוד מדובר בתופעה שכיחה ביותר, השאלה היא כמה מהאכילה שלנו היא מסיבות רגשיות? כאשר חלק ניכר מהאכילה שלנו נובע מצרכים רגשיים, חשוב שנלמד לפתח כלים אחרים שיאפשרו לנו להתמודד בדרך אפקטיבית ובריאה יותר עם מצבים רגשיים לא נעימים.

׳אכילה רגשית׳ מהווה בעיה בגלל 3 סיבות עיקריות:

  1. הצורך לאכול יורגש שוב ושוב, כי אכילה היא אסטרטגיה לא אפקטיבית להתמודדות עם רגשות
  2. אכילה שמונעת מרגש לרוב תכלול בחירות מזון פחות טובות – מזון שלמדנו לקשר עם נחמה
  3. חוסר השליטה באכילה יוצר רגשות אשם וביקורת עצמית, שרק מעצימים את הקושי הרגשי

ב-NLP אנחנו מדברים על "הכוונה החיובית" – מונח שאומר שגם התנהגות בעייתית או שלילית שאדם עושה נועדה להשיג משהו חיובי עבורו. כדי ליצור שינוי, חשוב להבין את הכוונה החיובית שמאחורי ההתנהגות, זה יכול להיות למשל הרצון לעזור לעצמי.

להפסיק להדחיק ולהתיידד עם הרגש

במהותו רגש הוא אנרגיה, הוא כמו גל, שמגיע לשיא ואז משתחרר. הרגש מתבטא דרך הגוף בצורות שונות של עוררות גופנית שמשפיעה על ההתנהגות שלנו.כשהרגש בא לידי ביטוי בצורה משוחררת, לא נוצר נזק גופני או נפשי. אך מה שהופך רגשות למזיקים זו הדחקה. כשהרגש מודחק, הוא מתועל לאסטרטגיות שונות כמו אכילה.

חלק מהקושי שלנו להכיל רגשות נובע מכך שאנחנו כל כך מיומנים בלהדחיק אותם! לעיתים קרובות אנחנו בכלל לא שמים לב שאנחנו עושים זאת, זה הפך להיות חלק מהאוטומט שלנו, הרגל. אנחנו מספרים לעצמנו ש״הכל בסדר״, אבל האוכל משקף את מה שקורה בתוכנו ברמה הלא מודעת. כדי להשיג שקט פנימי ולהשתחרר מאכילה רגשית, נדרשת מוכנות מאיתנו להתיידד עם הרגש הלא נעים, להסכים לפגוש את מי שאנחנו באמת, כולל החלקים הפחות נעימים שלנו, ולהתחבר לרצון הלב.

רגש כואב הוא מסר. כשמוכנים להקשיב לרגש הלא נעים, לשאול מה בעצם הוא אומר לי שאני רוצה, ניתן להפוך אותו למנוע של שינוי. פעמים רבות הרגש הכואב הוא זה שדוחף אותנו קדימה. כמה שהרגש יותר כואב – כך הוא מהווה פוטנציאל גדול יותר בלהניע אותנו לתהליכי ריפוי, צמיחה ופריצת דרך!

כדי להיות בריאים גופנית ונפשית חשוב לתת לגיטימציה ומקום לכל הרגשות. הגישה הרצויה היא: (1) להבחין איזה הרגל יש לנו כדי לעקוף/להימנע/להכחיש/להדחיק תחושות שליליות. (2) .במקום להתנגד, לאפשר את התחושה בגוף, כי היא מאפשרת לנו למידה וצמיחה. חשוב לתת מענה לרגשות כואבים הכי קרוב למועד שחווינו אותם.

טכניקות אפקטיביות להתמודדות עם רגש שלילי

  1. להביע רגש – שימוש במנגנונים הטבעיים להבעת רגשות: צחוק, בכי, רעד, זעקה, פיהוק.
  2. שיום – מתן שם לרגש הלא נעים מקטין את ההשפעה שלו (בושה, אשמה, כעס, פחד, עצב…) מחקרים מראים שברגע שמזהים את הרגש המדויק וקוראים לו בשם, הוא מאבד חלק מכוחו.
  3. ביטוי לרגש – לתת ביטוי הרגש במילים על ידי כתיבה או שיתוף מישהו.
  4. התייחסות לרגש כאל מסר – שאלו: מה זה משקף לי? מה זה אומר לי שאני רוצה?
  5. שחרור הרגש ע"י נשימה – נשימה עמוקה עוקפת את התנגדות השכל ומאפשרת לרגש להתפרק בגוף ולהשתחרר.
    הטכניקה: זהו את המקום בגוף בו אתם חווים את הרגש בשיא העוצמה, התמקדו בו ואפשרו לו להיות, נישמו לאזור זה נשימות עמוקות למשך לפחות 3 דקות.
  6. כפתורי הפעלה – רוב הרגשות הכואבים מקורם בילדות. כשמזהים "כפתור הפעלה" כזה שאלו את עצמכם: איזה כאב זה עורר? מה הכאב הזה מזכיר לי (איפה חוויתי כאב דומה לזה בעבר)? מה הכאב בא ללמד אותי? מה לא יכולתי לעשות אז, שהיום אני כן יכול/ה לעשות?  איך אני פועל/ת אחרת עכשיו כדי לשנות?

 

מה עושים כשהגורמים המעורבים באכילה רגשית הם עמוקים ומורכבים?

לעתים השורשים של האכילה הרגשית הם עמוקים מאוד וקשורים לתחושת חסך ומחסור בתקופת הילדות. האכילה באה כתגובה למניעת הזנה גופנית, חומרית או רגשית. האדם חש שמדובר במשהו חזק ממנו ונקשר באופן לא מודע להישרדות בסיסית, במשוואה בה רעב שווה למוות. חשוב למצוא את הטריגרים הרגשיים המוביל לאכילה המופרזת ולטפל קודם בהם, ורצוי לעשות זאת עם מאמן מיומן בטיפול רגשי ועבודה עם טראומות עבר.

עדי כהנן, היא מומחית בשינוי הרגלי תזונה ובריאות, עם ניסיון מעל 12 שנים. מלמדת אכילה קשובה דרך שינוי מנטלי, מיינדפולנס, מאסטר ב-NLP, נטורופתית, מאמנת כושר ומרצה לחברות ואירגונים.