בזמן שכל הארץ חוגגת את פורים - עם הופעות של להקות מוכרות, שלל פעילויות והפעלות לילדים, אטרקציות ותחרויות תחפושות עם פרסים בשווי עשרות אלפי שקלים - השוכרים הבודדים שנותרו עם עסקים פועלים בשוק האוכל אלנבי רוטשילד מתאמצים לאגד יחד מספיק כסף כדי לשכור די.ג'יי שיגיע לשוק ויפיח בו את רוח החג.
מהשוק השוקק, שנפתח בינואר של השנה שעברה במסע יחסי ציבור מתוקשר והשקעה כספית של מיליונים, נותרו שבעה-שמונה עסקים, שכיום מגדירים את עצמם כסוג של בני ערובה של המקום (יובהר שהמסעדות שנותרו בחלק החיצוני של השוק ממשיכות לפעול, ללא קשר לקורה בפנים השוק). במהלך השבועות האחרונים הם קיבלו מחברת ברגרואין, המחזיקה בבניין היוקרה מאייר שבו שוכן השוק, לא פחות משלושה מכתבי התראה ודרישות לפינוי מיידי, במקביל לאיומים בהפסקת שירותי האבטחה במקום, הורדת החשמל וסיום שירותי הניקיון. בשבוע שעבר הייתה אמורה להתקיים הצהרה על סגירה מיידית של השוק - אך זו לא התרחשה בסופו של דבר.
את שוק אלנבי רוטשילד פתחו בעלי רשת טיב טעם לשעבר קובי טרייביטש, מנכ"ל רשת איקאה בישראל לשעבר שלומי גבאי ושותף נוסף, שהתחלף מאז באריק אברמוביץ', בהשקעה כלכלית גדולה. בחודש נובמבר דווח כי השוק נמצא בקשיים כלכליים ונטענו טענות בנוגע לצ'קים חוזרים ולסכסוכים פנימיים בעקבותיהם השותפים לבעלות לא מעוניינים להזרים כסף נוסף אל השוק - מה שהטיל את המשך קיומו בספק. בהמשך לזה לא שולמו דמי השכירות במקום חודשים רבים, וכתוצאה מכך החברה שמחזיקה בבניין מאייר ביטלה את ההסכם שנחתם בינה לבין בעלי השוק בטענה כי זאת הפרה את הסכם השכירות ביניהן - מה שהוביל לתסבוכת הנוכחית אל מול בעלי דוכני האוכל בשוק, שמאז רק הולכת ומסתעפת.
נכון לרגע זה ממשיכים השוכרים בשוק להפעיל את המסעדות שלהם, אך התחושות שעולות הן קשות מאוד ומלוות בחוסר ודאות. "שולחים לנו מכתבי התראה שלא באמת מקיימים אותם, ואנחנו אפילו לא יודעים למה שולחים אותם. אולי כדי שנצא באופן עצמאי ויהיה לחברה שמחזיקה בנכס יותר קל", מספר הבעלים של עסק מזון בשוק שלא מעוניין להזדהות בשמו. "אנחנו נמצאים בחוסר ודאות מאוד גדול. כרגע אנחנו פתוחים אבל חלק מהעסקים, שלא רוצים להמשיך את ההתקשרות עם חברת ברגרואין, קיבלו התראות לפינוי מיידי ואיומים בקנסות של בין 45 ל-105 אלף שקלים אם הנכס לא יפונה. מי שרצה להמשיך את ההתקשרות עם חברת ברגרואין, שמנהלת את הנכס, לא קיבל את המכתב הזה".
כרגע המצב בשוק הוא שהמוזיקה נותקה, הניקיון הוגבל רק למקומות הקשורים לבניין היוקרה כמו המעליות והחניון, השולחנות וכיסאות מהחללים המשותפים של השוק פונו ורק האבטחה עוד פעילה. בתגובה, השוכרים שנותרו החלו להפעיל מוזיקה מתוך המסעדות עצמן, ושכרו יחד איש ניקיון. אחרי מכתב הפינוי האחרון התאגדו כמה שוכרים ופנו לעורך דין משלהם, שהודיע לחברה שמחזיקה בבניין שהם מעוניינים להסדיר את שהותם בשוק תחת חוזה חדש.
"אנחנו מרגישים שזנחו אותנו לגמרי", אומרים לנו בעלים של עסקים אחרים בשוק. "אנחנו מקבלים אינפורמציה מכל מיני כיוונים ולא באמת מצליחים לעבד אותה, כי הכל בשפה משפטית. בעיקר יש עננה של חוסר ודאות סביב השוק".
"זה לא אופטימלי לעבוד ככה, והיום זה פורים אז כנראה שנתאגד ונביא די.ג'יי כדי שטיפה יהיה פה שמח. לגבי ההמשך, אנחנו יושבים כל השוכרים וכל אחד נותן את התקציב שלו ומה שהוא יכול לתרום כדי להמשיך פעילות. כרגע אין לזה תוקף, אנחנו חיים מיום ליום".
די שונה ממה שהבטיחו לכם בהתחלה.
"הבטיחו לנו הרים וגבעות ואני חושב שאולי כן היה אפשר לקיים את זה. אבל כרגע אנחנו אפילו לא יודעים למי לשלם שכירות. קיבלנו מהחברה שמחזיקה בבניין איזשהו חוזה, אבל הוא היה מגוחך כי הוא לחצי שנה והוא אומר שבכל רגע נתון החברה יכולה לפנות אותנו בלי שום הסבר, כשבנוסף אנחנו צריכים להעביר לה 12 אחוז מהפדיון החודשי או לשלם תשלום קבוע של עשרות אלפי שקלים על בסיס חודשי".
התחושה של השוכרים היא שמתנהל סביבם מאבק על מכירת החלל של השוק, בזמן שהם אינם פונקציה במשחק. "הבעיה היא שאנחנו לא יודעים מה קורה איתנו. אנחנו מחכים שהחברה תשב מסביב לשולחן ותחליט מה עושים. זה כמו פוקר. ממתינים לראות מי יתקפל ראשון. עד היום לא הפסדנו כסף, אבל אני מניח שזה יתחיל לקרות. המצב הוא אבסורדי ומוזר לחלוטין. אנחנו השקענו לא מעט כסף במקומות שלנו, מישהו צריך לקחת אחריות".
בינתיים מבקשים השוכרים בשוק שלפחות הסועדים ימשיכו לפקוד את המקום. "אנחנו מנסים לשמור את הראש מעל המים ומבקשים מכלל הציבור שיעשה מאמץ וימשיך להגיע, כדי שלא ניכנס גם אנחנו לסטטיסטיקה של המסעדות שסגרו".