אז זהו, "אחרי החגים" הגיע. עכשיו זה בדיוק הזמן הזה, שאליו דחינו כל מיני משימות ותכניות כי שכנענו את עצמנו (די בצדק) שבתקופה של חופשים ואין סוף ארוחות אי אפשר באמת לקדם פרויקטים או חלומות. אחד הדברים המשמעותיים שנדחים לתקופה הזו הוא שינוים תזונתיים, כל אחד מסיבותיו. אז זהו, עד פסח אי אפשר להשתמש בביטוי הזה. הגיע הזמן לעשות!

>> בואו לפייסבוק שלנו, טעים שם וכיף

עוגת דבש (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
נעמת לנו מאוד, אבל עכשיו צריך להתקדם הלאה|צילום: חן שוקרון, mako אוכל

רעלנים, זה הזמן שלנו להיפרד

בשנים האחרונות המושג "ניקוי הגוף מרעלים" תופס הרבה כותרות בהקשרים של תקופות כמו זו. אז בואו נתחיל בניפוץ מיתוס: רבים מאמינים שמדובר באיזה טרנד חדש של מחבקי עצים למיניהם, או לחלופין כאלו שנחתו הרגע מהודו עם שרוואל וטיקה. אז זהו, שממש לא. אתם לא חייבים לצדד או להאמין בדרך הזו, אבל חשוב לדעת שניקוי הגוף מרעלים הוא פרוצדורה שהייתה נהוגה מאז ומתמיד בקרב מסורות רפואה שונות.

תנו לי גם לתקן את התדמית השרלטנית שדבקה בניקוי הרעלים, ולספר לכם שלא מדובר בקסם שישנה לכם את החיים ביום אחד, וגם לא בתהליך מפחיד או קיצוני במיוחד. כל הניקויים מתבססים על רעיון מרכזי אחד: הגוף מסוגל לתקן את עצמו ולעורר את כוחות הריפוי וההחלמה, אם רק נספק לו את החומרים הדרושים ונסלק מדרכו את החומרים שמפריעים לו לעשות את עבודתו.

על פי התפישה הזו, הדרך המיטבית לרפא את הגוף מתסמינים שונים הנובעים מחוסר איזון (השמנה, בעיות עור, הפרעות שינה, בעיות עיכול, בעיות פריון, הפרעות במצב הרוח ומה לא בעצם) היא על ידי טיהור מערכות הגוף ושיקומן. לאחר שזה יתבצע, הגוף יחזיר את עצמו לאיזון הרצוי.

תהליך ניקוי הרעלים מתבסס על עיקרון פשוט שלפיו ככל שנפחית את כמות הרעלנים שאנחנו מכניסים לגופנו (מהמזון, מהאוויר, מהתרופות, מהתכשירים השונים), נוכל לאפשר למערכות המפנות של הגוף (הכבד, הכליות, הריאות, המעיים, נקבוביות העור ומערכת הלימפה) לפלוט החוצה פסולת ביתר קלות. ואם נוסיף לכך גם מזונות פונקציונליים שתומכים במערכות המפנות רעלים – נשפר עוד יותר את תפקודי הגוף. אם כך, זה לא שלוחצים על כפתור קסם והגוף מתחיל לשחרר רעל. מדובר בתהליך ביולוגי טבעי, ובאמצעות תזונה טובה, צמחי מרפא, נשימה ותרגילים ניתן לשפר אותו. זה הכל (וזה בעצם כל כך הרבה).

עוד באוכל טוב:

 

סלט סלק חריף (צילום: עידית נרקיס כ
סלק הוא אחד מ-10 המזונות המובילים לניקוי הגוף. מה ה-9 האחרים?|צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל

הרמב"ם, גדול המרפאים היהודים, דיבר על שינוי תזונתי כבסיס לריפוי מחלות ומניעתן, ודרכו התזונתית מצדדת בהפחתת כמויות המזון, הפחתת המזון מן החי ותוספת של ירקות שונים. זהו בעצם סוג של ניקוי מפסולת על פי העקרונות שתיארתי לפניכם. ניקוי הרעלים על פי הרפואה הסינית, לעומת זאת (נקרא גם "ניקוי אביב" או "ניקוי כבד"), מתבסס על צריכת מזונות קלים לעיכול (מזונות ירוקים, נבטים, אורז מלא ושעועית מאש) והמעטה בצריכת מלח, ומתמקד בניקוי הכבד וכיס המרה. על פי הרפואה הסינית הזמן המתאים לניקוי הוא האביב, לאחר ההתכנסות והתרדמת של החורף. ייתכן שיש משהו בדבריהם, אך אני מאמינה שהזמן הטוב ביותר לכך הוא כשמרגישים שהגיע הרגע, ואפילו לא שנייה אחת אחרי.

