תעצמו רגע עיניים ותספרו 10 נשימות – שאיפה, נשיפה. הצלחתם? אם כן, דעו לכם שזה לא מובן מאליו. ואם לא, ברוכים הבאים – בואו ננסה להבין ביחד איך בכל זאת אפשר לעשות זאת, איך אפשר להאט?

תנועת ההאטה נולדה ב-1986, עם מחאתו של הסופר האיטלקי קרלו פרטיני כנגד פתיחת סניף של מקדונלד'ס במרכז רומא. הרעיון התחיל כקונטרה לתרבות ה-fast food, עם דרישה לאוכל איכותי, טעים וטרי, אוכל שיודעים אילו תהליכים הוא עבר, היכן הוא גדל ואיך הוא הגיע אלינו לצלחת. או במילים אחרות - slow food. כיום – אנשים בכל רחבי העולם מבקשים ליישם עקרונות דומים בכל תחומי החיים.

"תכלס? זה פשוט לחיות בהלימה עם הקצב הטבעי והנכון שלך", מסבירה לי סמדר לוי שואף, יזמת וחוקרת של אמנות ההאטה. "אני שואלת, למה כשיש לנו רכב זה כל כך ברור שפעם בכמה זמן חייבים לעשות לו טסט, אבל כשזה מגיע לנפש שלנו – אנחנו לא עוצרות לבדוק מדי פעם מה שלומה ומה היא צריכה? ברור לנו שבלי דלק הרכב שלנו לא יוכל לנסוע. אז ככה זה גם גופנית ונפשית, אבל זה לא שגור בהלך הרוח שלנו - ולכן מגיע הפנצ'ר".

תנועת ההאטה מציעה לנו לבחון מחדש לאילו משימות ויעדים אנו מקדישים את רוב זמננו ומדוע? "זה מדהים ומשעשע שדווקא עם החופש נוצר הפרדוקס. הרי בעזרת הטכנולוגיה אנחנו כבר לא צריכים לשאוב מים מהבאר וללקט מזון. יש הרבה יותר שפע וזה אמור היה לפנות לנו זמן כדי לחיות, לעשות מה שטוב לנו, להיות עם המשפחה, ליהנות, אבל במקום זה אנחנו עדיין בוחרים לרוץ", סמדר מפרטת. "תהליכים שהם כביכול אינטימיים ופנימיים הפכו חיצוניים. מה אני צריכה לאכול, כמה שעות אני צריכה לישון ואפילו במה אני טובה ומה אני אוהבת לעשות? יש אנשי מקצוע שהתשובות לשאלות האלו נמצאות רק אצלם. אז ההאטה אומרת –בואו נשאל גם את עצמנו, בואו נשאל גם את הגוף. הוא יודע לסמן לנו כשהוא בסטרס או כשנעים לו והוא רגוע ורפוי. האטה זה לנשום כמו שאני רוצה לנשום. זה אוויר בריאות. זה להכיר את עצמי טוב יותר, להיות יותר קשובה לגוף, לאלחש פחות".

כולם יכולים להאט?

הרעיון של האטה, אפילו מינורית של קצב החיים המערבי – שדומה לעיתים לאוטוסטרדה מסחררת ועמוסת תאונות – בוודאי קוסם לאנשים רבים, אבל האם כל אחת ואחד יכולים להאט? האם זה מתאים לכולם? התשובה לכך מורכבת. ראשית - אם אתם מרגישים שקצב החיים שלכם מדויק עבורכם - אולי באמת אין סיבה להאט. שנית - יש כל מני דרכים להאט. אם נחזור למטאפורת הרכב - אפשר להאט ב-10 קמ"ש או ב-50. ואפשר גם לבחור באילו תחומי חיים נכון לנו להאט ובאילו לא.

