המציאות הביטחונית והחברתית בישראל מעולם לא הייתה מתוחה יותר: מצד אחד התקוממות עממית בעזה, מצד שני תסיסה אלימה בישובים המעורבים ברחבי המדינה. טרור הצתות, אלימות משטרתית כלפי מפגינים ערבים והאטימות של הרשויות נמצאים תדיר על סדר היום החברתי-תקשורתי. אבל דווקא על רקע המציאות הלא פשוטה הזו, החליטו כשלושים צעירים מכל רחבי הארץ שהגיע הזמן לדבר על הקונפליקט היהודי-ערבי, ועל עוד כמה סוגיות בעייתיות בחברה הישראלית.

"אחרי שנה של עשייה, החלטנו לצאת בעוד חודש וחצי למסע בשם דרך אחרת", מספרת אביב ארגמן, חניכת שנת שירות בגרעין "במדבר" של תנועת הצופים, שאליה משתייכים היוזמים, "במסע נעבור בשבע ערים בארץ - ירושלים, תל אביב, יפו, שדרות, חיפה, עכו, לוד ובאר שבע. בכל אחת מהן אנחנו מתכננים פעילויות חברתיות שבעזרתן אנחנו רוצים להגיע לאנשים מכל קצוות האוכלוסייה, ולעורר שיח רלוונטי לכל עיר ולעודד אקטיביזם ומעורבות קהילתית. רק ככה אפשר לעשות שינוי משמעותי בחיי היום-יום שלנו בארץ. בשנת השירות אנחנו משתפים פעולה עם ארגונים ערביים מקומיים ועמותות אזרחיות, לכל חניך מוצמד שותף ערבי, וביחד אנחנו מגיעים לבתי ספר ומעוררים שיח פתוח על האוכלוסייה הערבית והיהודית", היא מסבירה.

"המטרה היא לפגוש אנשים שלא חושבים כמונו"

מדי שנה מגייסת תנועת הצופים מאות מבוגריה לטובת שנת התנדבות טרם השירות הצבאי, שבמהלכה הם פועלים לגישור הפערים החברתיים בישראל. המשותף למרבית גרעיני התנועה הוא שהם עובדים בתחומי המגזר היהודי בלבד, אבל בשנים האחרונות הבינו בצופים שגם המגזרים הלא יהודיים הם חלק בלתי נפרד מהחברה הישראלית, ושיש לפעול לגישור הפערים החברתיים בינם לבין האוכלוסייה היהודית. בדיוק למען המטרה הזאת הוקם גרעין "במדבר", והיום הוא מונה ארבע קומונות הממוקמות בערים המעורבות באר שבע, יפו ולוד.

בני גרעין במדבר (צילום: באדיבות המצולמים)
בני גרעין במדבר|צילום: באדיבות המצולמים

"זו הפעם השלישית שהמסע הזה יוצא לפועל", מספר חניך נוסף מהגרעין, אלעד פרחי, "מדובר בחבר'ה שבחרו לעסוק בדו-קיום ולקרב בין האוכלוסייה הערבית ליהודית. אנחנו בוגרי הצופים, וגדלנו על ערכי האחווה והשותפות במשך הרבה שנים. בחרנו להתמקד בנושא של קירוב לבבות בעקבות שנה של עשייה ולמידה, וחיפשנו דרך לפעול למען הקהילה".

"זה תחום שבדרך כלל מזניחים. בניגוד למקומות אחרים, יש בגרעין הזה צד פוליטי והתעסקות בזהויות ובקונפליקטים. אנחנו לא נמנעים מלהתעמת עם נושאים הנוגעים לזהות. המטרה שלנו היא לצאת לשטח ולפגוש אנשים שלא חושבים כמונו. חוץ מהצד החברתי, אנחנו עוסקים גם בנושאים שרלוונטיים לערים השונות אליהן אנחנו מגיעים. בכל אחת מהערים מתוכננות פעילויות של שיח רחוב, מפגשים חינוכיים, התנדבויות ואירועי שיא מגוונים שהדגש בהם הוא אקטיביזם ומפגש בין תרבויות. בנוסף, נקיים אירועים שהם רלוונטיים לאותה עיר. החזון של הפרויקט הוא להגיע לכמה שיותר אנשים ולעורר שיח רלוונטי ומשפיע ולהביא לידי ביטוי את הקול שלנו. בבאר שבע לדוגמה, נעסוק גם באוכלוסייה הבדואית, נושא שבתל אביב כנראה שיהיה הרבה פחות רלוונטי".

פעילות של חברי גרעין במדבר (צילום: גרעין במדבר)
פעילות של חברי גרעין במדבר|צילום: גרעין במדבר

"אנשים מבינים שלכל סיפור יש שני צדדים"

"שנאה, כעס וגזענות יש בכל מקום. אנחנו כאן כדי להשמיע קול אחר. לעודד לאקטיביזם ולהוות דוגמה לעשייה חברתית", מדגישים חניכי הפרוייקט. "אנחנו חיים בחברה שהיא לעיתים כועסת ושונאת. לא חסרים שסעים בחברה להתעסק בהם – חילוניים ודתיים לדוגמה. אבל יחד עם זה אנחנו פוגשים הרבה אנשים שצמאים לשיח על דו קיום, שיש להם קשב ורוצים לעשות שינוי. אנשים מבינים שכדי לחיות פה חייבים לפעול ביחד, שלכל סיפור שמספרים יש שני צדדים".

בארגון מדגישים שהם תנועה פוליטית א-מפלגתית, הם אינם כפופים לאג'נדה של חברי כנסת או שרים. התנועה מתעסקת בתפיסת החיים בישראל ובסוגיות הבוערות בה. "אחת המטרות הגדולות של הפרויקט היא לגעת בכמה שיותר אוכלוסיות, לשתף פעולה עם הרבה ארגונים ולהפיץ את הבשורה כדי שאנשים יראו שיש גם צד אחר. אנחנו רוצים להראות לאנשים שיש גם דרך אחרת", מסבירה חניכה נוספת בגרעין, לירן וולף.

"אנחנו משתדלים להיות מאוד רגישים", מסכם פרחי, "עברנו שנה שבה ספגנו את כל המידע ועכשיו אנחנו צריכים לצאת עם זה החוצה. בגלל שהשיח על הסכסכוך מאוד רגיש, הרבה פעמים נמנעים מלדבר עליו. אנחנו חושבים שצריך לשנות את זה. חייבים לדבר על זה כדי שאפשר יהיה לעשות פה שינוי אמיתי".


 כדי להוציא את הפרוייקט במלואו לפועל, מנסים החניכים לגייס 35 אלף ש"ח נוספים. לפרטים ותרומות אפשר לפנות ללירון בטלפון 050-6793881 או במייל lirona1999@gmail.com