10 בינואר, 2014, מרתון טבריה ה-37 יוצא לדרך. בין מאות הרצים בנופי הכנרת נראה רץ אלמוני ולא שגרתי: אבא-יעקב, בן 85, חבר בקהילת העבריים מדימונה. מגיל שבעים הוא רץ מרתונים וגם היום עוקף בקלילות רצים צעירים ממנו, שמסתכלים עליו מאחורה בתדהמה. אבא-יעקב הוא לא היחיד: עשרות מבני הקהילה שחצו את גילאי ה-60 וה-70, מתברר, הם חברים קבועים בקהילת רצי המרתון הישראלית.
"אף פעם לא הייתי חולה. הגוף שלי בריא יותר מגוף של צעירים בני 20. אנשים לא מבינים מאיפה יש לי כל כך הרבה אנרגיות, אבל האמת היא שזה בזכות סודות האוכל שלנו בקהילה", הוא אומר. הסודות האלה, עליהם מדבר אבא-יעקב, כנראה שפועלים: קהילת העבריים בדימונה, המונה כ-3,000 נפש, נחשבת לאחת הבריאות בישראל. ב-45 השנה שלהם בארץ נרשם מקרה אחד של חבר שנפטר מסרטן ומקרה נוסף של אדם שלקה בפרקינסון, ובעוד על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ממוצע התמותה הישראלי עומד על גיל 81, בקרב קהילת העבריים מדימונה הוא קופץ לממוצע 85 – מספר גבוה למדי במושגים של העולם המערבי.
בהתחלה אף אחד לא הבין מה אנחנו רוצים
הקהילה נולדה בשיקאגו של שנות השישים, שם פועל פלדה בשם בן קרטר (לימים בן ישראל) הקים קבוצה שאימצה לעצמה אורח חיים נוצרי-דתי בדגש על אהבת ישראל, והצהירה על עצמה כקהילה יהודית שנשתמרה משרידי עשרת השבטים. בשנת 69' היגרה הקהילה לישראל והתמקמה בעיר דימונה, שם ייסדה את הקיבוץ העירוני 'שומרי השלום'.
"כבר בארה"ב הייתה לנו מודעות לחיים בריאים, טובים ומאושרים, והחלטנו ליישם את זה גם בארץ בגידולים חקלאיים אורגניים", אומר בן ישראל, "כשהמטרה היא לחיות בלי מחלות והרבה שנים, מה שאנחנו מכנים: לייף-סטייל".
עם השנים הקימה הקהילה חווה גדולה לגידול פירות וירקות אורגניים, שסיפקה כל השנים לחברים - המתנזרים לחלוטין מאכילת בשר, דגים ועוף – את כל תצרוכת הירקות שלהם. בשנת 84' הקימו את טעם החיים, המסעדה האורגנית הראשונה בישראל ברחוב בן יהודה בתל אביב, שהציעה ארוחות בריאות ואוכל צמחוני.
לתל אביבים לקח זמן לעכל את המסעדה החדשה והחריגה בנוף. "לא הייתה אז בכלל מודעות לאוכל אורגני בישראל, ובהתחלה לא הבינו מה אנחנו רוצים ואפילו קצת זלזלו", מספרת כוכביתה (בת הכוכב), בעלת המסעדה. "היו לנו מעט מאוד לקוחות. התחלנו בקטן מאוד, ולאט-לאט עם השנים התפתחנו. בשנים האחרונות הטרנד של האוכל האורגני תפס מאוד בישראל, והיום כל חובבי האוכל הבריא מגיעים אלינו. לקוחות ותיקים מפעם חוזרים היום עם הילדים והנכדים, וכולם מתאהבים באוכל שלנו".
תפריט המסעדה כולל פיצה אורגנית, פשטידות, לזניה, גלידת סויה וקינוחים שונים. במקביל, החלה הקהילה גם לשווק את תוצרת החווה – וגם לערוך סדנאות וקורסים תחת הכותרת "אוכל בריא, חיים מאושרים וארוכים". כוכביתה ועובדי המסעדה לא חושפים את סודות האוכל האורגני המיוחד לתפריט המסעדה, אבל בסדנאות הם כן מעניקים מספר טיפים איך להכין בבית כמה מהמנות. בעקבות הצלחתה של טעם החיים הקימו חברי הקהילה מסעדה גם בחצר הקיבוץ שלהם בדימונה, והם מגישים אוכל המבוסס על התבשילים האורגניים שלהם גם במסעדת בית המלון הקטן שהם מפעילים. זה לא נגמר שם: לקהילה יש גם מפעל קטן לייצור מוצרי סויה וטופו, המסתמך על התוצרת החקלאית המיוצרת בחווה.
