לבריאות (צילום: jupiter images)
הכל תלוי בתזונה נכונה ותפריט בריא ומגוון|צילום: jupiter images

בוודאי שמעת פעם על המושג "נוגדי חמצון". בניגוד למה שאפשר לחשוב, לא מדובר בתכשיר לטיפול בשחורדיניות, אלא פטנט חשוב במאבק נגד הרדיקלים החופשיים. גם הרדיקלים האלו אינם תנועת מחאה נגד הגדר בבלעין – מדובר בחומרים כימיים בעלי אלקטרון חסר הנמצאים בגופנו. את האלקטרון החסר הם שואבים מאטומים שלמים בגופנו, ובכך גורמים למגוון תופעות מציקות כמו דלקות פרקים וקמטים. נוגדי חמצון (אנטי אוקסידנטים, בשפה מקצועית) הם חומרים אשר מאפשרים לרדיקלים הללו להשלים את האלקטרון החסר להם מבלי לפגוע בגוף.

איזה נזק נגרם לגוף מרדיקלים חופשיים

את נזקי החמצון לא רואים מיד -הנזק הנגרם איטי, אך יכול להיות קשה. מחלות ניווניות, בהן סכרת או אלצהיימר, גידולים סרטניים שיווצרו עקב מוטציות בתאים שנפגעו על ידי הרדיקליים החופשיים ופגמים קוסמטיים כמו הזדקנות מואצת של עור הפנים הם רק חלק מהנזקים שגורמים תהליכי החמצון בגוף. חלק אחר וכואב לא פחות הוא התפתחותן של דלקות שונות, כמו דלקות מפרקים, עורקים, עור ואחרות, הנגרמות גם הן מתהליכי חמצון המתרחשים באזורים שונים בגוף. ולחטוף את זה עוד הרבה פחות נעים מאיך שזה נשמע. 

טיפוח (צילום: jupiter images)
החמצון עלול לגרום להזדקנות מואצת של עור הפנים|צילום: jupiter images
מה גורם לזה לקרות?

לא נעים, אבל כמעט הכל. נזקים חמצוניים ורדיקלים חופשיים הם תוצאה של פעולות טבעיות של הגוף כמו נשימה ועיכול, אבל הן מושפעות כמובן גם מנזקים חיצוניים. החמצן הנשרף בתהליך הנשימה בריאות מעמיס על הגוף רדיקלים חופשיים, וכך גם תהליך העיכול בו הופכים המזון והקלוריות שאנו צורכים לאנרגיה הזמינה לגוף. עישון ועישון פאסיבי, חשיפה למקורות קרינה כמו טלפונים סלולריים או מיקרוגל, ואפילו חשיפה לשמש או למזון מעושן (כמו בשר על האש) הם כר פורה לרדיקליים חופשיים שאינם קשורים לפעולתו הטבעית של הגוף אך חודרים אליו ומצטרפים לכוחות החמצון בהם יש להילחם.

איך מונעים את הנזקים? 

באופן עקרוני, צריך לשמור על איזון בין האטומים החסרים לעודפים כך שיווצר איזון תמידי ביניהם ויישמר שיווי המשקל. יש לתגבר את הגוף באנטי אוקסידנטים וכמובן ולהימנע מעישון או חשיפה לקרינה. פעילות ספורטיבית תתקבל בברכה, והפחתת הצריכה של תרופות תעשייתיות תוסיף גם היא לשמירת האיזון בגוף והפחתת נזקי החמצון. 

 איזה תוספי תזונה צריך לקחת? 

נטע רשף, דיאטנית קלינית, מסבירה כי ישנם בטבע מזונות רבים המשלימים את האטומים החסרים, וכי הם עדיפים תמיד על תוספי מזון למיניהם. בין האנטי אוקסידנטים הטבעיים נמצאים מזונות המכילים ויטמינים מקבוצות A, E וC-, כגון ירקות ירוקים, צהובים, כתומים ואדומים. רשף אומרת כי "ישנם ירקות שנחשבים אנטי אוקסידנטים חזקים יותר כמו כרוב, כרובית, ברוקולי וקולורבי". גם פירות וירקות אדומים המכילים ליקופן, כמו עגבניות, הם מקורות טובים לצריכה יומיומית פשוטה וזמינה של אנטי אוקסידנטים, ושווה לנסות גם את התרד והגזר ולגימה קבועה של שתי כוסות תה ביום מספקת נוגדי חמצון נוספים, ומשפרת את תפקוד מערכת הלב.

