אוכל
צילום׃ אסף אמברם, mako אוכל

קישואים וכרובית לימוניים, על מצע מחית עדשים כתומות

עדשים זו בדרך כלל מנה כבדה של חורף? תשכחו מזה, איילת לטוביץ' מראה לנו שאפשר להכין מהם פירה קליל שמשתדך מעולה עם ירקות מאודים ברוטב לימוני. ביחד הם יוצרים מנה קייצית שאפשר לאכול גם חמה וגם קרה

איילת לטוביץ' | mako אוכל | פורסם 28/06/15 
  • זמן עבודהעד חצי שעה
  • זמן הכנהעד שעה
  • רמת קושיכל אחד יכול
  • כשרות כשר פרווה
Rating: 4.8 43 reviews.

לא אוהב

שנה גודל אות

העדשה העירומה הזאת, שכמעט ואינו דורשת השרייה ומתבשלת כל כך מהר באה לידי ביטוי במטבחינו בעיקר במרקים חורפיים. אז מה עושים איתה בקיץ הלח והמהביל הזה? כבר שנים שאני מכינה ממנה פירה, עם גווני טעם הודיים, שמכיל גם יוגורט ולימונים כבושים.

לפני חודש הזדנבתי אחרי זוגתי ל-48 שעות באתונה המופלאה. זה לא המקום לספר כמה משובחת העיר הזאת (מחוץ למסלול התיירות המתבקש), על שווקיה והאנשים המרהיבים שמרכיבים אותה. רק אספר ששם, באתונה, פגשתי מחית קטניות הנקראת Fava. מכינים אותה מאפונה צהובה חצויה, והאווריריות שלה כבשה אותי בקסמיה. חזרתי למטבח הביתי, לחבילת העדשים הכתומות שנותרה במקפיא (לשם המזיקים לא מגיעים) ורקחתי מנה קלילה, מזינה ומפוארת בהשראת ה-Fava של אתונה.

מרכיבים (4 מנות):

לפירה:

2 כוסות עדשים כתומות, שטופות במים

1/3 כוס שמן זית

1 בצל גדול, קצוץ דק

½ 2 כוסות מים

מלח

פלפל שחור

לשקדים:

100 גרם שקדים שלמים

2 כפות מלח דק

2 כוסות מים

1 כף זעתר (אופציונלי)

לירקות:

4 קישואים עגולים יפים, חתוכים לרבעים (פלחים)

1 ראש כרובית קטנה, מופרדת לתפרחות - פיסות גדולות

חצי כוס מיץ לימון טרי

1 שן שום, כתושה

מלח

אופן ההכנה:

1 לפירה: מחממים 2 כפות משמן הזית בסיר בינוני, מוסיפים את הבצל ומאדים לשקיפות. מוסיפים את העדשים ומערבבים היטב. מוסיפים את המים ומעט מלח ופלפל, ומביאים לרתיחה. מכסים את הסיר, מחלישים את הלהבה ומבשלים 12 דקות.

2 מורידים מיד מהאש ומועכים בעזרת כף עד למחית – אפשר גם לרסק בבלנדר מוט. טורפים פנימה את יתרת שמן הזית ומתקנים תיבול.

3 לשקדים: מעבירים את השקדים לקערה. ממיסים את המלח במים ויוצקים על השקדים. משאירים לעמוד כך כ-15 דקות לפחות. מסננים את השקדים ומערבבים עם הזעתר. קולים את השקדים בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות, למשך 25 דקות – עד שהשקדים מתייבשים. מצננים וקוצצים גס.

4 לירקות: מעמידים רשת אידוי על סיר ובו מעט מים רותחים. שמים את הכרוביות, מכסים את הסיר ומאדים כ-15 דקות. מעבירים את הכרוביות לקערה.

5 מוסיפים את הקישואים לרשת האידוי ומאדים כ-7 דקות. מעבירים לקערת הכרוביות. מערבבים בקערית נפרדת את מיץ הלימון, שן השום והמלח ויוצקים מיד על הירקות החמימים.

6 אפשר לאכול את המנה חמה או קרה – היא טעימה כך או כך – מחית עדשים בתחתית, מעליה הירקות המאודים ושקדים בזוקים מעל. מומלץ לזלוף עוד קצת שמן זית מעל המנה ממש לפני ההגשה.

 איילת לטוביץ' היא השפית של ביתא קפה.

>> בשבוע שעבר הכנו לביבות קינואה וחצילים
>> תגידו מזל טוב לאבי לוי: צ'יריפום בתל אביב נפתחת