אכילה בשמחה – אכילה בריאה
ייסורי מצפון לא מובילים אותנו לשום מקום חיובי ומקדם, ואף עושים את ההיפך. ייסורי מצפון מובילים להשמנה, הלקאה עצמית, עצבות ותחושת תבוסתנות שגוררת אחריה רגשות קשים אחרים ותוצאות חיים לא רצויות. ולכן, אם אתם אוכלים סופגניות ולביבות, החוק הראשון והכי חשוב לבריאות הגוף והנפש היא להתנתק מתחושת ייסורי המצפון. אכלו אותן בשמחה. הרמב"ם, גדול הרופאים, הדגיש כי לפני שאדם ניגש לאכול משהו, כדאי שיעשה זאת בנפש שקטה ובשמחה. גם שלמה המלך הזכיר זאת עוד בספר קהלת כשאמר: “לך אכול בשמחה לחמך ושתה בלב טוב יינך”. אכילה תוך כדי רגשות שליליים, גורמת לאגירה של רעלים בגוף ובנפש וגורמת לאכילה רגשית נוספת ולכן עלינו לנתק את הרגשות הקשים מהאכילה וללמוד ליהנות מהאוכל במידה הנכונה.
מהי הכמות הנכונה לאכילה?
והנה הגענו לסוד השני והחשוב ביותר – מידתיות! איך נדע מה המידה הנכונה שאנחנו צריכים לאכול ומתי אנחנו כבר עלולים להגזים? אז אם אנחנו חוזרים אל הרמב"ם, שהיה הראשון לנסות ולכמת עבורנו את הארוחה – "לא יאכל אדם עד שתתמלא כריסו אלא יפחות כמו רביע משביעתו", כלומר: אנחנו צריכים להימנע ממילוי הקיבה שלנו עד הסוף ולהשאיר רבע מקום בקיבה לעוד. והמסקנה הכללית היא שאנחנו יכולים לאכול בצורה מאוזנת ואפילו סופגנייה בחג (ללא רגשות אשם), ולהסתפק באחת בכמה ימים או בחצי אם היא גדולה, ולא להגיע למצב שבו אנחנו מתפוצצים מסופגניות ולביבות.
איך מאזנים את ארוחות הערב?
אחת הבעיות העיקריות בתזונה שלנו בשנים האחרונות היא אכילה בשעות המאוחרות של הערב, שהגיעה כתוצאה מאורח חיים עמוס בעבודה ומטלות, אך ההרגל המגונה הזה עולה לנו ביוקר מבחינת הבריאות והמשקל. בנוסף, מחקרים מצאו כי אכילה בשעות המאוחרות עלולות לשבש את השעון הביולוגי, נקשרת למחלות שונות ואף להזדקנות התאים בטרם עת. אז איך זה מסתדר עם כל הארוחות שמתלוות להדלקות הנרות? ראשית, נסו לא להגיע רעבים להדלקות הנר, כך שהארוחה הגדולה של היום לא תהיה בערב. בנוסף, השתדלו לקבוע את הדלקות הנר יחסית מוקדם אם זה תלוי בכם. אכלו במידה ונסו לצאת להליכה של 30-40 דקות בכל ערב לאחר הדלקת הנרות על מנת להוריד את הסוכר ולא ללכת לישון עם סוכר גבוה בדם. מעבר לכך, חשוב להקפיד על שתייה מרובה של מים ולהרבות בעלים ירוקים שעוזרים לפנות פסולת מהגוף, אותם ניתן להכניס לשייקים, מיצים וסלטים.
האימונים הכי יעילים לחנוכה
אז אחרי שאכלנו סופגניות במידה הנכונה ובשעה הנכונה ביותר שיכולנו, הוספנו ירקות ושתינו מספיק מים, חשוב להתאמץ ולתגבר קצת בפעילות גופנית בשמונת הימים הללו של חנוכה. נרצה לתגבר בשני מישורים עיקריים:
- אימוני כוח – עבודה על השרירים כדי שהמטבוליזם שלנו יעלה וגם נוכל לשרוף יותר שומן במנוחה.
- אימונים אירוביים – כמו הליכה/ריצה/אופניים וכו', שעוזרים לפנות סוכר מהגוף, להזרים את הדם, לפנות רעלים מהגוף ולאזן את מאזן הקלורי היומי.
אז איך נעשה את זה? אם יש לכם זמן ואפשרות, בימי החג נסו להתאמן כל יום או לפחות יום כן יום לא, כאשר תרצו להקדיש חצי מהזמן לאימוני כוח וחלק לאימונים אירוביים. ניתן גם לשלב ביניהם אם יש לכם יותר זמן ולהשיג אפקט שריפת שומן מוגבר. לדוגמא: אימון כוח ולאחריו אימון אירובי של 40 דקות או אימון כוח שבתוכו ישנם מקטעים אירוביים. בשורה התחתונה – בתקופת ימי החג נרצה להעלות את רמת הקושי שלנו באימונים כדי לאזן את מאזן הקלורי היומי.
מתכון ללביבות טופו כתומות בריאות וממכרות
אם בעבר חשבנו שלביבות מתפוח אדמה או בטטה הן ברירת מחדל, היום ניתן להפוך את הלביבות לארוחת בריאות של ממש. במקום לטגן אפשר לאפות, במקום ירק עמילני, ניתן לבחור בירקות קלילים וירוקים שעוזרים לחזק את מערכת החיסון ולאזן את סוכר הסופגניות ואפילו – מאוד ליהנות.
מכניסים למעבד המזון:
- חבילת טופו
- חצי כוס קמח עדשים
- כוס דלעת
- גזר
- חצי קישוא/זוקיני
- כף זרעי צ'יה
- בצל סגול
- מלח אטלנטי
- פלפל
מערבבים ויוצקים עיגולים
אופים על חום גבוה ל-25 דקות