מבין רשתות הקפה הרבות שפועלות ופעלו בישראל, רשת קפה אילנ'ס תמיד שמרה על צביון איכותי, לפחות לתחושתנו. היא אף פעם לא הייתה החדשנית ביותר, הנוצצת ביותר או הממותגת ביותר, אבל הצליחה לשמור באופן עקבי על רף גבוה יחסית בתחום הקפה, וכתוצאה מכך - תמיד נצמד אליו תג מחיר לא זול.
אחרי שנעלמה לפני שנים רבות מהנוף, עכשיו אילנ'ס שבה לחיינו בקאמבק מושקע עם 14 סניפים ברחבי הארץ (ברחובות, רמת גן, נתב"ג, תל אביב, כפר סבא, פתח תקווה והרצליה). חמושים בתחושת נוסטלגיה, התפקדנו בסניף הדגל החדש ברחוב קרליבך בתל אביב כדי לבדוק האם הצליחו באילנ'ס להיפטר מהתדמית המיושנת וליישר קו עם מה שקורה בתחום בתי הקפה בארץ.
נתחיל ברושם הוויזואלי הראשוני: מלבד לוגו משונה למדי של איש עם כנפיים, המראה של הסניף החדש בהחלט חינני, מואר ומזמין (אין זכר לתחושה הארכאית שהסניפים הקודמים איכשהו תמיד העבירו בנו). עם הכניסה למקום נתקלים במגוון מאפים וכריכים ובמקרר משקאות מפתה, אך הדגש כאן הוא כמו שהיה תמיד - על הקפה. ממבט צד בבריסטה, ניכר שכל כוס קפה כאן זוכה ליחס מיוחד.
הכי חשוב: הקפה
בתחום הקפה ההשקעה ניכרת כבר בתפריט. עוד לפני האספרסו או האמריקנו הבנאליים, בקדמת הבמה מככבות חליטות קפה מיוחדות כמו סייפון - קפה פילטר חם בחליטה איטית (15 שקלים); קפה נייטרו קר מהחבית שנמזג כמו בירה ומוגש כאן כרגע רק עם חלב (18 שקלים); וג'פאניס קולד דריפ - חליטת קפה יפנית קרה בטפטוף איטי על בסיס שני סוגי קפה (18 שקלים).
מי שלא מעוניין במשקאות הקפה יכול להתנחם במשקאות חמים לחורף, כמו סחלב בסגנון טורקי בשילוב חמאת פיסטוק קלוי וקרם פיסטוק (23 שקלים); סיידר תפוחים חם עם גרידת תפוחים ומקל קינמון (18 שקלים); משקה מוקה על בסיס קפוצ'ינו בשילוב פרלינים של שוקולד חלב או לבן (19 שקלים); ואפילו משקה שנשמע לנו כמו גן עדן: נוטלה לאטה - אספרסו עם קקאו וחמאת אגוזי לוז (23 שקלים).
בגזרת התפריט אף אחד לא המציא כאן את הגלגל מחדש: סלטים, כריכים ומאפים, וגם שלל אפשרויות לטבעונים. ועדיין, יש באילנ'ס החדשה כמה יציאות שבהחלט סקרנו אותנו. יש פה ארוחות בוקר קלילות, כמו כריכונים או מאפים - קרואסון חמאה (15 שקלים), מאפה מנצ'גו מלוח (19 שקלים) ופרעצל קרואסון ששבה אותנו מהרגע הראשון (16 שקלים). מלבדם יש גם אפשרויות רציניות יותר, כמו טוסט גבינות בתוך לחמניית בייגל ירושלמי עם חמאת זיתי קלמטה, בולגרית, מוצרלה, עגבנייה ורוטב סלסה (42 שקלים), או שקשוקה ברוטב עגבניות איטלקי עם פטרוזיליה וטחינה (45 שקלים).
תמצאו כאן גם כריכים פתוחים מלחם שאור צרפתי, עם תוספות כמו סביח (טחינה, חציל קלוי, ביצה קשה, עגבניות ופטרוזיליה, 27 שקלים) או סלמון מעושן (עם גבינת שמנת ווסאבי, בצל סגול ומלפפון ירוק, 34 שקלים). וגם קהל המנשנשים שלא מעוניין במנה מחייבת ויקרה ימצא מענה בתפריט - כמו טאפאס בשני גדלים לבחירה, ביניהם לביבות חומוס ובטטה צלויה עם שמנת חמוצה (9-18 שקלים).
אז מה הזמנו?
הגענו לאילנ'ס בשעות הבוקר המאוחרות ולא התחשק לנו לאכול משהו מחייב. הסתפקנו בזוג חליטות קולד דריפ - מקולומביה ומקניה - שאומנם עלו לא מעט (18 שקלים) אך היו יפהפיות והגיעו בבקבוק זכוכית יוקרתי. הן גם היו טעימות במיוחד. הקפה, כך הוסבר לנו, מרוכז מאוד כי הוא מטפטף שעות ארוכות במתקן מיוחד. מדובר באפשרות מעולה לחובבי הקפה הקר והחזק, משום שמתקבל משקה עשיר מאוד ובעל טעמים עזים אך מאוזנים. מי שמעוניין במשקה חלש יותר יכול למהול את החליטה בקרח. לנו היא עבדה היטב.
לצד הקפה רכשנו את הפרעצל קרואסון - מאפה בצורת פרעצל שעשוי מבצק שמזכיר יותר בורקס מאשר פרעצל, שהיה פריך ומושך. גם כאן, בדומה לקפה, המחיר היה לא נמוך בהשוואה למאפים ברשתות אחרות (16 שקלים), אבל הייתה הרגשה שהשקיעו בנו. מאפה לא קטן, מקורי וטעים, שהיה כיף במיוחד לחסל ליד הקפה הקר. על שורת המיני מאפים שלקחנו מלבד הקרואסון פרעצל - רוגעלך ובורקיטס קטנטנים (שעלו 3 שקלים ליחידה) - אי אפשר להגיד את אותו הדבר. הם היו חביבים ומשתלמים, אך החווירו לעומת הקרואסון. בביקור הבא כאן אנחנו מקווים להשלים פערים ולנסות גם את הנוטלה לאטה המושחת (אם ניסיתם ספרו לנו אם זה מושלם כמו שזה נשמע).
בשורה התחתונה: אילנ'ס הצליחו, לפחות כרגע, להציב סטנדרט גבוה מאוד בכל הנוגע למשקאות קפה ולמתלווים אליהם. המתוקים והמאפים כאן נראים נהדר, התפריט שגרתי ברובו, אך מושקע, ויש אפשרויות לכל אחד - מחטיף ועד ארוחה מלאה. הבעיה היחידה היא המחירים הגבוהים יחסית (שבכל הנוגע לקפה מצדיקים את עצמם לגמרי). אנחנו מקווים שעם ההתרחבות של הרשת, ועם הזמן שיחלוף, ישכילו כאן לשמור על הרף הגבוה שמכבד את חובבי הקפה ולא להפריז במחירים.