בירושלים של ימי האביב, ריחות הפריחה מתערבבים עם ריחות הניקיון וההכנות לפסח, ולכל אלו מצטרפים השנה ניחוחות של מאכלים שונים ממדינות העולם בניצוחם של שפים ומסעדות מובילים המוכחים פעם נוספת שכשרות יכולה להיות מקפצה ולא מכשלה, וגם מבחר ממטעמי שוק מחנה יהודה ושוק הכרמל.

פסטיבל טועמים עולם שיתקיים בירושלים בשבוע הבא (השבוע שלפני פסח, 10-14.4.22), הוא אירוע קולינארי בינלאומי חוצה עמים ועדות המחבר את ירושלים לתרבויות העולם. האווירה הייחודית למרגלות החומות וסביב המנות מעניקה הזדמנות לנשום את בירות העולם, ולא פעם ההרגשה כאילו אנחנו נמצאים ממש בחו"ל.

המנצח הראשי על החגיגה הוא משרד ירושלים ומורשת, שחבר לרשות לפיתוח ירושלים ולעיריית ירושלים, ויחד החליטו לפנק בחגיגת קולינארית באווירה היסטורית.

שר הבינוי והשיכון, ירושלים ומורשת, זאב אלקין: “אחד מיעדיו של משרד ירושלים ומורשת בראשותי הוא להחזיר את הציבור הישראלי לבקר בכל חלקי העיר העתיקה ולמצב את האזור כמתחם תיירותי רחב, המציע למבקרים מהארץ ומהעולם שלל פעילויות ואטרקציות שיחזקו את האזור המיוחד ואת ירושלים כולה. יריד 'טועמים עולם' רגע לפני חג הפסח, מאפשר למאות אלפי מבקרים להגיע לעיר העתיקה ולבקר באתרים ההיסטוריים לצד חוויה קולינרית לכל המשפחה. אני מאחל לכל בית ישראל חג פסח שמח וכשר״.

כשר וגורמה. יש חיה כזאת!

כבר שנים קיים ויכוח בין המבקרים, הציבור והמסעדנים על האתגרים בדרישות הכשרות. פעם זה היה כמעין סימן של אוכל שלא נחשב כגורמה, אבל שנים אלו חלפו להן והעשור האחרון מתאפיין במסעדות כשרות המצליחות להוציא מים מהסלע, יצירתיות מהתנאים וטעמים נפלאים העומדים בכל סטנדרט גסטרונומי שהוא.

הפתרונות היצירתיים רבי הטעמים והדרכים לעקוף את האיסורים ולהשביח את המותר – הפכו את ירושלים לבירת הקולינריה הכשרה – ולכן לא סתם מתקיים פסטיבל זה למרגלות חומות העיר העתיקה ולפני הפסח.

הפסטיבל הוא הזדמנות מצויינת לטעום מבשר הוואגיו (WAGYU ) הנחשב לבשר הטוב ביותר בעולם, שעשה רק לאחרונה עלייה לישראל. הוואגיו נחשב לבקר המשובח והיקר בעולם, ונמצא בראש רשימת המאכלים שכל קרניבור אמיתי מבטיח לעצמו.

וואגיו הוא זן יפני הידוע בשיוש יוצא דופן המאפשר להגיש נתחים עם טעמים עמוקים כמו דנבר קאט, פלאט איירון ועוד, ברכות ועסיסיות שאי אפשר להסביר עד שלא טועמים.

פירוש המילה וואגיו היא בקר יפני. זן זה הובא ליפן כבר במאה השנייה כבהמת עבודה, נעזרו בו בעיקר לגידול אורז וכבהמת משא, ולכן היתה עדיפות ליחס שומן תוך שרירי גבוה. במאה ה-19 הוכלא זן זה עם בקר בריטי ואירופאי, וכשעלתה צריכת הבשר ביפן התחילו האיכרים לשכור פועלים שיעסו (כן כן, מסאז') את גבו של הבקר על מנת לשפר איכות הבקר. תנאי השטח ההררים והמבודדים של יפן הובילו לעדרים קטנים ואיכות גבוהה, השונה משמעותית מכל גזעי הבקר האחרים.

הגידול של וואגיו מחוץ ליפן מאוד מבוקר, והיפנים שמבינים את המשחק הכריזו עליו כעל אוצר לאומי ונמנעים מיצוא של הזן.

בקיצור – בשר סלבריטי.

בישראל מגדלים את העדר הראשון של זן ה-וואגיו בחוות שבעת המעיינות בגליל התחתון, אבל ההיקף עדיין מאוד מוגבל. הזן בחווה הוא של הקובה KOBE, בעל השיוש הגבוה, ומחירי הנתחים הם בהתאם. בקצביות מובחרות ניתן לרכוש גם וואגיו יפני מיובא.

בפסטיבל טועמים עולם בירושלים יככב הוואגיו אצל 3 שפים מובילים: מחנה ASADA, בלק אייריון ומיט-טיים.

"אמנם המקום שלי מציע סטריט פוד, אבל העיקרון שמנחה אותנו במטבח הוא Slow Food, Fast Serve" אומר שף ירון ישפה ממחנה ASADA – "אנחנו צולים את הבשר באיטיות, מיישנים, מבשלים ומכינים כל פריט החל ברטבים, ציר הבקר שלנו, הטיפול בבשרים כמובן וכל מה שמסביב. החוויה של מחנה אסאדה היא חוויה שמחה וצבעונית וזה עוד לפני שמתפוצץ לכם ג׳וס של וואגיו בתוך הפה. התפריט מורכב מכמה סוגי בשרים שניתן להזמין בחלה קלועה מתוקה או בסגנון Animal Style על גבי צ׳יפס פריך שאנחנו עושים במקום, ובמיוחד השניצל וואגיו (שמוגדר פשוט כ"צרחות")."

