אי אפשר להגיד שטרנד הטבעונות הוא משהו חדש בישראל. כבר בערך עשור שאין פה בית קפה, לפחות בין חדרה לגדרה, שלא מחזיק לפחות שלושה סוגים של חלב צמחי ולפחות ארבע מנות בתפריט שמסומנות עם עלה ירוק קטן - אבל רשת בנדיקט לא הייתה מהראשונים להצטרף לטרנד. עד לפני כמה שנים המנה היחידה שהציעו לקהל שבוחר לא לאכול מהחי היא סלט, וגם ממנו היה צריך לבקש להוציא את הגבינה. מאז השתנו דברים, ובבנדיקט יש כבר חלק שלם בתפריט שמוקדש למנות טבעוניות - לא כאלה שצריך לבקש בלי גבינה או בלי ביצה אלא טבעוניות על אמת - וזו גם הייתה הרשת הראשונה בישראל להגיש את תחליף הביצים של יו אג.

עכשיו אנחנו שמחים לספר שבנדיקט לקחו את כל עניין הטבעונות לשלב הבא, ויחד עם עמותת ויגן פרנדלי הפכו את כל הבריושים הממולאים שלהם לטבעוניים. כן, את כולם. גם את זה עם גבינת הריקוטה וגם את בריוש השוקולד המושחת, וכמובן שגם הבריוש הממולא בקרם שקדים הוא טבעוני עכשיו (18 שקלים). זה לא שאפשר לבקש בריוש טבעוני או שנוספו לתפריט אפשרויות טבעוניות. הזמנת בריוש ממולא? הוא טבעוני, תמיד.

הבריושים החדשים של בנדיקט (צילום: נעה צימר הוקר, mako אוכל)
הבריושים החדשים של בנדיקט|צילום: נעה צימר הוקר, mako אוכל
בריוש שוקולד טבעוני (צילום: נעה צימר הוקר, mako אוכל)
בריוש שוקולד טבעוני|צילום: נעה צימר הוקר, mako אוכל

להפוך מאפה מבוסס חמאה וממולא בגבינה או בשוקולד לטבעוני זו לא משימה פשוטה בכלל, אבל ויגן פרנדלי הציעו לבנדיקט לקחת את האתגר הזה לפני כמעט שנה וחצי, ואם להתחיל מהסוף - אני חושבת שהם לגמרי עמדו במשימה.

מכל הגרסאות והטעמים, בריוש הריקוטה סקרן אותי במיוחד. מעולם לא נתקלתי במאפה ריקוטה טבעוני, ובטח באחד שמגיע בצורת בריוש. אז ראשית שמחתי לגלות שהבריוש הוא אכן בריוש - רך וחמאתי, והוגש חם כאילו נאפה ממש עכשיו. הריקוטה הטבעונית, שעשויה מגבינת פלנטי המשובחת, גם היא הצליחה לשמח אותי, אבל הייתי שמחה אף יותר אם היו מפנקים בכמות קצת יותר נדיבה ממנה, כי אחרי שלושה ביסים היא נעלמה כלא הייתה ואני נותרתי עם בריוש ריק מתוכן. טעים וחמים, אבל ריק מתוכן.

הנבחרת של בנדיקט (צילום: נעה צימר הוקר, mako אוכל)
הנבחרת של בנדיקט|צילום: נעה צימר הוקר, mako אוכל

בריוש השוקולד גרם לי להתרגשות אמיתית, בעיקר כי החזיר אותי כמעט 20 שנה אחורה, לדודה הצרפתייה שלי שהייתה מכינה בריוש שוקולד בכל הזדמנות חגיגית, ואני נשבעת שעד היום אני מצליחה לטעום אותו בדמיון. אולי השיפוט שלי לא אובייקטיבי במקרה הזה, בגלל הביס שהחזיר אותי לזיכרונות ילדות מתוקים ונעימים, אבל מדובר במאפה מתוק ושוקולדי מאוד, למי שאוהב, ואם הייתי צריכה להגדיר אותו באופן מדויק יותר, הוא איפשהו באמצע ביו קינוח אמיתי ומושחת לבין מאפה קליל ליד הקפה.

הבריוש במילוי שקדים היה אמור להיות הפשוט מכולם, וגם לא מושחת באופן מיוחד, אבל בחיי - כמה פשוט, ככה טעים. אולי זה קשור לעובדה שבמקום לחתוך אותו באלגנטיות כמו את הקודמים פשוט נתתי ביס ענק מלמעלה, ישר בשקדים הגרוסים עם אבקת הסוכר. גם המילוי שהתגלה כמה ביסים אחר כך היה נהדר, אבל שוב – הייתי שמחה בכמות יותר נדיבה ממנו.

בשורה התחתונה, הגעתי עם ציפייה בשמיים לקראת הבריוש שממולא בריקוטה, אבל אם אני צריכה לדרג את השלושה – דווקא הוא מוצא את מקומו בתחתית הטבלה. אשר למהלך כולו, עדיין לא החלטתי איזה מהבריושים האחרים אזמין לצד הקפה שלי בפעם הבאה, אבל מה שברור הוא שמדובר בבשורה אמיתית לטבעונות בארץ. שכל הבריושים הממולאים בבנדיקט יהיו טבעוניים? אני בטוחה שגם ויגן פרנדלי בעצמם לא העזו לחלום את זה.