עגבנייה (צילום: SXC)
גם עגבניות מכילות נוגדי חמצון |צילום: SXC
 כמה ירקות מומלץ לצרוך ואיך לעשות את זה? 

"כדאי לצרוך את הויטמינים ישירות מתזונה ולא דרך תוספי מזון", מסבירה רשף, "ככה הם זוכים לאפקט מוגבר כשהם נמצאים יחד עם הפיגמנט (הצבע) של הפרי או הירק".
למרבה הצער, אין היום בארץ בדיקה זמינה המגדירה את כמות נוגדי החמצון שיש לצרוך, אבל ידוע שלגוף יש יכולת מוגבלת לספוג נוגדי חמצון, וצריכה מוגברת שלהם עלולה לפגוע ביעילותם.
אם בכל זאת החלטתם לצרוך את נוגדי החמצון שלכם דרך תוספי מזון, חשוב שלא תפריזו. רשף מספרת על מחקרים שנעשו בחולדות והראו כי צריכה מוגברת של תוספי ויטמין סי וסלניום גרמו לעלייה במקרי הסרטן בקרב קבוצות המחקר.

מתכונים למאכלים נוגדי חימצון 

המתכון הראשון עשיר בירקות ירוקים, כתומים ואדומים, והשני על טהרת הירוק.

אין תמונה
לכו על כל מה שירוק וכל מה שכתום
 סלט בטטות עם אגוזי מלך

לסלט: 
שלוש בטטות קלופות וחתוכות לאורך
ארבע עגבניות חצויות
מלח ים ופלפל שחור
חצי כוס אגוזי מלך קצוצים
מאה חמישים גרם עלי תרד רגילים קצוצים או קרועים גס
אבוקדו פרוס
לרוטב:
שלוש כפות דבש
שתי כפות חומץ בן יין אדום
כף שמן זית
אופן ההכנה:
מחממים תנור למאתיים מעלות, מסדרים את הבטטות והעגבניות על משטח אפייה מרופד בנייר אפייה, כשצידן החתוך כלפי מעלה. מזלפים עליהן מעט שמן זית ומתבלים במלח ופלפל. אופים 25 דקות או עד שהבטטות זהובות ורכות. מפזרים מלמעלה את הצנוברים ואופים 2 דקות נוספות. בקערה נפרדת, טורפים את הדבש החומץ והשמן. מסדרים בצלחת את עלי התרד והאבוקדו, ועליהם את הבטטות והעגבניות. מפזרים את אגוזי המלך, יוצקים את הרוטב ומגישים.

ירקות ירוקים בשמן זית ושום

חמש מאות גר' כרוב ניצנים חצוי טרי
שני ראשי ברוקולי קצוצים גס
מאתיים חמישים גר' שעועית ירוקה, מנוקה מקצוות וחצויה
מאה גר' תרד
כף מלח גס
לרוטב:
חצי כוס שמן זית
שתי שיני שום כתושות
שני מחטי רוזמרין
להגשה
עשרים גר אגוזי ברזיל חצויים אופן ההכנה:
ממלאים סיר רחב במים, ממליחים ומביאים לרתיחה. מוסיפים את הכרוב ומבשלים שלוש דקות, מוסיפים את שאר הירקות ומבשלים שלוש דקות נוספות. מסירים מהאש, מסננים ומעבירים את כל הירקות לקערה רחבה.
במחבת קטנה, שמים את מרכיבי הרוטב ומחממים עד שהשמן פושר. מוסיפים את הרוטב הפושר לקערת הירקות, מפזרים את אגוזי הברזיל, מערבבים ומגישים. בתיאבון!