"בעולם המערבי, ובתוכו ישראל, אנחנו זורקים שליש מהמזון שאנחנו קונים. הגענו להבנה שאין סיבה לצרוך כל כך הרבה – ובטח שלא לזרוק", אומר תמיר לרון, סטודנט מירושלים, שביחד עם שתי סטודנטיות נוספות, ענבל גריצויג וקורן שייב, יפתחו ביום חמישי הקרוב (13.6) את המקרר החברתי בירושלים, שבו כל אחד יכול לקבל בחינם אוכל מצוין שלא נמכר באותו יום במסעדות, בתי עסק וחנויות, שאחרת היה נזרק.

"למקרר יש שתי מטרות", הוא מסביר, "האחת היא לצמצם את בזבוז המזון, והשנייה היא ליצור סביבו סביבה קהילתית, מקום שאנשים יטפחו, יגיעו אליו, ידאגו לאחרים, יאספו מזון ממקומות שמוכנים לתרום ויביאו אליו, וגם יוכלו ליהנות ממנו ולקבל אוכל בחינם במקום שייזרק".

המקרר החדש מצטרף לשני מקררים נוספים, האחד פועל בהצלחה בתל אביב כבר יותר משנה, והשני הוצב לפני כשבוע בבאר שבע. המקרר החדש נפתח במקום מקרר אחר שהיה מוצב במרכז העיר בחצי השנה האחרונה, ובגלגול הנוכחי לרון מקווה שהפעילות רק תתגבר. "המקרר החדש יהיה מוצב בחזית הרחוב בכניסה לשוק מחנה יהודה, ברחוב אגריפס 111, בתוך בית הקפה Power Coffee Works, והכניסה לשוק מבחינתנו היא ממש הישג. זה יעזור לנו מאוד למנוע בזבוז מזון, כי בשוק נזרקות כל יום ערימות של אוכל, וגם יש יותר אנשים".

"אין בן אדם שלא נהנה מאוכל טוב בחינם"

המקרר יעמוד בכניסה לבית הקפה שמארח את היוזמה, והבעלים שלו, סטפני וברנדון, מפעילים אותו על חשבונם ודואגים לתפעול השוטף שלו. שלושת המנהלים של המקרר בשוק מחנה יהודה, ביחד עם מתנדבים נוספים, יעברו בין בתי העסק שנמצאים בשוק, יאספו מהם את המזון שכבר לא יימכר באותו יום ועומד להיזרק, ויעבירו אותו למקרר. "יש נהלים מאוד ברורים לגבי מה שיכול להיכנס למקרר, והם גם כתובים עליו. אנחנו מקבלים רק מזון סגור באריזה או מזון גולמי – תבשיל שאנחנו לא יודעים מה יש בו, למשל, לא ייכנס למקרר", אומר לרון.

"אנחנו מעלים לדף הפייסבוק שלנו באופן שוטף עדכונים ותמונות של מה שיש במקרר, ומי שעובר ליד, בין אם הוא בא לקנות בשוק ובין אם הוא גר או נמצא במקרה בסביבה ובא לו לקפוץ רגע, יכול להגיע לקחת מה שהוא רוצה מהמקרר וליהנות ללא תמורה", מסביר לרון, "בשוק זה גם מושך במיוחד, כי יש בו מאפיות עם לחמים ומתוקים מדהימים וכמובן את כל הבאסטות".

כל בית עסק שמסכים לסייע ולמסור למקרר מוצרי מזון, מקבל סטיקר שהוא בעצם תו חברתי שמסמל שהוא מסייע למקרר. "ככה גם אנחנו מזהים אותו, והמתנדבים יודעים להגיע לאסוף ממנו מזון, וגם מי שקונה אצלו יכול לדעת ששווה לקנות במקום הזה", אומר לרון.

לדברי לרון, המקרר משמש באופן טבעי אנשים נזקקים, אבל לא מיועד רק להם. "לצערנו, מכורח המציאות, בשוק מסתובבים הרבה אנשים מעוטי יכולת שפונים לסוחרים ומחפשים אוכל בחינם או מגיעים בלילה ואוספים מזון שנשאר בחוץ, שהוא לא תמיד בריא", הוא אומר, "אנחנו מקווים לתת להם מזון באיכות ראויה במקום שיצטרכו לפשפש בפחים כדי למצוא אוכל. כשאדם מועט יכולת מגיע למקרר שנראה טוב במקום מסודר שגם אנשים אחרים מגיעים אליו, והאוכל נראה טוב, אז גם המחיר החברתי שהוא משלם הוא פחות כי הוא מגיע למקום מסודר".

"אבל המקרר לא מיועד רק למעוטי יכולת אלא לכל אדם", הוא מדגיש, "אנחנו מעוניינים שיגיעו לקחת משם מתוך ציפייה ורצון לצמצם את בזבוז המזון, ואני מאמין שזה יקרה ברגע שיהיו לנו מספיק בעלי עסקים ומתנדבים. אין בן אדם שלא נהנה מאוכל טוב בחינם, ועל הדרך נצמצם את בזבוז המזון, זה דבר מדהים".