שמעתם פעם את הביטוי "היפוגליקמיה"? הכוונה היא למצב שבו רמות הסוכר בדם נמוכות מדי באופן קיצוני, וזו תופעה מסוכנת לא פחות מרמות סוכר גבוהות שיכולות לגרום לנזקים רבים.

מחקר חדש מצא שרמות הסוכר משפיעות על מידת הסובלנות שלנו ואפילו על מידת האגרסיות. ייתכן כי רמות גלוקוז נמוכות הן חלק מהסיבות לאלימות הרווחת כאן - בכבישים ובמועדונים ובכל מקום בעצם?

גברים הולכים מכות (צילום: רועי ברקוביץ')
היי היי, שימו משהו בפה!|צילום: רועי ברקוביץ'

איך זה קורה, מהם הסימפטומים ואיך לאכול כדי למנוע את התופעה?

במחקר שנערך בארה"ב, חוקרים מכמה אוניברסיטאות אמריקאיות בדקו 107 זוגות נשואים (סביב גילאי 36) שנשואים בממוצע 12 שנים, ללא היסטוריה של אלימות פיסית ובמצב זוגי יציב. כל אחד מהמשתתפים קיבל בובת וודו ונתבקש לנעוץ סיכות בבובה בכל פעם שהרגישו אגרסיביים. המחקר מצא כי לאנשים שהציגו יותר סממני תוקפנות נמדדה רמת סוכר נמוכה יותר.

אומרים שרעב גורם לעצבנות ועכשיו אפשר להבין גם למה - המחשבה מתערפלת, הרגשות הופכים מוקצנים וזה יכול להוביל לאלימות, לא פחות משתיית אלכוהול מופרזת.

תפוח עץ פרוס (צילום: istockphoto)
פרי או חטיף בריאות נחשבים לארוחה קטנה שעוזרת לווסת את רמות הסוכר|צילום: istockphoto



אם נחזור רגע למונח "היפוגליקמיה", אנחנו מדברים על מצב שבו רמות הסוכר צונחות מתחת לנורמה (במדדים של בדיקות דם מדובר בערכי גלוקוז שהם מתחת ל-70). במצב זה קיים חוסר באספקת סוכר (גלוקוז) למוח, דבר העלול להיות מסוכן כי ללא גלוקוז הגוף לא יכול לבצע את הפעולות הבסיסיות שלו. רמות סוכרת נמוכות מאוד מהוות מצב חירום רפואי ועלולות לגרום לנזק עצבי קבוע.

המצב הזה מאפיין לדוגמה חולי סכרת במקרים שהם לוקחים מינונים לא מדויקים של תרופות או אוכלים בצורה לא מאוזנת, אבל כדי ללקות בהיפוגליקמיה לא חייבים לחלות בסכרת.

מה יכול לגרום לצניחת רמות הסוכר?
- נטילת תרופות מסוימות
- שתיית אלכוהול מופרזת
- תת פעילות של בלוטת התריס
- דילוג על ארוחות ופתיחת פער גדול מדי בין ארוחות
- אכילה מועטה מדי או אכילה לקויה
- הפרעות אכילה
- פעילות גופנית מרובה מדי

אישה רצה בפארק (וידאו WMV: Maridav, Thinkstock)
גם עם פעילות גופנית לא מומלץ להגזים|וידאו WMV: Maridav, Thinkstock

מהם הסימפטומים בעקבות צניחת הסוכר?
- טשטוש ראייה
- דופק מהיר
- עצבנות פתאומית או שינויים פתאומיים וקיצוניים במצב הרוח
- רעב
- רעד
- כאב ראש
- חיוורון
- הזעה
- חולשה
- ערפול מחשבתי ובלבול
- עלול להגיע לאיבוד הכרה

היפוגליקמיה גם יכולה להעצים את התגובות הרגשיות השונות: שמחה, פחד, דאגה, פרנויה וגם כעס וזעם. התחושה דומה לחושת שכרות משתייה מרובה של אלכוהול.

אז איך אפשר למנוע את התופעה?

