השבוע במאסטר שף (ראשון אחרי החדשות, קשת 12), מלי ישאל מראשון לציון הכינה מנת ביצה מטוגנת שהעלתה אצל השופטים לא מעט תהיות. אייל שני, שפחות התלהב ממה שהוגש לו בצלחת, הסביר בצורה שכל כך ייחודית לו: "לביצה יש מבנה מושלם וכשאוחזים בשני הקטבים - אי אפשר לפצח אותה גם אם תושיבי טונות על זה. לבוא ולעטוף את זה ב"פאנה" (ביצה ופירורי לחם) זה לא הגיוני".

שני לא רק הזכיר לנו כמה שאנחנו אוהבים ביצים, אלא גם גרם לנו להתעניין ולבדוק האם באמת אי אפשר לשבור ביצה עם שתי אצבעות בקצוות. ואם ניקח את זה שלב אחד קדימה, זאת הזדמנות מצוינת לשתף בעובדות מעניינות על המאכל האהוב שנמצא כמעט בכל בית בישראל. 

via GIPHY

ביצים טובות לעיניים שלנו

ביצים הן מקור טוב לוויטמין A ,B2 וחומצות אומגה 3 המגנים על העיניים מפני נזק לרשתית, אך בזה לא מסתכמת תרומתם לבריאות העין. ביצים עשויות גם לסייע במניעת ראייה ניוונית ככל שמתבגרים שכן, הן עשירות בנוגדי החמצון לוטאין, זאקסנטין ואבץ אשר מפחיתים את הסיכון למחלות עיניים מסוימות הקשורות לגיל כמו קטרקט וניוון מקולרי. בנוסף, אבץ מאפשר לוויטמין A לייצר מלאנין, המגן על העין מפני קרינת השמש.

הקליפה של הביצה מלוכלכת? אל תרחצו אותה

גם אם קליפת הביצה ממש מלוכלכת – קופת החולים כללית ממליצה שלא לרחוץ את הביצה במים מחשש שהשטיפה עלולה לגרום לחדירה של חיידקים דרך קליפת הביצה. החיידקים עצמם נמצאים בדרך כלל על הקליפה, אך עלולים לחדור אליה דרך הסדקים ולזהם אותה. ולכן, גם אם הקליפה נראית לכם ממש נקייה, רוב הסיכויים שיש עליה חיידקים ואתם פשוט לא רואים אותם.

מקסיקו היא שיאנית צריכת הביצים העולמית

לפי ד"ר נתי אלקין, מומחה למחלות עופות, מקסיקו מובילה כבר שנים בצריכת ביצי המאכל ונחשבת ל”שיאנית הצריכה” עם צריכה של כ-378 ביצים לנפש בשנה (נכון ל-2019). אחריה בצמרת צרכני הביצים אפשר למצוא את יפן (330) ומספר מדינות מאמריקה הלטינית: קולומביה (291), ארגנטינה (284), אורוגוואי (247) וצ'ילה (240). ומה המצב אצלנו? הישראלי הממוצע צורך כ-240 ביצים בשנה. צריכה זו נחשבת לגבוהה ביחס למדינות אחרות, אך נמוכה משל ידידינו האמריקאים, אשר צורכים בממוצעת 250 ביצים בשנה.

via GIPHY

יש קשר בין צבע החלמון לאיכותו וערכו התזונאי

עד היום חשבתם שחלמון כתום הוא בריא יותר? יש מצב שצדקתם. צבע החלמון תלוי במזון שאכלה התרנגולת. כך למשל חלמון ביצה של תרנגולת שגדלה בטבע וניזונה מעלים, חרקים ומעשב יהיה כתום יותר מאשר חלמון של תרנגלות אחרות, ויכיל חומרים בריאים ומזינים יותר.

קמתם עם הנגאובר עצבני? תאכלו ביצים

חוקרים ממליצים לאכול ביצים אחרי לילה רווי אלכוהול כדי להימנע מהנגאובר או בשמו העברי "חמרמורת". ביצים עשירות בחומצת האמינו ציסטאין אשר מסייעות לגוף להיפטר מעודף הרעלנים שנוצרים בו כתוצאה מצריכה מוגזמת של אלכוהול. כדי להפחית את התסמינים רצוי לאכול מזונות עשירים בויטמין B6 כמו ביצים, בבוקר שלמחרת. בינינו, גם כדור נגד בחילות והקאות יעשה את העבודה.

לא רק מקושקשת: 100 דרכים לבישול ביצה

לצד גובהו המרשים וצבעו הצחור, הקפלים שבכובע המסורתי הפכו לסימן ההיכר של השפים. האגדה מספרת כי מספר הקפלים מלמדים על הרמה המקצועית והטכנית של השף, וש- 100 הקפלים בכובע השף מייצגים למעשה 100 דרכים שונות שקיימות לבישול ביצה.

via GIPHY

ביצה נחשבת למקור הזול ביותר לצריכת חלבון

עם כל הכבוד למוצרי החלב, העוף, הדגים והבשר, הביצים נחשבות למקור החלבון האיכותי והזול ביותר. בשביל להגיע למנת חלבון של כ-28 גרם בארוחה יש לצרוך כארבע ביצים שעלותם הממוצעת היא שקל לביצה. עלות נמוכה יותר מקופסת טונה, מנת בשר, עוף ואפילו חטיף חלבון או קופסת קוטג'. אז אם אתם בקטע של דיאטת חלבון ורוצים לחסוך קצת מזומנים, לכו על ביצים. 

כרגיל, אייל שני צדק

הנקודות החזקות ביותר של הביצה נמצאות בחלק העליון והתחתון (כלומר הנקודה הגבוהה והנמוכה ביותר של הקשת), ולכן היא לא נשברת כשמוסיפים לחץ לשני הקצוות. הצורה המעוקלת והייחודית של הביצה מפעילה לחץ באופן אחיד על הקליפה במקום לרכז אותה בנקודה אחת.

 

via GIPHY