95% מהאנשים שינסו לרדת במשקל ייכשלו במשימה. ואז את מי יאשימו? נכון, את עצמם! הם יגידו לעצמם שאין להם משמעת עצמית, או שהם פשוט אוהבים מידי לאכול. אבל האמת היא, שהבעיה היא לא אנחנו אלא השיטה – שיטה שמתמקדת רק במה לאכול וכמה לאכול גורמת לנו להרבה רגשות אשמה, תסכול ועצב. והמחקרים מוכיחים, לרוב דיאטות לא עובדות – לא לי לא לכם וכמעט לאף אחד מהאנשים שאני מכירה ולמדו אצלי בקליניקה. אז אולי הגיע הזמן לנסות דרך אחרת?

הכירו את גישת ההרזיה מהראש – גישה שעוסקת בהיבט הרחב של מערכת היחסים שלנו עם האוכל, בהבנת המקום של האוכל בחיים שלנו ובכל אותן סיבות שדוחפות אותנו לאכילה מיותרת. היא מאפשרת לנו לצאת מהמקום של אילוץ, מאבק ושיפוט עצמי, וללמוד איך לפעול מתוך הקשבה, מודעות ובחירה.

איך מחוללים את השינוי הזה? בעוד רוב הדיאטות מתמקדות רק בשינוי הפיזיולוגי, לפי גישת ה-nlp  על מנת ששינויי יתקיים לאורך זמן הוא צריך להיעשות בכל ארבעת הרבדים שמרכיבים את חיינו: הרובד המנטלי, הרובד הפיזיולוגי, הרובד הרגשי והרובד האנרגטי. כך ארבעת הרבדים משפיעים על תהליך השינוי התזונתי:

הרובד המנטלי – מה שמכשיל אותנו זו הצפייה שלנו לתוצאות

כאשר אנחנו מתמקדים בתוצאות, אנחנו מפחדים להיכשל, ליפול. אנחנו חוששים לא להצליח לעמוד בפני פיתוי, או שאנחנו מפחדים להרוס. למה זה כל כך מאתגר לנו לשנות את הגישה הזו? מה קורה לנו במוח שגורם לנו לטעות עוד פעם ועוד פעם ועוד פעם, בכל נפילה? מה משאיר אותנו במעגל הזה כל הזמן? 

הטעות שאנחנו עושים היא שאנחנו מתמקדים בתוצאות והורסים, את הרובד המנטלי. ההנחה השגויה שהכל תלוי בתוצאות והציפייה לראות תוצאות באופן מיידי הורסות לנו את המוטיבציה ומכשילות אותנו עוד לפני שהתחלנו. 

אנחנו חושבים שהתוצאות שלנו בחיים ובפרט בתחום ההרזיה מגדירות אותנו ומשפיעות על ההחלטות שלנו, אך מה שבאמת מנהל אותנו זה הדיבור הפנימי שלנו עם עצמנו מול האוכל. מה שמחבל לנו, זה שאנחנו שמים הרבה מאוד משקל על התוצאה של המספרים על המשקל ועל להצליח לעמוד בפיתוי, ואם לא "הצלחנו" לעמוד בפני פיתוי והתוצאה היא לא כמו שרצינו – שם הדיבור הפנימי מתחיל לחבל לנו בדרך. 

כדי ללמוד להתמקד יותר בדרך ולא בתוצאה, חשוב שנזהה דפוסי חשיבה מעכבים ואמונות מגבילות ונשנה את השיח הפנימי לכזה שיהיה תומך בהשגת המטרה, ונזכור שגם מעידה בדרך לא מעידה שאנחנו לא בדרך הנכונה. לפי מחקרים, האנשים הכי מצליחים ״נכשלו״ הכי הרבה פעמים. הם למדו מה״כישלונות״ ונהיו טובים יותר! אמצו את הנחת היסוד ב- nlp שאומרת , כל התוצאות הן הישגים, אין כישלון יש רק משוב ולמידה.

הרובד הפיזולגי – לאזן את ההורמונים

מכירים את ההרגשה הזו, שיש לנו דחף בלתי נשלט לאכילת פחמימות ומתוקים? כאשר ההורמונים שלנו לא מאוזנים, אנחנו פחות מצליחים לשלוט על האכילה שלנו. כשההורמונים שלי פועלים בעדי בעזרת התזונה שלי, אני יורדת ושומרת על המשקל מבלי להיאבק. לכן הרובד הפיזי שלנו לא פחות חשוב, ובעצם עוזר לרובד המנטלי והרובד המנטלי עוזר לו – הכל קשור ולכן הדרך להצלחה היא לתת מענה לכל הרבדים. 

