סייעה בהכנת הכתבה: ריטה גולדשטיין.

לנצרת יש קצב משלה. עיר צפופה וסואנת, לא מפסיקה אף פעם לנוע, אבל תמיד גם משדרת איזשהו שקט ורוגע השמורים רק לה ולתושביה. זאת הסיבה שאנחנו כל כך נמשכים אליה. החגים הם עיתוי מושלם להגיע לעיר, כשאל הקצב היפה שלה מתווספים גם עץ חג המולד המקושט שמאיר את כיכר המעיין היפה, אורות צבעוניים ששוטפים את הרחובות באווירה חגיגית, כובעי סנטה ושירים שנשמעים מכל עבר.

אבל מוכרחים להודות שנצרת היא גם עיר מבלבלת. השפע עצום ולא תמיד יודעים מאיפה להתחיל: עשרות חנויות ממתקים מסורתיות, מסעדות, בתי קפה, קצביות הומות, ירקנים שהסחורה שלהם מבריקה מטריות. תוסיפו לזה את העובדה שאין ממש שילוט מסודר ושאפילו הסוחרים עצמם לא סגורים על הכתובת המדויקת - יכוונו אתכם "ליד" ו"ממול" - בקיצור, קל להסתבך. 

נצרת רחובות (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
קצב משלה. נצרת|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל



אז עשינו לכם קצת סדר: יום שלם של סיור שעובר דרך כמה מהנקודות שאנחנו הכי אוהבים בעיר - מאפייה משפחתית קטנה שחזותה הצנועה לא מעידה על השפע שמוצאים בפנים, ירקן שלא מבייש את המונח השחוק בלאדי, בר שמשקיף על המולת חג המולד בכיכר, חומוס מסורתי שוקק חיים, קצבייה מדהימה וממתקים שאי אפשר לחזור הביתה בלעדיהם. יוצאים לדרך.

מאפיית אלמשהדאוי פיתה (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
עולם של אגדות בצק. מאפיית אל משהדאוי|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל
מאפיית אלמשהדאוי עוגיות (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
עם המוני עוגיות מסורתיות|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל
מאפיית אלמשהדאוי מחמר (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
בקשו את המחמר הזה מראש. לא תתחרטו|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל

מאפיית אל משהדאוי

הכניסה למאפיית אל משהדאוי של מוניר ותורפינדה חסאן היא כמו כניסה לעולם אגדות מבצק. הם תמיד שם, מוניר ותורפינדה, מחמש בבוקר עד שמונה בערב, שישה ימים בשבוע (ביום ראשון סגור), מייצרים פלאים מהמתכונים שתורפינדה מכירה עוד מאז שהייתה ילדה.

מוניר מספר לנו שהפירוש של המילה תורפינדה הוא העונה הנכונה לאכילת הענבים מהעץ. תורפינדה שלו היא אישה מרשימה עם ברכה בידיים ושמחה עזה בחיים. במאפייה המשפחתית הקטנה שלהם מייצר הזוג הכל בידיים: פיתות שטוחות מנוקדות קצח ומרוחות שמן זית טרי שסוחט מוניר מזיתים שהוא מגדל בחלקה מיוחדת, או כאלה שמרוחות בלבנה עם עריסה וזעתר, פטאייר ממולא סבאנח (תרד בר) שאין לוותר עליו, עוגיות קרקיש פריכות עם זרעי אניס מרעננים, עוגיות סוריות מתוקות עם דבש ושומשום, קורשלה - עוגיות בוקר עדינות שנהדרות עם תה - ועוד ועוד.

מאפיית אלמשהדאוי פטאייר (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
יש לה יד מהחלומות. תורפינדה|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל
מאפיית אלמשהדאוי מסאחן (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
אי אפשר להפסיק לאכול|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל



מי שמזמין מראש יכול לקבל גם מחמר – עוף אדמומי מסוּמק, צלוי בטאבון על הר של בצל בשמן זית, ובתחתיתו פיתה שחומה שסופגת את כל המיצים. במקומות אחרים בארץ קוראים לזה מסחן ואז לפעמים נכנסים גם צנוברים ובשר טחון, אבל זו הגרסה המשפחתית מהכפר משהד, המאכל שאוכלים בחתונות ובשאר אירועים. ללא ספק העוף הטעים ביותר שאכלנו בחיינו.

כמה זה עולה? פטאייר - 40 שקלים לקילוגרם, מאפי טאבון אישיים - 10 שקלים ליחידה, עוגיות מלוחות או מתוקות - כ-20 שקלים לחבילה (את עוגיות הברזק שמייצרים במאפייה ניתן למצוא גם בחנות ממתקי נצרת בשרונה מרקט בתל אביב), מחמר - 80 שקלים למנה עצומה שכוללת עוף שלם ושלישיית פיתות מהטאבון.