- הקפידו על 5-6 ארוחות קטנות ביום במקום 3 גדולות בלבד כדי להימנע מצניחת סוכר גדולה מדי (שבדרך כלל תקרה ארבע שעות לאחר ארוחה גדולה)

- לא לדלג על ארוחות! זה לא מועיל משום בחינה: כבר הוכח שזה לא מסייע להיפטר ממשקל, משבש את מנגנון הרעב ומוריד את רמת הסוכר. ארוחה יכולה להיות גם מנה קטנה מאוד של פרי או חטיף בריאות, כמו אלו שמופיעים כאן מטה.

- הגבילו את כמות הפחמימות המעובדות בתפריט: לחם לבן, מאפים מקמח לבן, משקאות ממותקים וחטיפים מתוקים מעלים מאוד את רמות הסוכר, דבר הגורם לשחרור רב של אינסולין על מנת להכניס את הסוכר לתאים. לאחר מכן הסוכר צונח. אנחנו רוצים להימנע ככל האפשר מקפיצות חדות כאלו של עלייה וירידה של סוכר.

פרוסות לחם בטוסטר (צילום: Scott Kochsiek, Istock)
לחם ומאפים מקמח לבן - להמעיט כמה שיותר|צילום: Scott Kochsiek, Istock



- הגבילו כמות האלכוהול בתפריט – ואם אתם כבר שותים מנת אלכוהול, הקפידו לא לשתות על בטן ריקה ותמיד ללוות את המשקה במאכל כלשהו.

- שלבו בכל ארוחה חלבון וירקות כגון: קטניות, אגוזים וירקות, זה יעזור לווסת את רמות הסוכר ולהשאירן בתחום הנורמה.

והנה שני חטיפים שווים ומזינים שתוכלו לקחת אתכם תמיד בתיק. אם אתם מרגישים שהרעב מתחיל להציק, או אפילו קצת רעד או סחרחורת – תמיד תוכלו לשלוף אותם כעזרה ראשונה. 

ספירולינה (צילום: marekuliasz, Istock)
ספירולינה, נעים להכיר. וקונים אותה בחנויות טבע, לשאלתכם|צילום: marekuliasz, Istock

גרנולה בר ספירולינה

המרכיבים:
12 תמרי מג'הול, מגולענים
1.5 כוסות שיבולת שועל דקה, קלויה בתנור כעשר דקות
¼ כוס סילאן
1 כוס אגוזי פקאן גרוסים
¼ כוס שקדייה (ממרח שקדים)
¼ כוס זרעי צ'יה
1 כפית אבקת אצת ספירולינה

אופן ההכנה:

1. מעבדים במעבד מזון את התמרים לבצק.

2. מוסיפים את שאר המרכיבים ומעבדים רק חצי דקה, לאיחוד התערובת.

3. מרפדים את תבנית התנור הגדולה בנייר אפייה ומשטחים עליה את התערובת. מהדקים היטב.

4. מעבירים לחצי שעה למקפיא לייצור וחותכים לחטיפים בגודל רצוי.

* שומרים בכלי סגור על השיש או במקפיא.

עוגת בריאות מזינה שאפשר לחתוך לפרוסות ולקחת לדרך

המרכיבים:
כוס וחצי תערובת של פירות יבשים, חתוכים לקוביות
אגוזים, שקדים וגרעינים, גרוסים גס
2 כפות שמן קוקוס
1/2 כוס חלב סויה (או חלב אורז / חלב שקדים / מיץ תפוחים)
2 ביצים אורגניות
1 כוס קמח כוסמין
1 כפית סודה לשתייה
1/2 כוס שיבולת שועל דקה
1 כפית קינמון

אופן ההכנה:

1. מערבבים את האגוזים והפירות עם השמן, החלב והביצים.

2. מוסיפים את הקמח, הסודה לשתייה, שיבולת השועל והקינמון, ומערבבים עד שמתקבלת תערובת אחידה.

3. אופים בתבנית משומנת כ-20 דקות בתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות, עד שהעוגה משחימה מלמעלה ויבשה מבפנים.

4. מקררים, ופורסים לפרוסות דקות.

פאולה רוזנברג היא מומחית לרפואה טבעית, מטפלת, מרצה ומנחת סדנאות להבראת אורח החייםאיזון משקל וסדנאות בישול בריא, מפתחת מתכונים ויועצת קולינרית לארגונים. מגישה את פינת הבריאות "חיים וטעים" בתכנית הבוקר של קשת בערוץ 2.

>> בשבוע שעבר למדנו עד כמה שמנגל זה לא דבר בריא