מחנה ASADA הנמצא על רחוב אגריפס בכניסה לשוק מחנה יהודה, מתמחה בסגנון צלייה ASADA כמו בדרום אמריקה עם מספר עקרונות ברזל שהופכים את האוכל בו ליוצא דופן כולל שימוש ב-100% בקר וואגיו ישראלי. בלי משחקים, בלי זיופים. כל מנות הבקר הם 100% וואגיו, אפשר להרגיש את זה כבר בביס הראשון - את העסיסיות והטעמים העמוקים של הבשר.

שניצל  (צילום: גיל אבירם)
ללקק את האצבעות: שניצל וואגיו בחלה קלועה|צילום: גיל אבירם

BLACK IRON היא מסעדת בשרים חדשה בירושלים (רחוב אגריפס 80), כשרה כמובן, המציעה גישה צעירה, ממוקדת ותוססת, ומגישה לראשונה בישראל נתחי וואגיו במחירים שלא קורעים את הכיס, בסגנון הגשה ייחודי ללא המניירות וה״יוקרה״ הכבדה המאפיינת מסעדות בשר קלאסיות. במקום יש אווירה צעירה, לונדונית, מוסיקה קצבית ותפריט מצומצם הכולל נתחי וואגיו בשיטות צלייה שונות ובמשקלים שונים, והאווירה והטעמים האלו יגיעו גם לדוכן שלהם בפסטיבל. 

ואולי המנה הכי מוטרפת של הוואגיו בפסטיבל היא זו של MEAT TIME - קרואסון אסאדו עם בשר וואג׳יו.

לא נרחיב כאן. פשוט  לכו לפסטיבל ודברו על זה עם השף גלעד שטרן.

 

אסאדו  (צילום: עוז אוחיון)
קרואסון אסדו של MEAT TIME|צילום: עוז אוחיון

הפסטיבל הוא חוויה לכל המשפחה, והכשרות היא בהשגחת רבנות ירושלים, שמקפידה גם על כל חובות השמיטה.

חגיגה קולינרית אינה רק טעמים ובישולים אלא אווירה, והאווירה היא חגיגה בטעם של חו"ל.

ברחבי מתחם הפסטיבל יוצבו תפאורות ענק המייצגות את המדינות השונות ונגנים והרכבים מוסיקליים ינעימו עם מוזיקה אותנטית-עממית לצד שחקנים בתלבושות ססגוניות, והעיקר – שפים מובילים ומסעדות שף המגישים מנות מיוחדות בטעמים וריחות מכל טעמי העולם.

רחל בין אלול: "דווקא היום ודווקא עכשיו זה הזמן לצאת לבלות. אני משיקה את הליין החדש שלי "שפכטל" , וזו הזדמנות נפלאה לבוא ולטעום את הפיתה החדשה במחיר מיוחד לפסטיבל".

 

רחל בן אלול (צילום: יח
הפיתה של רחל בן אלול מהמותג החדש- "שפכטל" |צילום: יח"צ

אייל שני: "נולדתי בירושלים ואני שמח להגיע לפסטיבל עם "המזנון" שלי, הולך להיות פסטיבל נפלא, תעזבו הכל ובואו לאכול!"

אייל שני  (צילום: אריאל עפרון )
מגיע לפסטיבל- אייל שני|צילום: אריאל עפרון

 

לחגיגה חוברים טובי השפים מכל הארץ כולל כוכבי הקולינריה הירושלמית, ביניהם השף שאול בן אדרת עם מסעדת ״התרנגול הכחול״, אבי לוי ממסעדת ״המוציא״, השף אייל שני, מסעדת "NUNUNU" של השף גיא גמזו שמכין בפעם הראשונה אוכל כשר וברטון קרפרי מקומי-הקרפ הצרפתי המלוח.

לצידם, כוכבי ושגרירי הקולינריה הירושלמית ששמם יוצא לפניהם בארץ ובעולם: הפיתות המטורפות של "שפכטל" של השפית רחל בן אלול, הפיתות המשוגעות ממסעדת ״מימוניס״ הצמחונית של השף רועי מימוני, ״ההמבורגר של שגב״ של השף ניסים שגב וגם גבינות הבוטיק של ״מעדניית באשר״ של אלי באשר.

גם רשתות ההמבורגרים BBB, ״עד העצם״ ורשת הנקניקיות ״ביירן מרקט״ לוקחות חלק בפסטיבל ומסעדות נוספות כמו ״גורדוס״, ״טש וטשה״ בניחוח גיאורגי, ״מוזס״, ״מיט טיים״ ו״מחנה אסאדה״.

כל השפים מוכרים את המנות במחיר של עד 35 ₪ למנה, כך שזו גם הזדמנות מצויינת לטעום והרבה ולהשוות בין שף לשף.

זו הזדמנות אחרונה לאכול חמץ לפני החג, ולעזוב לרגע את ניקיונות הפסח ואת טרדות היומיום ורק ליהנות -  עם כל העולם בצלחת למרגלות חומות העיר העתיקה בירושלים.

בפעם הקודמת ביקרו בפסטיבל לא פחות מ-150,000 איש (!) ולכן השנה הכניסה היא בהרשמה מראש לפי שעות כך שיהיה גם נעים וגם טעים.

ובקיצור: תעזבו הכל ובואו לאכול!!

לא מאמינים לנו? צפו בעצמכם: 

אז תכניסו ליומן הכניסה בחינם ואין צורך בהרשמה מראש פשוט להגיע: 

ט'-י"ג ניסן תשפ"ב, 10-14.4.22, ראשון- חמישי 15:00-23:00

*כניסה חופשית: פרטים נוספים באתר https://www.pami.co.il/he/festival/