רחוב בשארה (לא רחוק מכיכר המעיין, מול מסעדת כיתאבון). 04-6462430, 050286676. שני-שבת 5:00-20:00.

חומוס עימאד (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
ממשיכים לבלוס. בחומוס עימאד|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל
שווארמה חומוס עימאד (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
לא לוותר על השומן|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל

חומוס עימאד

את הביקור במאפייה הפכנו לארוחת הבוקר המושלמת, אבל אנחנו ממשיכים לארוחת בוקר שנייה בחומוס עימאד, מול האצטדיון. עשר בבוקר ואנשים כבר אוכלים שווארמה במרץ. חומוס עימאד עמוס עד אפס מקום (זאת התמונה שתקבלו כאן לא משנה מתי תגיעו), אבל בלבביות ימצאו גם לכם שולחן.

אי אפשר להתווכח עם העובדה שיש הרבה חומוסיות טובות בנצרת, אבל אנחנו מאוד אוהבים את החומוס של עימאד, בייחוד כשהוא עדיין חמים בבוקר, עם שלולית של שמן זית מצוין. לצד צלחת החומוס אנחנו מתחמשים גם בצלחת שווארמה וכמה פרוסות שומן פריכות (בקשו אותו במיוחד ואל תוותרו עליו כי מדובר במעדן עוצמתי שלא ניתן לתאר במילים את החגיגה שהוא מותיר בפה). ארוחת בוקר של אלופים.

אם אתם כבר נמצאים באזור של עימאד אפשר לתאם כאן גם ביקור במפעל טחינת אל ארז - האירוח לבבי ואדיב ויש הזדמנות לשתות טחינה חמה היישר מהמכבש.

כמה זה עולה? 25 שקלים למנת חומוס, 50 שקלים לצלחת שווארמה.

תאופיק זיאד 20, נצרת. 04-645-6110. ראשון-שבת 6:00-19:00.

חומוס עימאד נצרת (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
יודעים את העבודה|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל



חומוס עימאד קפה (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
קפה לסיום|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל

איטליז שתיווי

חמש דקות מהחומוס נמצא האטליז החביב עלינו, אשתאווי (שתיווי). הבעיה היחידה היא שהוא חביב לא רק עלינו, אלא גם על המוני אחרים. לכן, תצטרכו לעתים סבלנות אם אתם מגיעים הנה בשעת עומס. התוצר שווה את זה: בשר טלה מהדיר המשפחתי ומוצרי חלב מעולים מאותו דיר - יוגורט שמן, לבנה, ג'יבני בלאדייה, חלב עזים. הכול מבריק מניקיון והשירות סבלני ומקצועי.

רחוב 207 בית 16, נצרת. 04-6020559. שני-שבת 8:00-22:00.

ביאת נצרת (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
מכאן ממשיכים לבר ביאת|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל
ביאת עראק נצרת (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
מה יותר מעורר תיאבון מעראק?|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל

בר ואוכל ביאת - BAYAT

חוזרים למרכז העיר להפסקת שתייה: באל ביאת בכיכר המעיין מוזגים גינס כמו שצריך, יש מכונה שיודעת לייצר קוביות שקופות ויפות של קרח בשביל העראק וקהל יפה של צעירים מקומיים שגורם לך להרגיש שהגעת למקום הנכון.

יופי של הפסקת צהריים בשמש החורפית, בייחוד עכשיו מול עץ הכריסמס הענקי שבכיכר, שאפשר לבהות בו כשיושבים בחלק החיצוני של הבר-מסעדה ומתחרדנים. חוץ מאלכוהול, מגישים בביאת גם ארוחות בוקר, צהריים וערב.

ביאת בר נצרת (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
הכל באווירת חג המולד המקושטת|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל
ביאת קמפרי נצרת (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
קמפרי צונן בשמש חורפית|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל
נצרת עץ חג מולד כיכר המעיין (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
משקיפים על המעיין|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל

כמה זה עולה? בקבוק בירה - 22-29 שקלים, פיינט גינס - 29 שקלים, מנת עראק רמאללה - 25 שקלים.

ליד כיכר המעיין נצרת. 04-6555146. שני-שבת 9:00-01:00, ראשון 17:00-01:00.

שיפודי אלזעיים

כמה כוסות עראק ויש תיאבון מחודש: באותה כיכר ישנו הבוטקה המיתולוגי של זעים, שם יקבלו אתכם בכניסה עשרות פיתות שרק מחכות להתמלא במה שתבחרו. האגדה מספרת שכאן הומצא העראייס - פיתה ממולאת תערובת קבב שעולה על גריל פחמים.

