דגים עשירים בחלבון, מכילים ברזל, וויטמין B12 ולרוב הם טובים לבריאות. מחקרים מראים שאכילת דגים עוזרת למנוע מחלות לב, שבץ, אלצהיימר ואפילו סרטן. את הדגים שאנחנו אוכלים אפשר לחלק לשלוש קבוצות עיקריות:
1. דגי מים מתוקים – כמו קרפיון, אמנון, פורל ונסיכת הנילוס.
2. דגי ים שהסתגלו למים מתוקים – כמו בורי, מוסר ולברק.
3. דגי ים מובהקים – כמו טונה, דניס, הרינג ולוקוס.

בורי (צילום: Joris Luyten, GettyImages IL)
בורי. גם מקום שני זה טוב|צילום: Joris Luyten, GettyImages IL

 לדגי הים יש יתרונות בולטים על פני דגי הבריכות, והמומלצים שבהם הם דגי הים הצפוני: סלמון, מקרל, הרינג, טונה אדומה וסרדינים. הם מכילים כמות רבה של אומגה 3 ו-6 שמשפרות את זרימת הדם ומסייעות לאיזון היחס בין הכולסטרול הטוב לכולסטרול הרע. בדגי הים כמות גדולה של יוד, החיוני לתפקוד תקין של בלוטת התריס.

ברוב הדגים כמות הכולסטרול נמוכה יחסית: פחות מ-100 מ"ג ב-100 גרם, ממש כמו בחזה עוף וגם כמות הקלוריות דומה. אבל אם בכל זאת מתחשק לכם לאכול את בעל הקשקש ולא בעל הכנף, הנה הדירוג הבריאותי שלנו:

במקום הראשון נמצאים הסול והבקלה, שהכי דלים בשומן ובקלוריות. למקום השני התברגו הבורי והלברק, שמכילים אומגה 3 ואחוז השומן בהם בינוני. הסלמון הגיע רק למקום השלישי, כי הוא אמנם מכיל הרבה מאוד אומגה 3, אבל גם לא מעט כולסטרול. אמנון ופורל סיימו במקום הרביעי כי הם דלים יחסית באומגה 3.

 למרבה הצער דווקא הדגים הפופולאריים יותר בפסח, קרפיון ונסיכת הנילוס, פחות מומלצים. הם לא מכילים אומגה 3, ואחוזי השומן והכולסטרול בהם גבוהים.

אז מה אפשר להכין מכל הדגים האלה?

פילה לברק מאודה עם פטריות ורוטב גזר

פילה אמנון בטחינה וסומק על מצע תרד 

סלמון או בורי ברוטב עגבניות

פילה דג בציפוי אגוזים וקרם אגוזים של השף שאול בן אדרת