הקוסם אלעד אשכנזי מתל אביב, שמגדיר את עצמו בתור קוסם חברתי, כבר אסף לא מעט קסמים לרזומה שלו. הוא מופיע בהתנדבות מול ניצולי שואה, מפעיל עמוד פייסבוק שמתעד ומעודד עשייה חיובית, אבל הקסם האחרון שהוא לקח על עצמו הצליח לסחוף אחריו המוני מתנדבים אמיצים מהקהל, שמנסים, כולם ביחד, לגרום לו להתגשם, ולעזור על הדרך להרבה אנשים שאנחנו בדרך כלל לא ממש רואים.

אחרי שנים רבות שבהן עבד במסעדות, הבין כמה אוכל טוב וטרי נזרק בסוף היום לפח על ידי בתי עסק בתחום. "מדובר באוכל טעים וטוב שכל אחד יכול לאכול, ופשוט היה חבל לי על כל הבזבוז הזה", אומר אשכנזי (21), שהחל לחלק בעצמו את האוכל לחסרי בית בסוף כל יום. "גיליתי שהרבה אנשים ממש צריכים את המזון הזה, ושאם הם לא יקבלו אותו בלילה, הם יצטרכו לחטט בפחים. זה מאוד העציב אותי".

ככל שעבר הזמן, הבין אשכנזי שלא יוכל לתפעל את מבצע החלוקה הזה לבד. "התחלתי להתפרנס בתור קוסם והיה לי פחות זמן לזה, אבל לא רציתי לוותר על הרעיון, אז חיפשתי מנגנון שיגרום להכל לקרות בלי שזה יהיה תלוי בי או בכל אדם אחר", הוא מסביר.

אחרי לא מעט חשיבה ותכנון, הגיע אשכנזי לפתרון שנראה לו הכי טהור שיש – 20 תיבות מזון שייתלו ברחבי תל אביב, שזכו לשם "פה גדול". בסוף כל יום ישאירו בהן בתי העסק שבסביבתן את המזון העודף שנשאר להם, וחסרי הבית יוכלו להגיע וליהנות ממנו. מדי בוקר יפנו נציגי בתי העסק את האוכל שנותר בתיבות לפח. לכל אחת מהתיבות יש קוד שיקבלו בעלי העסקים וחסרי הבית שבסביבתן. "בכוונה בחרנו קוד קצר שיהיה להומלסים קל לזכור", הוא מסביר, "התייעצתי גם עם אבא שלי, שהוא פסיכולוג שמתמחה בזיכרון. רציתי למצוא את הדרך שתהיה להם הכי נוחה, וגם נתתי להם שיטות איך לזכור אותו".

היוזמה החדשה ידידותית לסביבה מכיוון שאינה צורכת חשמל, והיא גם מיטיבה עם כל הצדדים – בתי העסק לא תמיד מעוניינים שחסרי הבית יגיעו לבקש מזון במהלך יום העסקים העמוס, ומן הצד השני, חסרי הבית עצמם לא אוהבים להיחשף ולבקש אוכל במהלך היום. "זה פתרון אופטימלי, האוכל מונח בתיבה בין חמש לשבע שעות במהלך הלילה, ונשאר טרי וראוי לאכילה".

הפרויקט ייצא לדרך במהלך השבועות הקרובים, עם תיבה ראשונה שתוצב ברחוב דיזינגוף 78, שתפעל בתור התחלה שני לילות בשבוע, בעזרת ארבעה בתי עסק ששסמוכים אליה. "אנחנו מתחילים בהילוך איטי כדי להתייצב ולעשות את זה בצורה הכי טובה שאפשר", אומר אשכנזי, ומוסיף שהמערך מתואם עם עיריית תל אביב, שתומכת בפרויקט ומאפשרת אותו.

להניח אוכל בתיבה - ולדעת שעשית משהו טוב

אשכנזי מספר שבתי העסק קיבלו את הרעיון בהתלהבות ושיתוף פעולה יוצא מן הכלל. "המיזם הזה טוב גם לבתי העסק", הוא מסביר, "הרבה פעמים משתלם להם להכין כמות גדולה יותר של אוכל ולו רק בשביל הסיכוי שכולו יימכר, ובזכות הפרויקט הזה הם יכולים להרגיש יותר טוב עם עצמם, כי בסופו של דבר עודפי האוכל הולכים לאנשים שזקוקים לו. הם יכולים להניח את האוכל בתיבה ולדעת שהם עושים משהו טוב".

כדי לקדם ולתפעל את הפרויקט יצא אשכנזי במקביל בקמפיין גיוס המונים, שהפך לוויראלי ברשת, וכבר הספיק לגרוף אלפי לייקים, שיתופים ותגובות נלהבות. "תליית התיבות והתשלום אנשי מקצוע דורשים כסף, וזה בנוסף לקנייה של עוד תשע עשרה תיבות, וגם הייתי רוצה שפעם בחודש יהיה מישהו שינקה את כולן", הוא מפרט, "כבר הוצאתי סכום מכובד על הפרויקט ועל התחזוק שלו, וגם עכשיו השארתי מעט כסף בצד, כי תמיד עולים צרכים שלא חושבים עליהם – בתגובות לפוסט שאלו למשל איך אני מגן על התיבות מפני תיקנים, או איך הן יחזיקו מעמד בתנאי מזג אוויר שונים. חשוב להקשיב לחכמת המונים, כי ככה בסופו של דבר נצליח לייעל את הרעיון כמה שאפשר".

אשכנזי מספר שהרבה אנשים שנחשפים לקמפיין מביעים תמיכה ברעיון ואפילו מתקשרים להציע את עזרתם. "אני רוצה לבנות צוות, שיחד נוכל לקדם את הפרויקט ולחשוב איך לפתור אתגרים ובעיות שעולים. זה כיף שנרתמים לעזור, כי יש הרבה מה לעשות", הוא אומר.

ובינתיים, הוא כבר חולם הלאה. "אחרי שנצליח לתחזק את המערך בצורה טובה, אני שואף להמשיך לעוד ערים בארץ ואפילו בעולם", הוא אומר, "הפרויקט הזה אפשרי וחשוב, במיוחד במקומות כמו ניו-יורק למשל, שלעיר יש הרבה כסף ויחד עם זה יש בה הרבה הומלסים. יש מקומות שהפערים בהם פשוט עצומים בין עשירים לעניים, ועם מעט מחשבה אנחנו יכולים לשנות את זה".