גם תורת הריפוי ההודית מייחסת חשיבות רבה לניקוי הגוף באמצעות תזונה, כמו גם סאונות, עיסויים, יוגה ונשימה. על ידי ניקוי רעלים, כך הם מאמינים, ניתן למגר את מקורות החולי מן הגוף באופן אפקטיבי מן הבסיס, ובכך למנוע הישנות המחלות. השיטה ההודית הידועה היא "פאנצ'ה קארמה", והיא משלבת חומרים הגורמים לשלשול והקאה. זה אולי נשמע לכם מוזר, אבל מנגנוני ההקאה והשלשול הם חשובים ביותר לסילוק פסולת מן הגוף.

שיטת ניקוי נוספת היא זו של המרפא הפרסי הידוע אבן סינא, המתבססת על אכילת מזונות שמאפשרים לגוף לתקן את עצמו ולא מפריעים לתהליך. הניקוי לשיטתו של אבן סינא מתבסס בעיקר על ירקות, ללא פירות, עם מעט דגנים וזרעים ומעט קטניות מסוימות (אפונה ושעועית ירוקה).

יש שיאמרו שתהליך הניקוי מיותר להם, מאחר שהם מקפידים על אורח חיים בריא, תזונה נכונה ופעילות גופנית גם בשגרה. אבל האמת היא שהעומס של הרעלנים בסביבה שאנחנו חיים בה היום הוא אדיר, וגם אנחנו, שוחרי הבריאות, חשופים אליהם. אותם רעלנים מכבידים על הגוף ועל מערכות ההפרשה, שלא מצליחות לעמוד בקצב להשתלט על סילוקם. התוצאה היא שרמת הרעלנים בגוף עולה, הם מצטברים, מפריעים לספיגת ויטמינים ומינרלים מהמזון, מהווים מצע נהדר להתפתחות פטריות וחיידקים וגורמים להופעת בעיות ומחלות שונות. בנוסף, עם ההזדקנות הגוף מאבד מיעילותו ומכושרו להרחיק רעלנים וחומרים מזיקים.

תהליך הניקוי גם מסייע לנו להתחבר חזרה לצרכים האמיתיים של גופנו, ללמוד שוב להרגיש רעב אמיתי ולא כזה התלוי בגירויים חיצוניים ולאכול מתוך צורך ולא מתוך הרגל. ניקוי הוא כמו ביצוע reset לגוף על מנת להחזיר לו את הביוכימיה הפשוטה. תחשבו על זה רגע: הרי כל מה שסביבנו זקוק לניקוי מדי פעם: הבית, הרכב, הארונות. אז איך יכול להיות שהגוף שלנו לא זקוק לכך? היום אנחנו כל כך עסוקים בניקוי חיצוני – מקרצפים את הגוף בסבונים ריחניים, תולשים שערות מיותרות, ממרקים את הבית בחומרי ניקוי – ואת הניקוי הפנימי, שהוא החשוב ביותר, אנחנו לפעמים שוכחים לחלוטין. המערכות המפנות של הגוף בנויות כך שיוכלו לסנן רעלים, אבל גם הן זקוקות למנוחה כדי להמשיך ולעבוד ביעילות.

מי שמצדד בניקוי הגוף (כמוני) מאמין שלפני שמתחילים לשנות את התזונה צריך לנקות את הפסולת, בדיוק כמו שלפני ששוטפים את הבית יש לטאטא אותו ולנקות אבק. גם אם נעניק לגוף את המזון האיכותי ביותר בעולם, אנחנו צריכים לדאוג תחילה שמערכת העיכול תוכל לפרק אותו כדי לנצל אותו לצרכיה. אם המערכת העמוסה ברעלים שונים יהיה לה קשה לעשות זאת.

אז איך עושים את זה?

בישראל יש כל מיני שיטות מקובלות לניקוי רעלים. ישנם מלונות ואורחנים המציעים כמה ימים של ניתוק מהשגרה ומשלבים תהליך תזונתי יחד עם יוגה, מדיטציה ואפילו חוקנים; ישנם גם מקומות שמציעים צום מיצים ויש כאלו שדוגלים בצום מוחלט. אבל יש גם דרך לבצע תהליך ניקוי תוך שמירה על השגרה, העבודה, הלימודים. אני מאמינה ששיטה כזו מאפשרת להטמיע ביתר הצלחה את העקרונות את תוך היומיום (גילוי נאות: גם אני מנחה סדנה כזו).

