
סוף סוף מצאתם זמן לעבור בשוק, קניתם מלא ירקות ופירות טריים ויפים ודחסתם את כולם למקרר. לא עוברים יומיים וכבר אתם מוצאים את עצמכם שולפים מהמקרר את אותם הירקות כשהם מקומטים, צמיגיים ועם סימנים קלים של ריקבון. לפני שאתם ממהרים להאשים את הירקן או את אפקט החממה – כדאי שתדעו שב-90 אחוז מהמקרים האשמה היא דווקא בכם, או יותר נכון - בדרך שבה בחרתם לאחסן את הירקות והפירות שלכם.
>> בואו לבקר אותנו בפייסבוק, טעים שם
לפני שנעבור לפירות וירקות ספציפיים, כמה כללי ברזל:
הפרד ומשול. ירקות ופירות לא הולכים יחד – לפחות לא כשזה מגיע לאחסון. השתמשו במגירות נפרדות במקרר או הרחיקו אותם זה מזה במזווה. הסיבה היא שפירות רבים מפרישים גז אתילן הפועל על הפרי כמו הורמון הבשלה, מה שבמקרים רבים עלול לגרום לריקבון מואץ.
שוטפים אוכלים. אם סיגלתם לעצמכם את ההרגל לשטוף את כל הירקות והפירות ברגע שאתם חוזרים מהירקן – כדאי שתיגמלו ממנו. הרטיבות מעודדת התפתחות בקטריה, ובכך גם את רקבונם המתסכל מבעוד מועד. לא חבל?
ועכשיו, לתכלס:
שום. אחסנו בטמפרטורת החדר במכל פתוח, כדי לאפשר זרימת אוויר. בנוסף, אל תנסו לחסוך זמן ולהסיר מראש את הקליפה המגנה על השום אלא חכו עד לזמן השימוש. מה שכן, את השום אפשר בהחלט לאחסן לצד חברו הטוב, הבצל.
גזר. הגזרים אמנם נראים נהדר כשהם עדיין עם העלים שלהם – אבל הדבר הנכון לעשות הוא דווקא להסיר אותם לחלוטין, שכן העלים מושכים לחות. גזרים, ללא העלים ועם הקליפה, יכולים להישמר במשך שבועיים במצב טרי בתוך שקית ניילון הרמטית. מקלות גזר יכולים להישמר לזמן ארוך יותר בתוך מכל אטום מלא במים, אלא שאז יש להחליף את המים בתדירות גבוהה.
עוד באוכל טוב:
- ארוחה בשעה: עגבניות ממולאות פתיתים ואטריות
- נו, עכשיו ברור למה האמריקנים שמנים כל כך
- נשארו לכם פתיתים? תכינו מהם קציצות
השיטה אמנם עשויה לסייע במניעת הצטברות לחות ליד הגזע, אבל בסופו של דבר הכל תלוי בסוג העגבנייה – בעגבנייה בעלת קליפה דקה ועדינה התוצאות יהיו שונות מאשר בעגבנייה בעלת קליפה עבה וגסה יותר. "הכי חשוב", אומר לה הולייר, "הוא להרחיק את העגבנייה מהמקרר. הקור שובר את המרקם התאי שלהן והופך אותן לרכרוכיות מדי".
בננות. למרות שהן נראות דקורטיביות להפליא כשהן מחוברות יחד באשכול, כדי שהבננות ישרדו כמה שיותר במטבח שלכם מומלץ להפריד אותן לחלוטין, ולעטוף כל קצה בננה בניילון נצמד. פעולה זו תפחית את פליטת גז האתלין של הבננה, ותהליך ההבשלה יהפוך לאטי יותר. ברגע שהבננות הגיעו למצב ההבשלה האידיאלי ניתן להעבירן למקרר, כיוון שהקור ישמור עליהן מפני ריקבון למשך זמן ארוך יותר.
סלרי. כדי לשמור על פריכותו החמקמקה ממילא של הסלרי מומלץ לאחסן אותו במקרר כשהוא עטוף בנייר אלומיניום ואז בשקית ניילון רגילה. באשר למקלות סלרי, בהם יש לטפל בדומה למקלות הגזר: מכל אטום מלא במים, עם החלפת המים בתדירות גבוהה.