"אם בין המשימות שלך בעבודה את מבלה מול הטלפון - זה קצת כמו לעשות ריצה ובין כל מקצה לרדת לשכיבות שמיכה במקום לעצור לשתות מים. אנחנו משאירים את המוח בגירוי וכמעט לא נמצאים במנוחה הכי בסיסית", מסבירה סמדר. "להאט זה לאו דווקא לעשות פחות, אלא לעשות כל פעם משהו אחד. בארוחת צהריים – אני רק אוכלת; בפגישה – אני מקשיבה רק לאדם שמולי; ובכלל, ההאטה היא אינדיבידואלית ונכונה לאנשים שונים באופנים שונים. יש אנשים שרק כמה דקות של האטה בתחילת ובסוף היום עושות להם הבדל גדול; ויש כאלה שצריכים כמה שעות כל יום או כאלה שמאטים רק פעם בשבוע. זה לא כזה רומנטי כל הזמן. זו בחירה בדרך חיים שהיא ביקורתית יותר, מעמיקה יותר, בוחנת, מלאה במחשבות – זו לא הדרך הקלה. למשל כשאבא וסבא שלי היו שניהם בבית חולים הייתי על טורבו, לא יכלתי להאט. אז כן - לפעמים יש מחסום – כלכלי, רגשי או חברתי", סמדר משתפת.

אז איך אפשר להתחיל לתרגל האטה? ביקשתי מסמדר 6 טיפים פרקטיים לאנשים מהירים:

  1. לקרוא וללמוד:
    השלב הראשון הוא פשוט לחפש בגוגל "תנועת ההאטה" או "אמנות ההאטה" ולחקור עצמאית. לקרוא את הבלוג של סמדר או להעזר בספרים כמו "היסטוריה של מהירות" מאת עמית נויפלד. את יסודות ההאטה אפשר ללמוד גם מספרים כמו העץ הנדיב ואפילו קהלת.
  2. לזהות את נקודות התורפה:
    אם אנחנו מרגישים צורך בהאטה SOS (וגם אם לא), כדאי לנסות למפות ולנהל רישום – מתי אנחנו לחוצים במיוחד או מרגישים חוסר נוחות ביומיום. אפילו רק תשומת הלב לרגעים האלו יכולה לעשות הבדל משמעותי.
  3. לעשות "בשתי ידיים":
    כמעט כל דבר שנעשה בשתי ידיים ובריכוז יהיה סוג של האטה. אפשר לתלות כביסה או לשטוף כלים או אפילו לשבת למשחק עם הילדים – אבל לעשות אך ורק את זה. בלי שום הסחות דעת. אפשר להתחיל מחמש או עשר דקות של ריכוז בדבר מה אחד ויחיד. סמדר ממליצה "לחשוב במקטעים קטנים, בלי שינויים הרי גורל. בלי שינויים שאי אפשר לתחזק כי הם גדולים מדי".
  4. לאמץ שינוי קטן למשך שבועיים:
    טיפ נוסף הוא לבחור הרגל אחד שחשוב לנו לשנות ולהתחייב לכך למשך שבועיים, למשל - לכבות את הטלפון לחצי שעה לפני השינה, ןלנסות לעמוד רק בזה 14 יום. בסופם נשאל את עצמנו איך הייתה ההרגשה – קשה? מעייפת? כיפית? האם אנחנו רוצים להמשיך? "זה עניין של צמצום והרחבה. ואם השינוי הזה פחות התאים לי אפשר לנסות לאמץ שינוי אחר בשבועיים הבאים", היא מסבירה. 
  5. לחקור גבולות:
    אולי דווקא משום שהאטה לא מחייבת לעשות שינוי דרסטי בחיים שלנו, יש אנשים שמתקשים לקבל אותה. במקרים האלה חשוב שאנחנו נכיר את הגבולות שלנו ונדע להציב אותם. "אני למשל - שומרת על השבת שלי. יש לי טלפון חירום ואת הטלפון החכם אני שמה בצד. זה אומר שחברים צריכים לקבוע איתי תוכניות מבעוד מועד או לשאול אותי דברים לפני שהשבת מתחילה. הייתי צריכה להסביר להרבה אנשים שאני לא דתיה, אבל זו פשוט בחירה שנכונה לי. הסברתי את זה בנועם, הצבתי את הגבול שלי, ואני מצפה מהאנשים סביבי שירצו בטובתי ויכבדו אותו".
  6. להסתכל על השמיים:
    הטיפ האחרון של סמדר עבור מי שרוצים להתחיל לתרגל האטה הוא פשוט וקל – להביט בשמיים, פעם אחת לפחות בכל יום. גם אם רק לרגע. "הם תמיד שם והם תמיד משתנים. זה קל. וזה עובד".