חשבתם שחמין הוא האוכל הכי כבד שיש, שאחריו אפשר רק להיכנס למיטה לפרק זמן בלתי מוגבל? ובכן, צדקתם כמובן, אבל כמה כיף לגלות שיש בו הרבה מעבר לזה – למשל כמות נאה של ערכים תזונתיים, וכמות לא כל כך מאיימת של קלוריות.
אם נתחיל מהבריאות, מסתבר שבחמין הממוצע יש הרבה ממנה. ד"ר מאיה רוזמן, מומחית לתזונה ולדיאטה, מפרטת: הבשר או העוף מכילים חלבון מהחי וכמות נאה של ברזל, הביצה מוסיפה ומספקת לנו חלבון איכותי, בתפוחי האדמה יש הרבה אשלגן, שדרוש לנו לפעילות שריר הלב, בדגנים (חיטה, גריסים, אורז) יש ויטמינים וסיבים תזונתיים, בעיקר בחיטה מלאה ובבורגול, ואחרונות חביבות הקטניות (שעועית, עדשים, חומוס, פול) – מקור נפלא לחלבון צמחי, ברזל וסיבים תזונתיים (בקליפה). שעועית לבנה היא הטובה ביותר מבין הקטניות, ומכילה את הכמות הגדולה ביותר של ברזל, אשלגן וסידן.
למעשה, יש רק מרכיב אחד בחמין שהוא לחלוטין לא בריא, והכוונה היא לקישקע: מעיים ממולאים בתערובת של קמח ומרגרינה, עתירות להפליא בקלורית ובשומן.
השאלה המתבקשת היא כמה מהערכים התזונתיים נשמרים אחרי בישול כל כך ארוך. התשובה המשמחת של ד"ר רוזמן היא שלחלבונים ולמינרלים כמו ברזל לא קורה כלום בבישול. מה שכן נהרס זה רוב הוויטמינים – ולכן מוטב להשלים את הארוחה עם ירקות או פירות טריים.
אוקיי, ומה עם הקלוריות?
מתברר שגם מבחינה קלורית החמין הוא בסך הכל ברייה לא במיוחד מזיקה. לא נגיד שמדובר במנה סופר דיאטטית, אבל בהחלט בכזו שמשתווה לכל ארוחת צהריים ממוצעת. אם לנקוב במספר, בכוס חמין, כולל כל המרכיבים, יש 150 קלוריות (בהנחה שהשתמשתם בבשר רזה יחסית, כן?). מנה של שתי כוסות יכולה בהחלט להשביע אתכם, והיא עדיין תישאר בגבול הכמות הקלורית הסבירה, ואפילו נמוכה. בקיצור, למה אתם מחכים?