עראייס שיפודי אלזעיים (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
המקום בו נולד העראייס? שיפודי אלזעיים|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל
שיפוד כבש שיפודי אלזעיים (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
שיפוד כבש נהדר|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל

אז עראייס (או ערוסה, כמו שקוראים לו כאן, שתי הגרסאות תקניות) יש כאן תמיד, ואם יש מזל תמצאו גם שיפודי חלקי פנים של טלה (צריך לשאול אם יש). חוץ מזה מגישים פה גם חלקים סטנדרטיים יותר על האש כמו פרגית, כבש או לבבות, במחירים משתלמים במיוחד.

כמה זה עולה? עראייס (20 שקלים), פיתה עם פרגית (25 שקלים), פיתה לבבות (20 שקלים), פיתה עם כבד (20 שקלים).

מול מסעדת אלג'נינה ותחנת המוניות (בסמיכות לכיכר המעיין ובית הידידות). 052-928963. ראשון-שבת 9:00-02:00.

עוגיות ממתקי הווידי (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
אין גבול למתוקים. ממתקי הווידי|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל
עוגת סולת ממתקי הווידי (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
עוגת סולת דחוסה וטובה|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל
כנאפה ממתקי הווידי (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
וכנאפה כמובן|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל

ממתקי הווידי

הליכה של שתי דקות במורד רחוב פאולוס המרכזי ומגיעים למתוקי אל הווידי. ענאן, בעל הבית, כמו קונדיטור טוב, שומר על קשיחות ולא מסגיר סודות בקלות: "המוצרים כאן מושקעים, הכל בעבודת יד. לא כל אחד יכול להרשות אותם לעצמו", הוא אומר לנו כשהוא מוזג קפה חזק וסמיך שהכין במיוחד עבורנו (תבקשו יפה ויכינו גם לכם), להתרענן מכל המתוקים.

כמו כל העסקים האהובים עלינו בעיר, גם כאן מדובר בעסק משפחתי, אותו הקים אביו של ענאן. המתכון לעוואמה הוא גאוות המקום: כדורי בצק פריכים מבחוץ ואווריריים מבפנים, טבולים בסירופ מתוק, שכל כמה דקות המקומיים עוצרים ורוכשים לעצמם שפע אימתני מהם הביתה.

עוואמה ממתקי הווידי (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
גאוות המקום. עוואמה|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל
מעמול ממתקי הווידי (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
מתכון קלאסי. מעמול לא מתוק מדי עם המון קינמון|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל



אבל יש פה גם עוגת סולת מדהימה ודחוסה, כנאפה משובחת, בקלאווה מכל הסוגים והמינים, מעמול שעשוי במתכון מסורתי שלוקח יומיים להכין עם שפע של קינמון ובוטנים, ופטיר (היחיד של פטאייר) מבצק עלים במילוי סחלב, לא פחות ממרהיב, שבעמל רב חילצנו את המתכון שלו.

כמה זה עולה? עוגת סולת - 40 שקלים לקילוגרם, בקלאווה - 40 שקלים לקילוגרם לבקלאווה פשוטה במילוי בוטנים וקינמון, 65 שקלים לקילוגרם בקלאווה במילוי קשיו ואגוזים, 120 שקלים לבקלאווה היקרה ביותר במקום.

הרחוב הראשי (ליד המשביר), נצרת. 04-6554885. שני-שבת 08:00-21:30.

מנדרינות קלמנטיונות פרי הדר ירקות ופירות דיאב עבאס (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
מנדרינות קסומות מהגולן|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל
עלים ירוקים ירקות ופירות דיאב עבאס (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
שפע ירוקים עונתיים|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל

ירקות ופירות דיאב עבאס

עולים חזרה למאפיית אל משהדאוי וממשיכים בכיוון השוק. מצד שמאל נמצאת חנות הירקות דיאב עבאס. המונח "בלאדי" נעשה קצת זול בשנים האחרונות, אבל פה הוא עדיין מצדיק את עצמו, בייחוד עכשיו בחורף עם שלל עשבי הבר שהוא מביא: עלית' (עולש בר), סבאנח, לשון הפר, ג'רג'יר שעוקץ בלשון, זעתר, מרווה ומנדרינות מתוקות שמשאירות ניחוח הדרי על הידיים להרבה שעות.

