אם אתם צורכים כמות גדולה של קולה מדי יום, אולי יש לכם סיבה להיות מודאגים. מחקר חדש שנערך ביוון טוען ששתייה מוגזמת של המשקה המוגז עלולה לגרום להיפוקלאמיה – בעיה רפואית שמאופיינת בצניחה של רמות האשלגן בדם. הסימפטומים יכולים לנוע בין חולשה קלה ועצירות ועלולים להגיע גם לכדי שיתוק של השרירים.
החוקרים טוענים שעל רופאי משפחה להיות עירניים לבעיות מסוג זה אצל חולים ששותים כמויות גדולות של קולה, שכן הם גילו שאנשים ששתו 2-10 ליטרים של המשקה ביום פיתחו את המחלה. אחד המקרים שמצוין במאמר הוא זה של מגדל יענים אוסטרלי שנהג לשתות 4-10 ליטרים של קולה ביום. הוא נזקק לטיפול נמרץ לאחר שלקה בשיתוק של הריאות.
במחקר, שנערך באוניברסיטת יואנינה שביוון ופורסם ב"International Journal of Clinical Practice", הוזכר גם מקרה של אישה בהריון ששתתה 3-7 ליטרים של המשקה הקל ביום והתלוננה על עייפות תמידית, אובדן תיאבון והקאות חוזרות ונשנות.
"אנחנו צורכים יותר משקאות קלים מאי פעם, ומספר השלכות רפואיות של העניין כבר זוהו: בעיות שיניים, הידלדלות עצמות, בעיות מטבוליות ואף סוכרת", אומר ד"ר מוזס אליסף שהוביל את המחקר. "היום יותר ויותר עדויות מצביעות על כך שצריכה מופרזת של קולה עלולה לגרום גם להיפוקלאמיה".
ד"ר קליפורד פאקר ממרכז רפואי בקליבלנד, אוהיו אמר בתגובה למאמר כי "יש לנו את כל הסיבות להאמין שלא מדובר באנשים חריגים. עם השיווק האגרסיבי, תרבות ה'סופר סייזינג' והשפעות הסבילות והתלות בקפאין – עשרות מיליונים ברחבי העולם המתועש שותים לפחות 2-3 ליטרים של קולה ביום".
יש לציין שכל משתתפי המחקר ביוון החלימו לחלוטין וחזרו לקו הבריאות לאחר שהפסיקו לשתות קולה ולקחו תוספי מזון המכילים אשלגן. צוות החוקרים משער שצריכה מוגזמת של שלושה מרכיבים עלולה להיות אחראית לצניחת האשלגן המסוכנת – גלוקוז, פרוקטוז וקפאין.
חברות המשקאות, כמובן, מתגוננות. דוברת איגוד המשקאות הקלים בבריטניה אמרה: "הדוגמאות במאמר הנ"ל קיצוניות. שתייה מתונה של קולה בטוחה לחלוטין ואנשים יכולים להמשיך וליהנות ממשקאות קלים במסגרת תפריט מאוזן ובשילוב עם אורח חיים פעיל. תעשיית המשקאות הקלים מחויבת לעודד צריכה אחראית של כל מוצריה. יש על המוצרים תוויות עם ההרכב התזונתי כדי שאנשים יוכלו לבצע בחירות מודעות לגבי מה שהם שותים".