חלק מטכניקות הבישול מקוריות ומסקרנות במיוחד. בקיבוץ מפעילה הקהילה חדר אוכל סולרי, שבחצרו פזורים קולטי שמש עליהם מותקנים סירי בישול. "אלה הם 'תנורי שמש'", מסבירה יפה בת ישראל, דוברת הקהילה. "השיטה הזו אולי נראית קצת מוזרה, אבל האוכל שלנו לא זקוק בכלל לתבלינים, לוקח לו 20 דקות להתבשל והוא יוצא מצוין".
לחשוב חיובי, לשמוע מוסיקה טובה
את החינוך לתזונה בריאה ואורגנית מנחילים חברי הקהילה לילדיהם מגיל 0. "אנחנו מלמדים את הילדים שלנו לא לגעת בשוקולד אלא להסתפק בגזר או חרובים", אומר בן ישראל. "תראה מה קורה בחברה הישראלית בשנים האחרונות, כמה הילדים בישראל הפכו לשמנים. זה הכול מתחיל מהחינוך בבית. אצלנו אין דבר כזה המבורגר או אוכל של מסעדות, הכל על טהרת הפירות והירקות האורגניים. בעזרת טופו, סויה, דגנים ושקדים מצאנו כל מיני פתרונות טובים שיכולים להרכיב תפריט מלא ובריא החיוני לתפקוד היומיומי של הגוף".
אבל בריאות לא מגיעה מאוכל בלבד, ובקהילת העבריים יודעים את זה. "הספורט תופס חלק נכבד מהחיים הבריאותיים שלנו, ובני כל הגילאים עוסקים בספורט בצורה כזו או אחרת", טוען פרינס עמנואל, איש יחסי הציבור הבינלאומיים של הקהילה. "יש לנו חוגי התעמלות, שיעורי כדורסל, אימוני ריצה, ולכל חבר יש תכנית בריאות המותאמת לו". נדמה שנפש בריאה בגוף בריא הוא לא סתם מוטו ריק מתוכן עבורם: החברים לא משתמשים ברכבים כמעט בכלל, ועל פי חוקי הקהילה חייב כל חבר לעבור אחת לחודש טיפול רפלקסולוגי ועיסוי.
אבא-יעקב, שמעולם לא אכל ג'אנק פוד, מקווה לרוץ מרתון גם בגיל 100. "בינתיים הגוף שלי חזק ואני מצליח לסיים את המרתונים בצורה טובה. בעזרת האוכל שאני אוכל ואורח החיים שלי, המשימה לא נראית לי קשה במיוחד. אנחנו חושבים אופטימי וחיובי, וזה עוזר לנו לחיות שנים רבות. אסור גם לוותר על שמיעת מוסיקה, שעוזרת להרגיע את הגוף והנשמה", הוא אומר בחיוך.
הטיפים של חברי קהילת העבריים מדימונה לחיים בריאים וארוכים:
- לאכול אצות ים, שמרי בירה ופטרוזיליה, ולהשתמש בבישול בשמן זית, שמן שומשום, נבט חיטה, חילבה, סוכר חום ודבש.
- לבשל את האוכל זמן קצר מאוד – כך הוא לא מאבד את ערכו התזונתי.
- לצום פעם בשבוע, במטרה לנקות את הרעלים בגוף.
- לאכול רק ירקות ופירות חיים במשך ארבעה שבועות בשנה, בעיקר בחילופי העונות.
- לשתות מיצים טבעיים בעיקר בבוקר.
- לא לצרוך מלח וסוכר פעמיים בשבוע.
- לבצע חוקן פעמיים בשנה, בעונות המעבר.
- לעסוק בספורט, ללבוש בגדים מכותנה אורגנית בלבד, לשמוע מוסיקה.
גלית גוטמן יצאה לבדוק איזה רעלים מכילים הירקות שלנו. "זהירות ירקות", יום חמישי 13.2 ב-21:00, בשידורי קשת