סיור נצרת אל טאבון מאפייה פיתות (צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל)
קמח ושמרים הם ביג נו נו|צילום: נמרוד סונדרס, mako אוכל

ידוענים שונים אימצו לעצמם תהליכי ניקוי שונים והפכו אותם לפופולריים. יש בכך סכנה, במיוחד אם מדובר בתהליכים קיצוניים. הזמרת ביונסה, למשל, סיפרה בראיון כי ביצעה תהליך ניקוי (DETOX) שמתבסס על שתיית משקה המכיל סירופ מייפל, לימון ופלפל צ'ילי בלבד במשך שבועיים. בתוך ימים ה"ניקוי" הזה התפשט בארה"ב כמו אש בשדה קוצים. חשוב לדעת שתהליכים קיצוניים יכולים להיות מסוכנים לגוף ולהביא לתוצאות לא רצויות – אז אל תתפתו לכל דבר שכתוב ברשת. בנוסף, כמו בכל תהליך תזונתי, רצוי להתייעץ לפני כן עם גורמי מקצועיים מתאימים. לנשים בהריון ונשים מיניקות, אנשים בתת-תזונה או הלוקים במחלות מסוימות התהליך הזה אינו מתאים.

אם אתם רוצים לנסות לחוות שבוע ניקוי בעצמכם בבית, שיהיה מדורג ומתון, אתם מוזמנים לנסות את פרוטוקול הניקוי הבא. אני די בטוחה שתחושו את ההשפעה על הגוף שלכם (כאמור, הנחיות אלו אינן מהוות ייעוץ פרטני).

מה לא לאכול?

• מאכלים המכילים סוכר ותחליפי סוכר
• מאכלים המכילים שמרים
• מאכלים המכילים חיטה (לבנה או מלאה)
• מוצרי חלב
• בשר ומוצריו
• אלכוהול
• חומרים משמרים, צבעי מאכל וחומרי טעם וריח

מה לצרוך, וכמה שיותר?

• ירקות חיים ומבושלים
• פירות
• שקדים ואגוזים
• טחינה
• דגנים מלאים וקטניות
• הרבה מים (לפחות 1.5 ליטר ביום)
• חליטות צמחים

תחתיות ארטישוק ממולאות פרגית וערמונים (צילום: אפיק גבאי, mako אוכל)
כן לארטישוק, לא לבשר|צילום: אפיק גבאי, mako אוכל

10 המזונות המובילים לניקוי הגוף:

• ארטישוק
• שום
• פירות יער
• כוסברה
• כרוב קייל
• שמן זית
• לימון
• סלק
• כורכום
• ג'ינג'ר

תופתעו לגלות כמה מאכלים טעימים ומשביעים ניתן להרכיב מהחומרים האלה. חשוב לשלב גם חליטות צמחים, שמסייעות לאיברי הגוף המפנים בעבודתם.

הנה שילוב שתוכלו להשיג בכל בית טבע:

חליטת ניקוי

מה צריך?
כפית זרעי גדילן טחונים
כפית זרעי סלרי טחונים
1 כפית שורש שן ארי מיובש טחון
1 כפית עלי סרפד מיובשים

אופן ההכנה:

מערבבים את הצמחים, מוסיפים חצי ליטר מים רותחים, ממתינים 10 דקות ומסננים.

* מומלץ לשתות 3 כוסות מהחליטה הזו ביום.

ומתכון: סלק ותרד מוקפצים ברוטב לימון ושום

מה צריך?
2 כפות שמן זית
2 סלקים טריים, קלופים ומגוררים
3 שיני שום, קלופות וכתושות
חבילת עלי תרד טריים, שטופים
צרור עלי כוסברה, קצוץ
מיץ מחצי לימון
רבע כוס זרעי דלעת טבעיים
1 כף שמן שומשום
1 כפית פפריקה
1 כפית כורכום
1 כפית מלח ים אטלנטי

אופן ההכנה:

מחממים שמן זית ומקפיצים את כל המרכיבים יחד במשך 7 דקות.

פאולה רוזנברג היא מומחית לרפואה טבעית, מטפלת, מרצה ומנחת סדנאות להבראת אורח החייםאיזון משקל וסדנאות בישול בריא, מפתחת מתכונים ויועצת קולינרית לארגונים. מגישה את פינת הבריאות "חיים וטעים" בתכנית הבוקר של קשת בערוץ 2.

>> בפעם שעברה למדנו שאפילו בחופשה אפשר לא להשמין