 ירקות ופירות דיאב עבאס (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
בלאדי זאת לא מילה גסה|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל
זעתר ירקות ופירות דיאב עבאס (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
זעתר נהדר|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל

מכאן אפשר להמשיך לשוק (שפעיל בשעות הצהריים, כך שאין מה להגיע בבוקר), אבל אנחנו עוקפים את השוק משמאל ויורדים לקפה אל רדא למשקה אחרון של סוף יום. דאהר הבעלים בנה כאן מקום יפהפה, עם בר משובח ומבחר תקליטים של מוזיקה ערבית קלאסית. יש לו גם חדר אחד להשכרה שצופה על כנסיית הבשורה, ללא ספק מקום הלינה המוצלח ביותר בעיר.

רחוב השוק/רחוב בשארה. 04-6554362. שני-שבת 7:00-17:00.

נצרת עץ חג מולד (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
אווירת חג מולד בכל הרחובות|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל
נצרת כובע חג מולד (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
חג מולד שמח|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל

נצרת מלאה עוד מקומות למכביר. אנחנו אוהבים להסתובב לבד או לפעמים בסיורים של גיל להב, מומחה גדול לנצרת שבזכותו גילינו לא מעט מציאות. והנה גם שני מתכונים.

מאפיית אלמשהדאוי פטאייר נצרת (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
נכנסים לטאבון. פטאייר תרד|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל



פטאייר תרד

המרכיבים (20-25 יחידות):

לבצק:
250 גרם קמח לבן+50 גרם לקימוח
250 גרם קמח מלא
425 מ"ל מים
10 גרם סובין
10 גרם שמרים יבשים
1 כפית מלח דק
1 כפית סוכר

למילוי:
1 קילו תרד, קצוץ
1 בצל לבן, קצוץ דק
2 כפיות מלח דק
מיץ מלימון אחד
כפית שטוחה אבקת צ'ילי

לאפייה:
מעט שמן קנולה
50 גרם קצח

אופן ההכנה:

1. הבצק: מערבבים את כל המרכיבים בקערה או בקערת מיקסר עם וו לישה. לשים את הבצק כ-10 דקות ליצירת בצק דביק אך אלסטי.

2. המילוי: מערבבים את התרד והבצל עם המלח בקערה ונותנים לו להגיר נוזלים כ-15 דקות. סוחטים היטב את הנוזלים ומערבבים עם הלימון והצ'ילי.

3. ההרכבה: מחממים תנור ל-250 מעלות. קורצים כדור פינג פונג מהבצק. מקמחים מעט ומותחים ביד לעיגול בקוטר 7-8 ס"מ (לא צריך להיות עיגול מושלם וגם יכול להיקרע קצת).

4. שמים כף מהמילוי וסוגרים למשולש כמו אוזן המן. עושים כך את כל הפטאיירים.

5. מסדרים על תבנית שטוחה, משמנים במעט שמן קנולה ומפזרים קצח. אופים כ-5 דקות או עד ששחום.

6. מוציאים, מורחים במעט שמן זית ואוכלים מיד.

פטאייר בצק עלים נצרת (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
פטיר בצק עלים. אפשר גם לקנות|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל

פטיר סחלב 

המרכיבים (לתבנית בקוטר 30 ס"מ):

16 דפי פילו
50 גרם חמאה מזוקקת נוזלית

לסחלב:
1 ליטר חלב
120 גרם סוכר
4-5 טיפות מי ורדים
1 כף לימונית מיובשת
150 גרם קורנפלור

אופן ההכנה:

1. הסחלב: מחממים עד לרתיחה את כל חומרי הסחלב חוץ מהקורנפלור. מכבים את האש. מוציאים כ-100 מ"ל מהתערובת לקערה ומערבבים עם הקורנפלור עד שהוא נמס לגמרי.

2. מסננים את השאר ומערבבים פנימה את הקורנפלור המומס.

3. בעזרת מטרפה טורפים עד שהתערובת מתחילה להתמצק. נותנים לתערובת להצטנן עד שהיא מוצקה וקפיצית.

4. הפטיר: משמנים תבנית במעט חמאה מזוקקת. פורסים דף פילו על משטח ומברישים בחמאה מזוקקת. מניחים בתבנית כשהשוליים גולשים הצדה. ממשיכים באותה פעולה עם שאר הדפים.

5. מורחים את מילוי הסחלב בפנים, ומקפלים מעליו את דפי הפילו כך שה"גג" יהיה 4 משולשים עם רווח ביניהם.

6. אופים ב-250 מעלות עד שהבצק הופך שחום. 

הבסטה. השומר 4, תל אביב, טלפון: 03-5169234. שעות פעילות: א'-ה' 24:00-12:00, ו' 24:00-8:30, ש' 17:00-12:00. לא כשר.
>> לכל הכתבות של הבסטה