אחד האתגרים שאנחנו מתמודדים איתם זו הבעיה שנובעת מחוסר איזון הורמונלי. ישנם 7 הורמונים מרכזיים המשפיעים על מנגנון הרעב והשובע שלנו, וכך הם משפיעים על עליה וירידה במשקל, ואפשר לאזן אותם עם עקרונות של תזונה נכונה, אוכל טעים, משביע וללא דיאטה! חשוב לעשות את זה בתהליך מאוזן ועדין שבו אנחנו מרגילים את הגוף לאכול בצורה נכונה, מאוזנת ובריאה, ללא מאמץ וללא רעב. 

בנוסף הרובד הזה כולל פעילות גופנית שתומכת בשינוי ועוזרת להגיע לתוצאות טובות יותר, ולא על ידי אימוני כושר סוחטים ועצימים. ניתן להגיע לתוצאות מעולות של חיזוק וחיטוב הגוף גם באימוני כושר קצרים ואפקטיביים של 10 דקות ביום.

>> איך לאזן את ההורמונים בגוף ולהחזיר לעצמנו שליטה?

הרובד הרגשי – להפסיק לאכול את הרגשות שלנו

מה זה רגש בכלל, ומה הסיבה שהוא גורם לנו לאכול? הרובד הזה מתייחס לאיך שאנחנו מנהלים את המצבים הרגשיים שלנו. בהקשר של הרזיה, חשוב שנלמד לזהות את כל אותם רגשות שמשפיעים על האכילה שלנו. הרגשות יכולים להיות  רגשות הנחווים כחיוביים, אבל לרוב ההתייחסות היא לרגשות לא נעימים כגון: טראומות, אכזבה, פחד, פגיעה, כעס, תסכול ,עצב, חוסר אונים ועוד. אנחנו צריכים ללמוד איך לנתק את הקשר בין רגשות מסוימים לבין אכילה, ולאמץ אסטרטגיות אפקטיביות יותר לשחרור רגשות לא נעימים. על איך עושים את זה, אפרט בכתבה הבאה.

הרובד האנרגטי – מוטיבציה גבוהה היא המפתח

כמה פעמים אכלתם מתוך עייפות, חוסר אנרגיה? חשבתם שזה מה שיעיר אותכם ויעזור לכם לעבור את היום או במיוחד את שעות אחר הצהריים המאתגרות, אז אתם בטח יודעים שעייפות וחוסר אנרגיה מהווים טריגר שכיח לאכילה מיותרת. הרובד האנרגטי הזה מתייחס לאווירה. לאנרגיה ולכל מיני היבטים רוחניים רחבים של החיים. ובהקשר של הרזיה, יש לו חשיבות גדולה ליכולת שלנו לנהל בצורה אפקטיבית את רמת האנרגיה שלנו.

בנוסף, הרובד הזה זו גם המוטיבציה שלנו. וכדי שנצליח בתהליך הזה צריכים להיות לנו כמה דברים: שני סוגי מוטיבציות לפי ה-nlp, מוטיבציה מתוך כאב ומוטיבציה מתוך עונג ששומרות לנו על מוטיבציה מנצחת; סביבה תומכת, מישהו שירים אותנו וכך ישמור לנו על מוטיבציה גבוהה; כוח רצון; אנרגיה שמעניקה לנו כוח ואמונה.

גישת ההרזיה מהראש מורכבת מכל ארבעת הרבדים האלו, בגישה הזו יש את ההיבט הרחב של מערכת היחסים שלנו עם האוכל, בהבנת המקום של האוכל בחיים שלנו ובכל אותן סיבות שדוחפות לאכילה מיותרת. זו מעטפת שנותנת לנו מענה לכל אותן סיבות שמנעו מאיתנו להצליח בעבר בכל מיני דיאטות שלא פעלו לפי כל הרמות הלוגיות ולא נתנו מענה לכל ארבעת הרבדים. לרב, עשינו הרבה שינויים בבת אחת, חווינו חוסר שליטה מול פיתויים, וכאשר היינו נופלים נפילה אחת, אז קדימה – שוברים את כל הכלים. 

אני בטוחה שנמאס לכם להיות במקום של אילוץ, מאבק ושיפוט עצמי שמוביל ברב המקרים לנפילות שלנו לפיתויים ולחוסר שליטה באכילה. אתם צריכים ללמוד איך לפעול מתוך הקשבה, מודעות ובחירה שונה מול האוכל, ואיך לפתח את היכולות הקריטיות האלו כי זה הבסיס לשינוי אמיתי שמוביל לירידה טבעית במשקל, שליטה על האכילה והתמדה לאורך זמן.

בהצלחה

עדי כהנן, היא מומחית בשינוי הרגלי תזונה ובריאות, עם ניסיון מעל 12 שנים. מלמדת אכילה קשובה דרך שינוי מנטלי, מיינדפולנס, מאסטר ב-NLP, נטורופתית, מאמנת כושר ומרצה לחברות ואירגונים.