לביתה של דבורה שפיר בבית יצחק הגענו באיחור של 10 דקות. רק מאוחר יותר סיפרה לנו דבורה, סבתא נמרצת לתשעה נכדים ושני נינים, שהיא מאמינה בפתגם הגרמני העתיק לפיו: דיוק הוא מתנת האדיבות של המלכים.
דבורה בת ה-83 מצאה את עצמה במטבח כבר בגיל 13, ולמרות שאחרי שבעים שנה הייתם חושבים שאולי כבר קצת נמאס לה, דבורה עדיין נהנית לבשל למשפחתה ולהעביר את המתכונים הלאה. השנה כמו בכל שנה דבורה תכין את המטעמים הקבועים שלה לליל הסדר' לפי העקרון המנחה שלא כמויות מדויקות של תבלינים אחראיות על הטעם אלא ההנאה מתהליך ההכנה.

דבורה מגישה מרק (צילום: ליזי כהן)
תבונת ידיים של דורות|צילום: ליזי כהן

החרוסת שטיילה בעולם

החרוסת של סבתא דבורה היא הרבה יותר מסתם חרוסת רגילה. היא מעין פיסה של נפש שנעשית באהבה ולפי הרגש, המתכון שמובא כאן הוא הבסיס, אפשר לאלתר ולהוסיף אליו עוד דברים שטעימים לכם או לחזק טעמים נבחרים.
סבתא דבורה טוענת שהכמות אף פעם לא מספיקה, והיא יודעת על מה היא מדברת. אחרי טעימה מהחרוסת הזו, שהגיעה גם למקסיקו ואמסטרדם לבקשת הנכדים, אפשר גם להבין למה.

תמונת ליבה של תפוח (צילום: אור גץ, iStock)
מתחילים מתפוח ומתקדמים משם|צילום: אור גץ, iStock
מצרכים:
200 גרם אגוזים טחונים
4 תפוחי עץ מתוקים קלופים
סוכר
קינמון
יין אדום מתוק (מומלץ ורמוט)
תוספות לבחירתכם: שקדים, תמרים, בננה ועוד - כיד הדמיון הטובה.
אופן ההכנה:
1. את תפוחי העץ מגררים בפומפייה או במעבד מזון.
2. מערבבים את תפוחי העץ עם הסוכר, הקינמון והיין האדום. טועמים מתקנים תיבול אם צריך ומתחילים להוסיף כל מה שאוהבים.

כופתאות או לא להיות

פסח הוא עניין של מסורת, אנחנו מעבירים לילדים שלנו את הסיפור של אבות אבותינו ומאכילים אותם במאכלים של סבות סבותינו. הכופתאות הן מאכל שכזה, הן אינן נפקדות מאף ליל סדר, בשום עדה ולכל משפחה יש את הגרסא שלה. לדבורה יש שני מתכונים משובחים באמתחתה, שניהם הועברו אליה עלי ידי אמה וכשהיא מכינה אותן היא יוצאת למסע של היזכרות בתנועות הידיים וסודות התיבול של בית אמא. תוך כדי גלגול הקניידל, דבורה גם נזכרת בספר מתכונים יהודיים בגרמנית שהורישה שלה אמה. הספר מלווה את המשפחה כבר משנת ,1888 הוא כתוב באותיות גותיות, וזה כמעט נס שדפיו החומים שרדו את פגעי הזמן.

ספר מתכונים משנת 1888 (צילום: ליזי כהן)
ספר המתכונים משנת 1888|צילום: ליזי כהן

עיסה לקניידל (צילום: ליזי כהן)
שתחכה לפחות חצי שעה. עיסת קניידלך|צילום: ליזי כהן
כופתאות קלילות מקמח מצה
מצרכים (4-5 סועדים):
2 כפות שמן
2 ביצים
3/4 כוס מרק מוכן או 3/4 כוס מים עם כפית אבקת מרק
1/8 כפית אבקת אפייה
מעט אגוז מוסקט
זנגביל מגורר
מעט שקדים קצוצים או אגוזים טחונים.
אופן ההכנה:
1. מערבבים בקערה את כל החומרים ומוסיפים קמח מצה עד שהעיסה הופכת רכה.
2. מוסיפים כ-1/8 כפית אבקת אפייה. אם העיסה קשה מדי מוסיפים מעט נוזלים, ואם היא רכה מדי מוסיפים קמח מצה. נותנים לעיסה לעמוד לפחות חצי שעה.
הבישול:
3. מכניסים כפית לתוך סיר המרק הרותח ומחממים אותה מספר שניות.
4. באמצעות הכפית המחוממת, נוטלים כדור מהעיסה ומכניסים אותו לסיר. מומלץ לבשל קניידל אחד לניסיון לפני שמכניסים את כל השאר.
5. מכסים את הסיר ומבשלים כרבע שעה.
סבתא דבורה אומרת שהכופתאות אוהבות "לשתות" הרבה מרק, לכן כדאי לשים לב לכמויות: אם תכננתם להכין ליטר מרק, יש להכין ליטר ושליש.

כופתאות ממצות
מצרכים
(ל-6 סועדים):
6 מצות
4 כפות שמן
4 ביצים שלמות
1/2 בצל בינוני
2 כפיות פטרוזיליה קצוצה
1/2 כוס קמח מצה
מעט אבקת אפייה
מעט אגוז מוסקט
מעט שקדים קצוצים
זנגוויל
מלח
קניידלך אשכנזי בסיר מרק (צילום: ליזי כהן)
קניידלך עושים באהבה|צילום: ליזי כהן
אופן ההכנה:
1. משרים את המצות במים קרים לכמה דקות, שמים במסננת וסוחטים עד להוצאת המים.
2. מחממים שמן במחבת ומטגנים את הבצל הקצוץ עד שהוא נהיה זהוב.
3. שוברים את המצות לחתיכות קטנות ומטגנים אותן עד שהן מתייבשות, והמחבת נראית יבשה ונקייה.
4. שמים את חתיכות המצה המטוגנות בקערה. מוסיפים את הביצים, התבלינים, קמח המצה ואבקת האפייה ומערבבים עד שהעיסה נהיית רכה. שימו לב שאין גושים באבקת האפייה. שמים את העיסה בצד למשך שעה.
5. מרטיבים את הידיים, מגלגלים כופתאות ומבשלים במרק רותח כרבע שעה.

סבתות מבשלות לפסח: הגרסה התימנית
רוצים עוד מתכונים לחג? מנות ראשונות, מנות עיקריות וקינוחים של מיטב השפים והמסעדות.